Internaţional - Scris de , Friday, 15 October 2010 12:10 - 0 comentarii

Curat ghinion, Coane Fidjică!

Autorităţile din insulele Fidji au pierdut documentul care le atesta independenţa. Actul original al documentului legal istoric nu e de găsit, deşi toată lumea îl caută de vreo cinci ani, scrie The Daily Telegraph. Hârtiile, pe care se bazează prima Constituţie a naţiunii, fuseseră înmânate guvernului din Fidji de prinţul de Wales, pe 10 octombrie 1970. Fiji Independence Order era actul care marca ieşirea ţării de sub suveranitatea britanică.
În 2005, cineva a căutat documentul şi ia-l de unde nu-i…Resemnate, autorităţile au cerut ajutor guvernului britanic, iat Londra le-a trimis o fotocopie a Ordinului de Independenţă. Anunţul privind pierderea documentului a fost făcut în contextul festivităţilor consacrate celei de-a 40-a aniversări a Independenţei. Liderul autoproclamat al ţării, Frank Bainimarama, s-a folosit de ocazie pentru a justifica unele reforme politice controversate. Bainimarama, fost şef al armatei, a preluat puterea în urma unei lovituri de stat în 2006.
Imediat după aceea el a abrogat Constituţia, a impus noi controale asupra presei şi a spus că nu va organiza alegeri până în 2014. Luările sale de poziţie au îngrijorat Australia şi Noua Zeelandă. Republica Insulelor Fidji, în limba fidjiana Matanitu ko Viti et Matanitu Tu-Vaka-i-koya ko Viti), este un arhipelag de 322 de insule din Pacificul de sud, dintre care doar o treime sunt locuite. Are 827.900 de locuitori şi se învecinează cu Vanuatu la est, la vest cu Tonga şi la sud cu Tuvalu.

Capitala, Suva, se află pe insula Viti Levu, una dintre cele două mari insule ale arhipelagului. Ţara are una dintre cele mai dezvoltate economii din Oceania, bazată în special pe exportul de zahăr şi pe turism. Dispune de-asemenea de păduri impresionante, de minereuri şi de importante resurse de peşte. Slăbiciunile ţării vin din rata slabă a investiţiilor şi nesiguranţa care planează asupra dreptului la proprietate.



Comentariile sunt inchise.

Social - Oct 21, 2010 13:21 - 0 comentarii

Companiile caută angajaţi cu studii superioare şi vorbitori de limbi străine

Mai multe în secţiunea Social


Sănătate - Mar 1, 2024 9:30 - 0 comentarii

5 greșeli pe care le fac pacienții atunci când își aleg un spital în străinătate

Mai multe în secţiunea Sănătate


Internaţional - Mar 31, 2022 10:08 - 0 comentarii

Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor

Mai multe în secţiunea Internaţional