Sănătate - Scris de , Thursday, 21 October 2010 10:42 - 0 comentarii

Ne îmbătăm. De ce?

Potrivit revistei Alcoholism, cercetătorii americani au descoperit de ce unele persoane se ameţesc mai repede decât altele. Este vorba de prezenţa sau absenţa genei CYP2E1 în organism, “care protejează contra alcoolismului şi are un efect foarte puternic”, după cum declară coordonatorul studiului, medicul Kirk Wilhelmsen, de la Universitatea Carolina de Nord.

Studiile precedente au arătat că indivizii care au reacţii foarte puternice după ce consumă cantităţi mici de alcool prezintă un risc mai mic de a deveni alcoolici, însă originea genetică a acestei reacţii nu fusese clarificată până acum.

“Alcoolismul este o maladie foarte complexă şi există un număr mare de motive complicate care îi fac pe oameni să bea alcool. Efectele acestei variaţii genetice ar putea fi doar unul dintre motive”, explică dr. Wilhelmsen.

Pentru a putea să identifice caracteristicile genetice ale alcoolismului, cercetătorii au recrutat câteva sute de perechi de fraţi/surori, de vârstă adultă, care aveau cel puţin un părinte alcoolic. Participanţii au consumat suc cu vodcă (echivalentul a trei pahare de alcool), apoi au răspuns unor întrebări ca “Te simţi ameţit?” sau “Simţi nevoia să dormi?”. Ulterior, oamenii de ştiinţă au determinat regiunea din creier care acţionează genele responsabile de alcoolism.

Cea mai mare parte din cantitatea de alcool consumată este metabolizată de o enzimă aflată la nivelul ficatului. Însă gena CYP2E1 nu acţionează asupra ficatului, ci a creierului, controlând toate moleculele care pot avea efecte nefaste asupra unor structuri sensibile (cum ar fi celulele cerebrale).Comentariile sunt inchise.

Travel - Oct 19, 2010 15:50 - 0 comentarii

Low, low, low-cost…

Mai multe în secţiunea Travel


Sănătate - Sep 22, 2023 11:07 - 0 comentarii

Expert de renume în oftalmologia pediatrică: de ce controlul vederii este esențial în primul an de viață și cum au crescut cazurile de strabism ce necesită operație, la copii, din cauza expunerii la ecrane

Mai multe în secţiunea Sănătate


Economic - Jan 9, 2024 10:34 - 0 comentarii

Perspectiva Saxo pe T1 2024: Ce s-a întâmplat cu viitorul?

Mai multe în secţiunea Economic