Sănătate - Scris de , Sunday, 21 June 2020 8:43 - 0 comentarii

Cum arată viitorul fertilizării in vitro (FIV), în care inteligența artificială și celulele stem vor învinge infertilitatea

  • Inteligența artificială (AI) va decide ce embrion are un potențial de implantare, iar celulele stem ar putea ajuta rezerva ovariană – explică un expert ACIBADEM care a studiat infertilitatea inclusiv la Harvard

Imaginați-vă un viitor în care sistemul reproductiv uman poate fi repornit de celulele stem, iar tratamentul infertilității poate fi ajutat de Inteligența Artificială pentru a asigura succesul sarcinii pentru cuplurile care nu reușesc să conceapă în mod natural. Aceste scenarii SF sunt aproape realitate în unele dintre cele mai bune centre de reproducere asistată din întreaga lume, spune profesorul dr. Ercan Baștu, specialist în infertilitate la Spitalul ACIBADEM Fulya din Istanbul, Turcia. În lumea modernă, în care familiile au tendința de a amâna să fie părinți până la îndeplinirea obiectivelor personale sau profesionale, sunt dezvoltate soluții medicale pentru a răspunde nevoilor lor în schimbare.

Tehnologia vine deja în ajutorul dispozitivelor moderne, precum embrioscopul care permite urmărirea dezvoltării și calității embrionilor. Totodată, testele genetice (PGD) permit evaluarea geneticii embrionilor și identificarea oricăror anomalii care ar împiedica o sarcină de succes. O nouă opțiune de tratament este disponibilă chiar și pentru bărbații care nu au celule spermatice mature – o afecțiune numită azoospermie, care a fost anterior asociată cu puține sau nicio șansă de succes în tratamentul cu FIV. O tehnică avansată numită ROSI ajută la activarea spermatozoizilor cu stimulare electrică, explică prof. dr. Ercan Baștu care este printre primii care aplică noua metodă la ACIBADEM. „Pentru femeile care nu au suficientă rezervă ovariană pentru tratament, putem utiliza noi modalități de tratament pentru a obține ovocite de bună calitate, cum ar fi plasmele bogate în plachete (PRP) sau celulele stem. În prezent lucrăm la obținerea aprobării de la Ministerul Sănătății pentru celulele stem”, adaugă expertul în fertilitate.

Dar viitorul? Profesorul Baștu oferă câteva informații prețioase: „Inteligența artificială (AI) este un subiect foarte fierbinte și avem unele cercetări în acest domeniu, deoarece AI ne va ajuta să decidem care embrion are un potențial de implantare, care embrion este de bună calitate și va foarte rapid și… la obiect. Vom avea, de asemenea, teste diagnostice noi pentru starea cromozomilor embrionilor, fără să atingem sau să afectăm embrionul. Vom preleva cultură embrionară și o vom analiza. În viitor, vom înțelege detaliat interstiția dintre endometru și embrion, în special pentru a descifra situația lor genetică în interacțiunea moleculară și să putem ajuta la stabilirea unei legături bune între embrion și endometru. Cred că viitorul acesta se apropie cu pași repezi.”

Reproducerea asistată cu succes necesită o bună înțelegere a condițiilor de sănătate care împiedică sarcina. Acesta este motivul pentru care o abordare cuprinzătoare este crucială, afirmă prof. Ercan Bastu, a cărui carieră impresionantă include un masterclass în embriologie clinică la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, masterclass avansat de endoscopie la Universitatea din Surrey din Marea Britanie, precum și unele cercetări științifice la Universitatea Harvard din SUA.

Calitatea serviciilor și confortul pacienților sunt condițiile esențiale pentru succesul FIV, spune prof. Ercan Bastu. „Asigurăm o bună calitate a serviciilor, acesta este principalul atu. Suntem o clinică modernă și avem o mulțime de cercetări despre infertilitate. Avem cele mai noi tehnologii în laboratorul nostru și suntem mereu la curent cu cele mai noi evoluții în medicină: le putem cumpăra, apoi folosi. Fiecare descoperire în Europa sau SUA ne este la îndemână. Ieri am publicat un articol în revista „Infertilitate și sterilitate”, care are cel mai mare impact printre publicațiile științifice. Asta înseamnă că am cunoștințe medicale solide și la fel și colegii mei. Rata noastră de succes este similară și poate mai mare în comparație cu alte țări. Acesta este motivul pentru care pacienții sunt de obicei mulțumiți de tratamentul lor la noi.”

Recent, pacienții cu vârsta peste 40 de ani au devenit grupul predominant de candidați pentru fertilizare in vitro (FIV), remarcă Profesorul Baștu: „De exemplu, luna trecută, jumătate dintre pacienții mei aveau peste 40 de ani. O mulțime de femei amână sarcina și de aceea nu au un copil. Cu siguranță este mai greu pentru ele să reușească, deoarece găsirea ovocitelor în numărul potrivit și de bună calitate nu este atât de ușoară ca la o femeie mai tânără”

Dar Prof. Dr. Ercan Baștu se ferește să mai spună cuvântul „imposibil”. Are sute de povești fericite în carieră, însă de una dintre ele își amintește cel mai clar – spune că i-a schimbat abordarea față de pacienți pentru totdeauna.

„Au venit la mine atât de triști, aproape plângând și mi-au spus că vor un copil. Femeia avea 46 de ani, așa că i-am spus: nu pot face o procedură FIV pentru tine, este aproape imposibil, nu-ți pierde timpul și banii. Atunci femeia mi-a spus că aveau un băiat, de 19 ani, pe care l-au pierdut acum 2 luni. Întotdeauna și-a dorit un frate sau o soră și voiau să încerce, chiar dacă nu aveau nicio șansă. Am spus: bine, dacă îți înțelegi șansele, încercăm. Femeia a avut doar un ovocit și l-am prelevat. În aceeași zi, bărbatul a trebuit să dea spermă, dar nu a putut, deoarece după moartea băiatului său a început să bea. Aveam nevoie să înghețăm ovocitul. Femeia a venit din nou 2 luni mai târziu și mi-a spus că vrea să încerce din nou. Am obținut 2 ovocite, dar de data aceasta calitatea lor nu a fost bună. Două luni mai târziu a venit din nou, avea 47 de ani. A insistat să încerce din nou și am încercat. De această dată am avut 2 ovocite și l-am luat pe cel pe care l-am înghețat prima dată. Bărbatul a reușit să dea spermă de această dată. Am avut un embrion cu o calitate medie. Am făcut transferul și a rămas însărcinată. Acum două luni a născut un băiat. Și uitați-vă la imaginile de deasupra biroului meu – nu există poze ale pacienților, doar una, cu acest băiețel. Acum, nu mai spun niciodată „imposibil”: dacă unii spun că vor să încerce, începem împreună să încercăm”.



Comentariile sunt inchise.

Divertisment - Feb 22, 2023 11:08 - 0 comentarii

FilmBox+ lansează „canalele inteligente”!  

Mai multe în secţiunea Divertisment


Tehnologie şi ştiinţă - May 31, 2022 10:56 - 0 comentarii

Vânzătorii de mașini second hand promit frecvent echipamente și dotări pe care mașinile nu le au. Iată cele mai întâlnite exemple

Mai multe în secţiunea Tehnologie şi ştiinţă


Internaţional - Mar 31, 2022 10:08 - 0 comentarii

Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor

Mai multe în secţiunea Internaţional