Timp liber - Scris de , Friday, 7 June 2019 12:26 - 0 comentarii

Jean-Christophe Rufin, dublu câștigător al Premiului Goncourt, vine în România!

Jean-Christophe Rufin, figură marcantă a intelectualității franceze, scriitor, doctor, diplomat și istoric, vine în România pentru lansarea romanului său Spînzuratul de la Conakry / Le suspendu de Conakry, primul roman care îi apare la editura Crime Scene Press.

Lansarea va avea loc sâmbătă, 8 iunie, ora 14.00, la Librarium TNB (Teatrul Național București). Evenimentul este, de fapt, o dubla lansare: editura Crime Scene Press publică Spînzuratul de la Conakry, de Jean-Christophe Rufin, iar editura Tritonic,  romanul Block 46, de scriitoarea Johana Gustawsson.

Vizita cunoscutului scriitor e prilejuită deopotrivă de lansare și de participarea la ”Misterele Bucureștiului” – primul festival de literatura polițistă din România, ce se va desfășura între 7 și 9 iunie la Muzeul Național al Literaturii Române, sub egida Sezonului România – Franța 2019, în parteneriat cu Institutul Francez din București și cu Festivalul Internațional Quais du Polar din Lyon. În cadrul acestui festival, Jean-Christophe Rufin va participa la o serie de evenimente, mese rotunde, prezentări de carte, sesiuni de autografe etc.

Jean-Christophe Rufin, născut la Bourges, Franța, în departamentul Cher, la 28 iunie 1952, este președintele organizației umanitare Action Against Hunger, unul dintre primii membri ai ONG-ului Médecins Sans Frontières și al doilea cel mai tânăr membru al Academiei Franceze. A fost ambasador al Franței în Senegal din 2007 până în iunie 2010. A absolvit Institutul de Studii Politice din Paris, iar în 1986 a devenit asistent al Secretarului de Stat pentru Drepturile Omului și și-a publicat primul roman, Le Piège humanitaire, un eseu despre miza politică a acțiunilor umanitare.

Între 2003 și 2004, Rufin a scris un raport amănunțit despre reapariția antisemitismului în Franța – „Raportul Rufin”. În 1997, Jean-Christophe Rufin câștigă Premiul Goncourt pentru debut și Premiul Méditerranée cu romanul  L’Abyssin. În 2001, câștigă din nou Premiul Goncourt cu volumul Rouge Brésil.

Spînzuratul de la Conakry / Le suspendu de Conakry (2018), în care personajul principal este un român,  este primul roman al lui Jean-Christophe Rufin care apare la Crime Scene Press și prima carte dintr-o serie cu același erou.

Cum poate fostul refugiat politic român Aurel Timescu să fie consul al Franței? Cu accentul lui românesc, aerul de anii ’30 și trecutul de pianist prin baruri, nu are nicio legătură cu Quai d’Orsay. De altfel, pierde vremea în posturi mediocre. De data asta e în Guineea, el, care nu suportă căldura. Trăiește liniștit, transpiră, bea vin de Tokay și cântă la pian. Când, dintr-o dată, se întâmplă singurul lucru din lume care ar putea să-l scoată din amorțeală: o moarte inexplicabilă.

Spânzurat de catargul iahtului său, un bărbat atârnă în mijlocul radei portului Conakry. Ce-ascunde moartea aceasta? Niște evenimente misterioase? O dovadă de dragoste care nu mai sosește? Sau poate un vis eroic venit de foarte departe? Orice ar fi, moartea lui ar rămâne nepedepsită dacă Aurel n-ar găsi oportunitatea să-și ducă marea bătălie. O bătălie împotriva nedreptății.

Romanul a câștigat premiul Arsène Lupin pentru Literatură Polițistă în 2018.



Comentariile sunt inchise.

Tehnologie şi ştiinţă - May 31, 2022 10:56 - 0 comentarii

Vânzătorii de mașini second hand promit frecvent echipamente și dotări pe care mașinile nu le au. Iată cele mai întâlnite exemple

Mai multe în secţiunea Tehnologie şi ştiinţă


Politic - Nov 21, 2017 11:18 - 0 comentarii

Cele trei opțiuni ale Angelei Merkel

Mai multe în secţiunea Politic


Social - Oct 21, 2010 13:21 - 0 comentarii

Companiile caută angajaţi cu studii superioare şi vorbitori de limbi străine

Mai multe în secţiunea Social