Sănătate - Scris de Newzilla, Wednesday, 25 October 2017 15:53 - 0 comentarii
Melanomul, motivul serios pentru care trebuie să faceți un control dermatologic după vară
V-ați expus la soare în sezonul cald? Aveți multe alunițe? Le monitorizați și ați observat unele modificări? Pielea este excesiv de uscată și vă confruntați cu leziuni care nu trec? Sunt tot atâtea motive ca să mergeți de urgență la dermatolog. Chiar și pielea fără multe semne evidente ar trebui evaluată de medic. Iar motivul este unul singur: mai mult de 70 la sută dintre melanoame, cele mai periculoase cancere de piele, apar spontan, pe zone de piele fără nicio aluniță, se arată într-un studiu menționat recent în publicația Academiei Americane de Dermatologie.
“Pe lângă un consult al pielii, noi recomandăm evaluarea prin Foto Finder, sistemul care ne oferă în mod integrat posibilitatea de a face screening pentru cancerul de piele. Acesta evidențiază o hartă a formațiunilor existente pe întregul corp și ne orientează atât asupra evoluției lor în timp, cât și asupra tratamentelor posibil necesare. Cu ajutorul acestei tehnologii video, putem ține o leziune sub observație pe termen lung. În plus, putem efectua o analiză a formatiunilor tegumentare cu analizatorul de alunițe încorporat, putem detecta alunițele nou apărute sau modificate, precum și formațiunile pre-canceroase”, spune medicul Nicoleta Veress, specialist dermatolog în cadrul spitalului Onco Card.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 3 milioane de persoane din întreaga lume se îmbolnăvesc anual de cancer de piele. Dintre acestea, peste 130 de mii sunt melanoame, cei mai expuși riscului fiind amatorii de plajă și solar. Experții sunt de părere că subțierea stratului de ozon și agresivitatea crescută a ultravioletelor au dus la o explozie a cazurilor de melanom. Medicii spun că șansele de vindecare pe termen lung cresc dacă afecțiunea cutanată este diagnosticată la timp și tratată corect.
“Cât privește terapiile, la ora actuală, există câteva criterii de operabilitate a melanomului pentru ca tratamentul să fie cât mai eficient, există limite de rezecție. Terapiile ulterioare, accesibile în România, sunt standard: este vorba despre chimioterapie, imunoterapie cu interferon, iar dintre medicamentele moderne, menționăm imunoterapia și terapia țintită, care pot bloca dezvoltarea celulei tumorale”, afirmă dr. Mirela Drăgan, medic primar oncolog în cadrul Onco Card.
Extrem de importante și recomandate pentru pacienți sunt și testele genetice. Acestea pot orienta medicul către un tratament eficace pentru melanom. În plus, specialiștii insistă asupra efectuării biopsiei ganglionului santinelă.
“Chiar dacă nu există ganglion inflamat, palpabil, evidențiat imagistic, totuși acesta poate să fie invadat. Evaluarea sa presupune injectarea unei substanțe la nivelul de unde s-a extras melanomul și vizualizarea printr-o metodă imagistică. În cazul în care depistăm un ganglion afectat, se face o excizie a ariei ganglionare ca să împiedicăm apariția metastazelor”, completează oncologul Mirela Drăgan.
În funcție de caz, medicii pot oferi soluții de tratament și pacienților cu metastaze. Însă terapiile pentru melanom sunt cu atât mai eficace, cu cât afecțiunea este depistată în stadiul 1. Iar pentru un diagnostic cât mai precoce, medicii Onco Card au inclus controlul dermatologic anual în programele de prevenție a cancerului, recomandate și femeilor, și bărbaților după vârsta de 20 de ani.
- 5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!
- Eurowag previne frauda în transportul rutier cu carduri de carburant
- Vânzătorii de mașini second hand promit frecvent echipamente și dotări pe care mașinile nu le au. Iată cele mai întâlnite exemple
- „Mașinile Bitcoin”: 5 modele de mașini rulate cărora le-a crescut semnificativ prețul în ultimii ani 
- Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor
- Ce face diferența în tratamentul cancerului în 2022
- Dr. Kemal Unal, expert în medicină nucleară: terapiile de ultimă generație pentru cazurile avansate de carcinom de prostată și tumori neuroendocrine
- Mărfurile reacționează la invazia rusă
- Peste 260.000 de clienți noi pentru Saxo Bank în 2021
- Saxo Bank introduce coșul tematic „femei la conducere”
- Un copil cu spasticitate are 100% șanse de ameliorare, crede expertul ACIBADEM de renume mondial Prof. Dr. Memet Özek
Ultima oră - Aug 15, 2021 23:17 - 0 comentarii
Redeschiderea economiilor și China aduc moderația în tranzacționarea acțiunilor din industria de gaming
Mai multe în secţiunea Ultima oră
- Povestea unui miracol în vremea pandemiei, la ACIBADEM
- ACIBADEM lucrează la 6 studii medicale pentru COVID-19, inclusiv găsirea unui vaccin și a unui tratament eficient care folosește anticorpii celor infectați și vindecați
- Medicina nucleară: ce rol are în oncologie și de ce excelează ACIBADEM în acest domeniu
- Gheorghe Hagi semnează cu Galatasaray!
- Toyota recheamă în service 1,5 milioane de maşini!
Divertisment - Jul 20, 2019 12:55 - 0 comentarii
Serviciile Film1 vor fi preluate de SPI International atât pe canalele analog, cât și în digital
Mai multe în secţiunea Divertisment
- The Young Pope, pe FilmBox Premium!
- Producții europene de succes, în martie, la FilmBox
- La La Land, filmul revelație care a câștigat 214 premii și a primit alte 250 de nominalizări, la FilmBox Premium
- Mini-seria „Top of the Lake”, distinsă cu Globul de Aur și premiul Emmy, intră în grila FilmBox Plus, în luna iulie
- Sunt femei cărora nu le plac bărbaţii. Dar sunt şi pisici…
Sănătate - Mar 22, 2022 11:05 - 0 comentarii
Ce face diferența în tratamentul cancerului în 2022
Mai multe în secţiunea Sănătate
- Dr. Kemal Unal, expert în medicină nucleară: terapiile de ultimă generație pentru cazurile avansate de carcinom de prostată și tumori neuroendocrine
- Un copil cu spasticitate are 100% șanse de ameliorare, crede expertul ACIBADEM de renume mondial Prof. Dr. Memet Özek
- Tehnologia Gamma Knife Icon: cum ajută în cazul tumorilor cerebrale și altor afecțiuni grave
- ACIBADEM Neurochirurgie Pediatrică: Un centru de referință pentru cazuri complexe
- Chirurgia modernă pentru cancerele ginecologice: incizii invizibile, recuperare rapidă, riscuri reduse