Sănătate - Scris de , Friday, 15 June 2018 13:48 - 0 comentarii

3 probleme pediatrice grave și cum le tratează chirurgical unul dintre cei mai buni neurochirurgi pediatri din lume

Schimbarea comportamentului, vărsături dimineața înainte de masă, dureri de cap și pierderea echilibrului – toate sunt simptome care pot anunța prezența unei tumori cerebrale la copii. La fel de îngrijorătoare sunt și convulsiile însoțite sau nu de leșin care pot fi semne ale epilepsiei. O altă situație gravă este și paralizia cerebrală, care prespune o afectare a unei zone din creier, una dintre consecințele pe termen lung fiind spasticitatea, cu dureri, contracturi musculare și afectarea capacității de mișcare. La ora actuală, medicina oferă soluții chirurgicale performante pentru tumori, epilepsie sau spasticitate pe care le aplică pacienților săi și profesorul doctor Memet Ozek, unul dintre cei mai buni neurochirurgi din lume, din cadrul spitalului ACIBADEM Altunizade.

 

  1. Tumorile cerebrale la copii. Majoritatea tumorilor cerebrale profunde apar în copilărie și pot fi localizate în talamus, hipotalamus și trunchi cerebral. Dacă în urmă cu 30 de ani, aceste structuri cerebrale profunde erau greu de tratat, astăzi, tehnologia rezolvă o parte din probleme, fiind indispensabilă echipelor conduse de neurochirurgi pediatri pentru a îndepărta tumorile cerebrale. Specialiștii recomandă intervenția chirurgicală imediată în 80 la sută dintre cazuri. “Noi folosim neuronavigația și rezonanța magnetică interoperatorie care au influențat succesul intervențiilor, mai ales în cazul tumorilor profunde. Să zicem că operăm o tumoare de hipotalamus sau de trunchi cerebral. Unele sunt profund invazive, așa că nu putem vedea cu ochiul liber marginile tumorii. Cu ajutorul rezonanței magnetice intraoperative, putem afla în 12 minute cât de mult am rezecat, unde ne situăm, dacă există riscul de afectare a țesutului vecin sănătos. Acum, putem evalua intraoperator cât de invazivă este tumora și putem extirpa țesutul bolnav, fără a-l afecta pe cel sănătos. La ora actuală, lucrăm cu RMN 3 Tesla intraoperativ”, spune profesorul Memet Ozek, cel care conduce una dintre cele mai bune echipe medicale din lume care tratează afecțiuni neuropediatrice.

 

  1. Epilepsia. Se estimează că 50 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de epilepsie. 70 la sută dintre cazuri răspund bine la tratamentul medicamentos. În restul situațiilor, specialiștii pot recomanda diverse tipuri de intervenții chirurgicale, după o evaluare minuțioasă a cazului. Crizele repetate de epilepsie din copilărie sunt foarte periculoase, pot afecta potențialul cognitiv al copilului și îi pot pune viața în pericol. “Dacă depistăm exact porțiunea de creier care provoacă criza, putem face rezecția zonei respective. Uneori, e vorba despre suprafețe mai întinse și nu le putem rezeca în întregime. Atunci, putem face emisferotomii, adică întreruperea unor legături dintre porțiuni ale creierului. Există și pacienți cu epilepsie produsă în mai multe zone ale creierului. Să zicem că o zonă declanșează probleme în altă zonă și astfel apar crizele. Așa că întrerup legătura dintre cele două zone care interacționează și produc criza epileptică. Mai există alte cazuri când extrem de multe zone din creier sunt responsabile pentru epilepsie, cazuri la care putem implanta un stimulator de nerv vag”, completează neurochirurgul de top, fost președinte al Societății Europene de Neurochirurgie Pediatrică.

 

  1. Spasticitatea. Aceasta este o consecință a paraliziei cerebrale, care poate fi ereditară sau poate apărea la copii în urma nașterii premature sau a unui traumatism. Programele de recuperare începute cât mai devreme și făcute cu conștiinciozitate până la încheierea procesului de creștere pot da singure rezultate în 50 la sută din cazuri. Pentru celelalte, există și alte soluții, care însoțesc recuperarea. Injecțiile la 6 luni cu toxină botulinică relaxează musculatura și ușurează programele de recuperare. “În unele cazuri, putem recomanda neurotomia selectivă, adică țintim nervii care inervează unii mușchi și îi operăm. Astfel, mușchii primesc mai puține semnale și nu mai sunt spastici. Pentru spasticitatea generalizată, aplicăm rizotomie dorsală selectivă și reducem impulsul primit de la creier în zona spastică. De asemenea, putem implanta o pompă pentru baclofen, un medicament care de asemenea, poate reduce impulsurile și stimularea anormală. Medicamentul este recomandat în special în cazurile de spasticitate posttraumatică sau în cele de spasticitate moștenită genetic”, afirmă profesorul Memet Ozek, care a făcut mii de intervenții pentru copii din întreaga lume cu probleme cerebrale și neurologice.

 

Aceste intervenții laborioase au succes dacă sunt făcute de echipe supraspecializate, formate din neurochirurg pediatru, neurolog pediatru, radiolog, anestezist, psiholog, ortoped și kinetoterapeut. În plus, dau rezultate optime doar dacă sunt aplicate după o evaluare minuțioasă a fiecărui caz în parte.Comentariile sunt inchise.

Social - Oct 21, 2010 13:21 - 0 comentarii

Companiile caută angajaţi cu studii superioare şi vorbitori de limbi străine

Mai multe în secţiunea Social


Economic - Apr 4, 2024 11:28 - 0 comentarii

Perspectiva Saxo pentru T2 „2024: Anul irosit”

Mai multe în secţiunea Economic


Divertisment - Feb 22, 2023 11:08 - 0 comentarii

FilmBox+ lansează „canalele inteligente”!  

Mai multe în secţiunea Divertisment