Economic - Scris de , Friday, 28 February 2020 13:50 - 0 comentarii

Analiză Saxo Bank: răspândirea coronavirus dezvăluie vulnerabilități și riscuri excesive în economia globală

de Kim Fournais

CEO și fondator Saxo Bank

Momentan, vedem câteva tendințe foarte îngrijorătoare pe piețele financiare globale și sunt cu adevărat îngrijorat de situația cătrte care ne îndreptăm. Răspândirea coronavirusului panichează piețele și dezvăluie că ultimii ani bullish sunt construiți pe un fundament foarte fragil. Așa cum a scris Nouriel Roubini într-un articol din Financial Times, coronavirusul poate fi scânteia care – împreună cu multe altele și provocări ignorate de multă vreme – ar putea începe avalanșa.

Am fost mult timp parte a celui mai mare experiment de politică monetară din istorie. Cu băncile centrale care încearcă din ce în ce mai mult să stimuleze economia, ne confruntăm cu unul dintre cele mai paradoxale și periculoase fenomene pe care le-am experimentat în cariera mea, lucrând cu piețele financiare: ratele negative ale dobânzilor.

La suprafață, situația poate părea promițătoare. Piețele au crescut în ultimii ani, iar administratorii de pensii și alții cu investiții asemănătoare au obținut profituri bune. În același timp, dobânzile mici au susținut persoanele care vor o locuință sau acces la împrumuturi.

Dar avem nevoie de o analiză a perspectivelor mai ample.

Creșterea riscului este uriașă. Ratele negative ale dobânzilor modifică fluxurile de capital și cresc riscul. În unele țări, plătiți pentru a deține economii și pentru a vă împrumuta. Stimulente naturale, sănătoase și raționale se transformă în ceva periculos, pedepsind un comportament optim și răsplătind asumarea excesivă a riscurilor.

Ce fac clienții bancari cu economiile atunci când numerarul lor scade cu 0,7% în fiecare an, plus inflația (care este cazul în Danemarca)? Mulți oameni cumpără apartamente, case, acțiuni și obligațiuni, care au cunoscut o piață bullish istorică.

Mulți oameni cumpără locuințe din ce în ce mai scumpe – pe care, întâmplător, le-ar putea găsi dificil de valorizat atunci când economia se transformă – și care, la rândul lor, împing prețurile și fac ca piața locuințelor să fie inaccesibilă pentru mulți. Aceasta are consecințe sociale masive.

Desigur, mulți apelează și la produse de investiții care au obținut istoric un profit bun. Aceasta are tendința de a deveni auto-consolidare – cel puțin pentru o perioadă. Dar banii se duc pe piețe în creștere care nu sunt neapărat susținute de creștere și productivitate. De fapt, fenomenul este numit depresiv TINA – „nu există nicio alternativă”.

Ce se întâmplă cu încrederea în ziua “schemei Ponzi”? Ce se întâmplă dacă investitorii vor să iasă într-o zi din datoriile prin care și-au împrumutat banii timp de treizeci de ani, practic fără niciun randament? Ce se întâmplă dacă piața își dă seama că ar putea fi o idee proastă să împrumute bani în mod gratuit persoanelor care nu ar putea plăti înapoi?

Momentul bun pe piețele de capital trebuie să se încheie la un moment dat. Și asta o să doară. Există o expresie pe piețele financiare – „ridicați scara lungă, dar ridicați-o rapid”. Putem să ne uităm la Japonia pentru a vedea un exemplu despre modul în care creșterea finanțată din datorii se poate prăbuși rapid și poate fi dificil de recuperat. De fapt, piața japoneză, care a atins apogeul la începutul anului 1990, astăzi valorează doar jumătate din vârful său. Vremurile bune nu țin la nesfârșit. În anii 80 și începutul anilor 90, mulți au crezut că Japonia este pe cale să depășească toate celelalte națiuni. Nu a fost așa.

Când lucrurile merg bine câțiva ani, ai tendința să uiți cât de repede se poate schimba starea de lucruri. La Saxo Bank, încercăm să discutăm cu clienții și partenerii cum să navigăm cel mai bine în această lume complicată. Gestionarea riscurilor este acum mai importantă ca niciodată, atât pentru persoane fizice, companii, inclusiv pentru bănci, dar și pentru statele naționale. Necesită înțelegerea mecanismelor care stau la baza pieței și cum să obții protecție și să îți gestionezi riscul pe piață. Gestionarea riscurilor merită mult mai multă atenție decât i se acordă în ​​prezent.

Acesta este momentul în care societățile ar trebui să se reunească și să ia decizii îndrăznețe pe termen lung, pentru a ne consolida productivitatea și pentru a sprijini creșterea.

Creșterea este o necesitate pentru dezvoltarea lumii și găsirea de soluții tehnologice pentru numeroasele noastre provocări. Reformele trebuie să fie concepute pentru a crea câștig pentru cetățeni, companii și societăți și pentru a asigura competitivitatea într-o lume în continuă evoluție și îmbunătățire. Necesită un management solid, eficiență și tehnologie modernă în toate domeniile, precum și stimulente adecvate. Acest lucru ar trebui să fie în fruntea tuturor agendelor politice, indiferent de culoarea partidului și de tendințele politice.

În ultimii ani, economia globală a fost străbătută de o politică monetară ușor iresponsabilă, iar mulți politicieni s-au obișnuit să se relaxeze, în timp ce băncile centrale susțin economia. Asta se va schimba în curând. Când starea de lucruri se va transforma, nevoia de politicieni îndrăzneți și ambițioși va deveni clară pentru toată lumea.Comentariile sunt inchise.

Politic - Nov 21, 2017 11:18 - 0 comentarii

Cele trei opțiuni ale Angelei Merkel

Mai multe în secţiunea Politic


Sănătate - Mar 1, 2024 9:30 - 0 comentarii

5 greșeli pe care le fac pacienții atunci când își aleg un spital în străinătate

Mai multe în secţiunea Sănătate


Economic - Apr 4, 2024 11:28 - 0 comentarii

Perspectiva Saxo pentru T2 „2024: Anul irosit”

Mai multe în secţiunea Economic