Economic - Scris de Newzilla, Thursday, 7 September 2017 12:19 - 0 comentarii
În ce investesc românii în vremuri de criză?
Criza nord-coreeană: unde să căutăm un adăpost?
Coreea de Nord aduce cel mai mare risc pe termen scurt pentru capitalurile proprii globale în ciuda reacției discrete în rândul tuturor claselor de active. Părerea majoritară este că nu va avea loc o intervenție majoră în Coreea de Nord. Dar, dacă aceasta se întâmplă, o expunere mai defensivă a capitalurilor proprii ar fi o strategie prudentă pentru a diminua riscul.
Peter Garnry, director Capitaluri Proprii & Strategii Cantitative la Saxo Bank analizează ultimele șapte corecții din 1995 până acum și dă detalii cu privire la motivul pentru care cele patru sectoare, utilități, telecomunicații, sănătate și articole de consum curent, oferă cea mai bună protecție în cazul în care volatilitatea și turbulențele revin.
“Acele patru sectoare au oferit o performanță superioară constantă cu privire la capitalurile proprii globale la toate corecțiile din 1995 până acum. Ca observație adiacentă, aceste patru sectoare au o volatilitate realizată scăzută și astfel este supra-reprezentată în strategiile pentru volatilitate scăzută care au tendința de a avea performanțe bune în perioade stresante. O observație cheie este, de asemenea, faptul că investitorii ar trebui să reducă dramatic expunerea la finanțe și industrie pentru a îndrepta portofoliul către o situație mai defensivă”.
În plus față de sectoarele defensive clasice, alte câteva sectoare au oferit protecție din când în când.
“Energia a fost unul dintre cele mai defensive sectoare pe parcursul a trei corecții (1998, 2000-2002 și 2007-2009) înainte de perioada de după marea criză financiară. Recent, sectorul energetic a ajuns la valori beta mari și este sensibil la perspectiva macro. Datorită perspectivei actuale a prețurilor petrolului, nu credem că energia va fi un sector defensiv la următoarea corecție”.
Sectorul imobiliar este un alt sector ce a oferit de mai multe ori valori alfa în timpul corecțiilor, deși corecția din 2007-2009 a fost o perioadă teribilă pentru sectorul imobiliar
“Fluxul de numerar stabil din partea chiriașilor și scăderi rare la scară națională a prețurilor caselor au făcut ca sectorul imobiliar să fie stabil, istoric vorbind, în timpul corecțiilor, în ciuda dobânzilor ce cresc în acele perioade. În perioada de după marea criză financiară, acțiunile imobiliare au performat bine în timpul corecțiilor. Pe baza perspectivei actuale a inflației ce reduce normalizarea dobânzii, credem că sectorul imobiliar este un posibil candidat pentru a fi numit sector defensiv în timpul următoarei corecții”.
Ultimul sector posibil defensiv este, surprinzător, IT, spune Peter Garnry.
“Istoric vorbind, sectorul IT a fost sensibil la ciclul economic, căci producătorii de semiconductoare și hardware au avut cea mai mare pondere în indicele sectorului.
Cu toate acestea, astăzi grupul industrial Software & Services are o pondere de 60% în indicele sectorului. Companiile de software au caracteristici mai monopoliste și astfel fluxuri de numerar mai stabile, care nu sunt atât de sensibile la ciclul economic, deci în opinia noastră sectorul IT ar putea foarte bine să supra-performeze la următoarea corecție. Într-o corecție profundă (o scădere în jur de 40-50%) acțiunile din IT ar performa, cel mai probabil, la valoarea nominală cu capitalurile proprii globale datorită evaluărilor actuale mari”.
Aurul este pregătit pentru o revenire în forță?
“Metalele prețioase au avut parte de un imbold pe măsură ce aurul a reușit în sfârșit să depășească pragul de rezistență de 1300$/uncie, producând astfel cea mai bună performanță lunară din ianuarie. Susținerea, în afara cumpărării tehnice declanșate de depășirea pragului, a venit și în urma îndoielilor cu privire la plafonul datoriei SUA și la reformele fiscale, cât și din cauza tensiunilor geopolitice continue”, spune Ole Hansen, director Strategie Mărfuri, Saxo Bank.
Redresarea peste pragul de 1 300$/uncie a fost declanșată de o scădere continuă a dolarului, atât față de EUR, cât și, mai important, față de JPY pe baza știrilor legate de faptul că Coreea de Nord a lansat o rachetă deasupra Japoniei. Spre finalul săptămânii, susținerea din partea dolarului în scădere s-a diminuat, dar, cu toate acestea, aurul a reușit să-și mențină poziția.
Hansen crede că, deși atât yenul japonez, cât și randamentele reale americane s-au tranzacționat stabil în ultimele săptămâni, aurul și-a continuat ascensiunea. O parte din această performanță excepțională – care a fost observată și față de argint, metalul prețios frate – a fost determinată de îngrijorările cu privire la Coreea de Nord, preocupările legate de președintele Trump și bâlbâiala bursei.
Către ce se îndreaptă investitorii români?
Laurentiu Nedelcu, Manager, Central & Eastern Europe Region, Saxo Bank, crede că investitorii români sunt și ei precauți. Mulți consideră această perioadă ca liniștea dinaintea furtunii, în sensul că se așteptă ca piețele în general să fie supuse unor corecții în viitorul apropiat.
„Aurul, care a fost întotdeauna un produs popular atât pentru speculații dar și ca monedă de refugiu pentru clienții noștri din România a revenit acum în prim plan.
Acțiunile ”blue-chips” cât și obligațiunile de stat rămân cele mai folosite instrumente, ca valori tranzacționate, în contextul încercării de reducere a riscului asociat situației actuale. De menționat și portofoliile pasive oferite de Saxo Bank, în special MorningStar și Global StockPicker, care sunt în continuă creștere pentru toți clienții, inclusiv un număr considerabil de clienți români, pentru că au o rată de succes versus risc foarte bună”, spune Nedelcu.
„Monedele criptice au devenit și ele atractive pentru români”, spune Nedelcu: „subiectul acesta a trecut bariera din ceva foarte exotic și văzut ca foarte riscant, în ceva foarte solicitat de români, în particular și de investitori, în general, în ultimul timp”. De curând, Saxo Bank a adăugat în oferta sa două noi ETN-uri (exchange-traded-note) care urmăresc Bitcoin în EUR respectiv SEK și este foarte posibil ca oferta să fie extinsă cu alte instrumente în viitorul apropiat, conform cererii crescute.
- Cum au modelat alegerile din SUA performanța pieței în istoria modernă
- Cum să acționezi în condiții dificile de piață: sfaturi de la Saxo Bank
- Furtuna perfectă lovește piața: ce urmează
- Surpriză în clasamentul celor mai vândute mașini electrice online în România!
- Impactul TollRO asupra companiilor de logistică: o analiză Eurowag
- Eurowag lansează o rețea selectivă: „Eurowag Prime Network”, 70 de stații de alimentare cu carburanți situate pe coridoarele centrale de transport din Europa
- Portofoliul dumneavoastră de investiții poate face față noilor provocări geopolitice?
- Perspectiva Saxo pentru T2 „2024: Anul irosit”
- Taxa europeană, deja în Slovacia
- Femeile și investițiile: avem nevoie de o demistificare, pentru șanse mai mari pentru femei
- Saxo Bank anunță rezultatele pe 2023
Politic - Nov 21, 2017 11:18 - 0 comentarii
Cele trei opțiuni ale Angelei Merkel
Mai multe în secţiunea Politic
- Dosarul rromilor, închis la Paris
- Era să trăim bine, dar și-au dat seama!
- Preşedintele Ungariei: România răspunde criteriilor de aderare la Schengen
- Zis și făcut: opoziția depune moțiunea
- Diaconescu e candidatul UNPR la preşedinţie
Internaţional - Mar 31, 2022 10:08 - 0 comentarii
Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor
Mai multe în secţiunea Internaţional
- Serviciile digitale vor economisi timp și bani pentru transportatori
- Statele Unite: a venit sfârșitul democraților?
- Juho Wallenius – noul șef al departamentului de marketing Eurowag
- Istituto Europeo di Design: România este o sursă incredibilă de tineri designeri talentați, inovație și creativitate!
- The little boy who introduced Syrian children to chess: 10-YEAR-OLD ALP MADE TURKEY PROUD BY WINNING AN AWARD!
Social - Oct 21, 2010 13:21 - 0 comentarii
Companiile caută angajaţi cu studii superioare şi vorbitori de limbi străine
Mai multe în secţiunea Social
- Studenţii la medicină: România, au revoir!
- Cora face angajări!
- Sindicaliștii pichetează Guvernul și Ministerul Economiei
- Posibilă grevă la metrou
- Profesorii pleacă de la ore şi cer demisia lui Funeriu