Sănătate - Scris de , Tuesday, 30 August 2022 8:29 - 0 comentarii

Scolioza: cum o pot depista părinții acasă, de ce fetele au un risc mai mare și ce tratamente revoluționare există – informații de la un expert mondial în probleme de coloană

Prof.Ahmet Alanay

Scolioza – o afecțiune cu care ne-am familiarizat în ultima vreme și datorită poveștii campionului David Popovici care a început să înoate tocmai pentru a o trata – este o deformare a coloanei vertebrale care afectează aproximativ 3% dintre adolescenți. În timp ce cazurile ușoare ar putea să nu aibă nevoie de niciun tratament, curbele spinale severe care progresează în timp pot fi o afecțiune care provoacă invailiditate și pune viața în pericol.

Dacă nu sunt tratate, aceste deformări cauzează dureri cronice, probleme respiratorii și cardiace, o calitate slabă a vieții și o durată de viață redusă. Detectarea timpurie este cheia unui tratament de succes și mai puțin invaziv, avertizează profesorul Ahmet Alanay, un eminent specialist în ortopedie și traumatologie la Centrul de Tratament Complet al Coloanei Vertebrale ACIBADEM Maslak. Profesorul Alanay este un nume sinonim cu “speranță” pentru părinții copiilor afectați de scolioză care îl caută, din lumea întreagă, pentru consultații la Istanbul.

Majoritatea oamenilor consideră că scolioza este o afecțiune rară, și vizibilă foarte ușor, de către oricine. Dimpotrivă: scolioza este cea mai frecventă deformare a coloanei vertebrale detectată în copilărie, iar o deformare a coloanei vertebrale de la 0 la 20 de grade nu se observă din exterior; între 20 și 40 de grade poate fi observată numai pe un corp gol. Spre deosebire de ceea ce se crede, o postură dreaptă nu este o garanție că nu avem de-a face cu scolioză”, explică Prof. Dr. Ahmet Alanay.

Scolioza debutează, de obicei, între 10 și 15 ani. Cu toate acestea, poate apărea mai devreme sau mai târziu în viață. La unii copii, scolioza poate fi înnăscută sau legată de alte tulburări neurologice sau musculare, cum ar fi paralizia cerebrală. În aproape 8 din 10 cazuri, cauza scoliozei este necunoscută. Riscul de scolioză devine de 10 ori mai mare pentru fete în timpul pubertății, precizează Prof. Dr. Alanay.

Un părinte este adesea primul care observă când un copil are un umăr mai înalt decât celălalt sau vede talie ori șolduri neuniforme. Toate acestea pot fi avertismente privind scolioza. Un screening frecvent, făcut de părinte, la domiciliu poate ajuta la detectarea și intervenția precoce.

“Examinarea implică evaluarea în poziția de aplecare în picioare și înainte: copilul se îndoaie din talie până când coloana vertebrală devine paralelă cu podeaua. Părinții trebuie să fie atenți la orice părți asimetrice ale spatelui inferior sau superior, omoplați, șolduri, talie sau la un spate rotunjit. În poziție dreaptă cu brațele în jos, un spațiu mai mare între un braț și trunchi în comparație cu cealaltă parte sau corpul înclinat ar putea fi, de asemenea, alarmant. Dacă observați vreunul dintre aceste simptome, consultați un specialist cât mai curând posibil”, vă sfătuiește profesorul Alanay.

Cazurile ușoare de scolioză necesită doar observație medicală, în timp ce curbele moderate pot fi corectate prin exerciții și bretele. Fără măsuri adecvate timpurii, riscul de progresie crește, iar tratamentul devine mai dificil. Când curbura se dezvoltă în timp și depășește 45 de grade, reduce spațiul din piept, ceea ce face dificilă funcționarea corectă a plămânilor și a inimii. Pentru scolioza severă, tratamentul standard este o intervenție chirurgicală care implică fuzionarea coloanei vertebrale. Procedura stabilizează coloana vertebrală cu șuruburi și tije și este extrem de eficientă. Pentru un grup anume de pacienți cu scolioză, o intervenție chirurgicală inovatoare denumită Vertebral Body Tethering (VBT) poate fi o alternativă la fuziunea coloanei vertebrale.

Aceasta este o procedură extrem de avansată efectuată doar de câteva echipe medicale din întreaga lume. Flexibilitatea coloanei vertebrale păstrată în timp ce coloana vertebrală continuă să crească plus o perioadă mai scurtă de recuperare sunt avantaje majore ale VBT. După procedura minim invazivă, copilul se poate întoarce la școală într-o săptămână sau două și se poate implica în toate tipurile de sport 3 luni mai târziu. Deformarea coloanei vertebrale este parțial corectată în timpul intervenției chirurgicale, iar corecția spontană continuă în timp, odată cu creșterea pacientului. Centrul de Tratament Complet al Coloanei Vertebrale Acibadem Maslak a fost primul care a aplicat noua metodă în afara SUA, țara în care a fost inventat. În ultimii 7 ani, peste 100 de pacienți au fost tratați cu succes cu Vertebral Body Tethering la Acibadem, ceea ce ne face unul dintre cele mai experimentate centre din întreaga lume”, menționează Profesorul Ahmet Alanay.

Profesorul Ahmet Alanay, expert ACIBADEM, descrie și cele mai noi trei metode de tratament cu scolioză care au fost o adevărată descoperire în Turcia: „Cele mai avansate și inflexibile cazuri de scolioză și cifoză, care erau considerate inoperabile sau prea riscante sau prea târzii pentru chirurgie, pot fi acum tratate prin operații. Utilizarea navigației vertebrale, imprimarea 3D și neuromonitorizarea, în special, au transformat operațiunile cu risc ridicat de paralizie și considerate a fi „imposibile” în operații care pot fi efectuate într-un mod mult mai sigur”.

În timp ce o singură eroare în timpul plasării unui șurub putea face corecția imposibilă, procesul de plasare a șuruburilor este acum realizat în siguranță, cu un dispozitiv de navigație a coloanei vertebrale și imagistica tridimensională a coloanei vertebrale. Navigația coloanei vertebrale face mai ușoară efectuarea plasării sigure a șuruburilor, o procedură care constituie prima și una dintre cele mai importante etape în tratamentul deformărilor avansate și inflexibile. Gradul de precizie a șurubului plasat cu navigația vertebrală este aproape de 100%.

Neuromonitorizarea este o tehnică ce necesită intervenția neurologilor și indică starea de transmitere a impulsului nervos în măduva spinării pe toată durata operației. Acest lucru permite monitorizarea stării măduvei spinării în timpul intervenției chirurgicale și dă un semnal în caz de întreruperi sau încetiniri ale transmisiei măduvei spinării. Astfel de modificări sunt comunicate chirurgului de către neurologul care efectuează procesul de neuromonitorizare. Această avertizare timpurie permite chirurgului să detecteze și să elimine cauza care a produs asta și elimină riscul de paralizie din cauza vătămării măduvei spinării.

Iar tehnologia de imprimare tridimensională a devenit noua speranță a pacienților cu scolioză avansată și cu cifoză. Tehnologia face acum posibilă producerea unei copii exacte a coloanei vertebrale a unui pacient. În loc să fie nevoit să imagineze deformarea coloanei vertebrale în mintea sa, chirurgul poate să o vadă pur și simplu pe modelul 3D și, dacă este necesar, să simuleze operația pe care intenționează să o aibă pentru a avea o experiență cât mai autentică, cu rezultatele și dificultățile reale ale procedurii. Astfel, cazurile de scolioză și cifoză cu deformări ale coloanei vertebrale severe cu anatomie anormală sunt tratate prin chirurgie într-un mod mai sigur, reducând în mare măsură riscul de paralizie și moarte.



Comentariile sunt inchise.

Travel - Oct 19, 2010 15:50 - 0 comentarii

Low, low, low-cost…

Mai multe în secţiunea Travel


Internaţional - Mar 31, 2022 10:08 - 0 comentarii

Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor

Mai multe în secţiunea Internaţional


Social - Oct 21, 2010 13:21 - 0 comentarii

Companiile caută angajaţi cu studii superioare şi vorbitori de limbi străine

Mai multe în secţiunea Social