Politic - Scris de , Tuesday, 12 October 2010 12:59 - 0 comentarii

Merkel: aderarea României la Schengen depinde de securizarea frontierelor, nu de rromi

“Problema integrării rromilor nu are un rol în ceea ce priveşte criteriile pentru Spaţiul Schengen; important este să se garanteze că la graniţele externe ale UE (n.r. România este graniţă estică a Uniunii) sunt îndeplinite condiţiile tehnice”, a declarat cancelarul german Angela Markel, la finalul întrevederii cu premierul Emil Boc de la Bucureşti, transmite Mediafax.

Merkel a afirmat că în luna noiembrie va fi realizată o evaluare a modului de îndeplinire a acestor criterii şi că autorităţile germane se vor baza pe datele furnizate de către Comisia Europeană. Cancelarul german a arătat totodată că autorităţile române trebuie să continue procesul de reformă, în principal în domeniul justiţiei, pentru că “nu aţi ajuns la capătul drumului, iar Mecanismul de Cooperare şi Verificare (n.r. organ al Comisiei Europene) este un ajutor pentru a vedea unde vă aflaţi acum”. Merkel a spus că Germania este dispusă să asiste România în absorbţia fondurilor comunitare.

Premierul Emil Boc i-a transmis omologului german că România este conştientă de responsabilităţile pe care le are în securizarea frontierelor externe ale UE şi că este decisă să încheie procesul de aderare la Schengen în martie 2011. “Aderarea nu trebuie blocată pe criterii politice, dacă sunt îndeplinite obiectivele tehnice”, a încheiat Boc.

Cancelarul Angela Merkel a început, marţi, a doua vizită în România de când este şef al guvernului german, prima prezentă fiind la summitul NATO din 2008. Merkel se va mai întâlni cu preşedintele Traian Băsescu şi va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca. Vizita cancelarului la Bucureşti are loc în contextul în care România şi Germania marchează, în 2010, 130 de ani de relaţii diplomatice bilaterale, începute după recunoaşterea formală a independenţei statale a României.



Comentariile sunt inchise.

Sport - Oct 21, 2010 8:59 - 0 comentarii

Rezultatele UEFA Champions League

Mai multe în secţiunea Sport


Timp liber - Jun 17, 2022 10:37 - 0 comentarii

5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!

Mai multe în secţiunea Timp liber


Divertisment - Feb 22, 2023 11:08 - 0 comentarii

FilmBox+ lansează „canalele inteligente”!  

Mai multe în secţiunea Divertisment