Sănătate - Scris de , Thursday, 21 October 2010 10:42 - 0 comentarii

Ne îmbătăm. De ce?

Potrivit revistei Alcoholism, cercetătorii americani au descoperit de ce unele persoane se ameţesc mai repede decât altele. Este vorba de prezenţa sau absenţa genei CYP2E1 în organism, “care protejează contra alcoolismului şi are un efect foarte puternic”, după cum declară coordonatorul studiului, medicul Kirk Wilhelmsen, de la Universitatea Carolina de Nord.

Studiile precedente au arătat că indivizii care au reacţii foarte puternice după ce consumă cantităţi mici de alcool prezintă un risc mai mic de a deveni alcoolici, însă originea genetică a acestei reacţii nu fusese clarificată până acum.

“Alcoolismul este o maladie foarte complexă şi există un număr mare de motive complicate care îi fac pe oameni să bea alcool. Efectele acestei variaţii genetice ar putea fi doar unul dintre motive”, explică dr. Wilhelmsen.

Pentru a putea să identifice caracteristicile genetice ale alcoolismului, cercetătorii au recrutat câteva sute de perechi de fraţi/surori, de vârstă adultă, care aveau cel puţin un părinte alcoolic. Participanţii au consumat suc cu vodcă (echivalentul a trei pahare de alcool), apoi au răspuns unor întrebări ca “Te simţi ameţit?” sau “Simţi nevoia să dormi?”. Ulterior, oamenii de ştiinţă au determinat regiunea din creier care acţionează genele responsabile de alcoolism.

Cea mai mare parte din cantitatea de alcool consumată este metabolizată de o enzimă aflată la nivelul ficatului. Însă gena CYP2E1 nu acţionează asupra ficatului, ci a creierului, controlând toate moleculele care pot avea efecte nefaste asupra unor structuri sensibile (cum ar fi celulele cerebrale).Comentariile sunt inchise.

Ultima oră - Aug 15, 2021 23:17 - 0 comentarii

Redeschiderea economiilor și China aduc moderația în tranzacționarea acțiunilor din industria de gaming

Mai multe în secţiunea Ultima oră


Internaţional - Nov 10, 2021 9:01 - 0 comentarii

Statele Unite: a venit sfârșitul democraților?

Mai multe în secţiunea Internaţional


Divertisment - Jul 20, 2019 12:55 - 0 comentarii

Serviciile Film1 vor fi preluate de SPI International atât pe canalele analog, cât și în digital

Mai multe în secţiunea Divertisment