Economic - Scris de , Monday, 11 October 2010 15:45 - 0 comentarii

Comerţ pe chinezeşte

China a anunţat o reducere neaşteptată în august a excedentului său comercial şi o încetinire a exporturilor, semn, spun analiştii, că măsurile luate de guvern pentru evitarea supraîncălzirii economiei îşi arată roadele. Importurile au crescut în august, în termeni anuali, cu 35,2%, o cifră care ar trebui să le dea satisfacţie celor care cer o mai mare permeabilitate a “frontierelor” chineze.

Excedentul comercial al Chinei a coborât în august la 20 de miliarde de dolari, de la 28,7 miliarde în iulie, arată cifrele publicate de serviciile vamale de la Beijing. Analiştii anticipau un excedent de 30 de miliarde. Exporturile au crescut cu 34,4% faţă de august 2009, după avansul de 38,1% din iulie.

Încetinirea, spun analiştii, nu este o consecinţă a factorilor externi ci este rezultatul deciziilor politice menite să reducă riscul supraîncălzirii şi să ţină creşterea la un nivel mai sustenabil pe termen lung. Încă din primăvară, autorităţile au cerut băncilor să diminueze creditarea, care a explodat în 2009, şi au pus frână la achiziţiile imobiliare, după ce preţurile au luat-o razna, sporind riscurile unei bule speculative…

Astfel, în august preţurile în marile oraşe au crescut cu 9,3% în termeni anuali, după avansul de 10,3% din iulie. Reducerea excedentului comercial al Chinei este şi urmarea creşterii cu 35,2% a importurilor faţă de august 2009, la 119,2 miliarde de dolari.

Confruntată cu puternice presiuni internaţionale, China a promis zilele trecute că va facilita importurile, cu precădere în scetoarele energetic, al tehnologiilor de vârf şi echipamentelor. Dar iată şi reversul medaliei! Analiştii spun că indicatorii le vor da apă la moară liderilor chinezi să persevereze în politica lor privind yenul: de apreciere extrem de limitată.Comentariile sunt inchise.

Tehnologie şi ştiinţă - May 31, 2022 10:56 - 0 comentarii

Vânzătorii de mașini second hand promit frecvent echipamente și dotări pe care mașinile nu le au. Iată cele mai întâlnite exemple

Mai multe în secţiunea Tehnologie şi ştiinţă


Sport - Oct 21, 2010 8:59 - 0 comentarii

Rezultatele UEFA Champions League

Mai multe în secţiunea Sport


Auto - Mar 25, 2024 10:24 - 0 comentarii

Taxa europeană, deja în Slovacia

Mai multe în secţiunea Auto