Economic - Scris de , Thursday, 16 November 2017 14:51 - 0 comentarii

Represiunea saudită poate fi o oportunitate pentru investitori — #SaxoStrats

de Althea Spinozzi / Saxo Bank

  • Măsurile de represiune saudite au generat o undă de șoc în piața de obligațiuni
  • Titlurile guvernului libanez au cea mai scăzută performanță
  • Planul prințului moștenitor poate împinge saudiții către o economie mai puțin dependentă de petrol
  • Scăderile din regiune pot reprezenta o oportunitate pentru investitori

 Lumea privește cu atenție represiunea saudită și se întreabă care este scopul final al prințului moștenitor Mohammad bin Salman.

După aducerea în atenția publicului a planului său până în 2030, este clar că tânărul prinț manifestă o dorință de reîntoarcere la un islam moderat, dorință arătată prin faptul că a avut un rol important în decizia de a permite femeilor să șofeze și de a permite turiștilor să viziteze siturile arheologice construite înainte de era islamică. 

Cu siguranță, nimeni nu s-ar fi așteptat că el își va trimite familia și prietenii la închisoare.

Totuși, în spatele ușilor somptuosului hotel Ritz Carlton din Riad se află aproape 30 de persoane ale căror conturi bancare valorează aproximativ 800 de miliarde de dolari în total, pe care guvernul le-a blocat până la noi dispoziții.

Vânzarea la scară mare a obligațiunilor

Viitorul nesigur al regiunii a generat o lichidare generală pe piața de obligațiuni, iar costul swapurilor pe riscul de credit din Arabia Saudită a crescut cu peste 20 de puncte de bază săptămâna trecută pe măsură ce investitorii s-au panicat după ce și-au dat seama că echilibrul precar din regiune ar putea fi pierdut dacă tensiunile s-ar înteți.

Cei care au avut cel mai mult de suferit au fost companiile mai mici precum EA Partners, un vehicul cu un scop specific având conexiuni cu Etihad Airways, care a fost retrogradat la CC în octombrie anul acesta de Fitch. După retrogradare, obligațiunile de prim rang pentru 2021 dădeau o cotație de peste 80 de cenți pentru un dolar, în timp ce acum se tranzacționează în jur de 75, oferind un randament de peste 15%, cu două puncte mai mult decât înainte de represiunea saudită.

Chiar și companiile cu un rating mai bun cum este Saudi Electricity (A2) au primit o lovitură crescând până la +25bps pentru obligațiunile de prim rang mai lungi, cu scadență în 2044. obligațiunile guvernamentale din regiune au scăzut în Bahrain și Oman. Bahrain 2029 se tranzacționează acum cu +40bps mai mult, iar Oman 2027 se tranzacționează cu +30 bps mai mult. Titlurile internaționale saudite în USD s-au corectat ușor, randamentele obligațiunilor de prim rang pentru 2047 crescând cu +25bps, în timp ce scadențele mai scurte s-au corectat 15/20bps.

Pentru a complica și mai mult situația, primul ministru libanez, Saad Hariri, și-a dat demisia din funcția sa din Riad. Saad deține atât cetățenie libaneză, cât și saudită și pare a fi încă în casa sa din Riad cu familia.

Obligațiunile guvernamentale libaneze au avut cel mai mult de suferit, crescând cu până la două puncte pe curbă, atingând un randament de 9% vinerea trecută. În timpul weekendului, se pare că au existat discuții cu Saad Hariri care spune că se va întoarce în curând în Liban – de atunci randamentele s-au stabilizat la aproximativ 8%.

Evident, investitorii intră în panică pentru că orice schimbare a status quo-ului într-o țară reprezintă o amenințare pentru plata investiției lor. Totuși, prințul moștenitor nu are interesul de a pune în pericol status quo-ul monarhiei saudite.

Cred că Mohammed bin Salman ia măsuri pentru protejarea elitei și nu pentru a o distruge. Prințul moștenitor nu are niciun motiv de a închide persoane influente pentru că nu se confruntă cu riscul de a fi destituit. Aceasta pentru că, spre deosebire de alte monarhii, familia regală extinsă saudită nu are circumscripții directe în rândul populației care se poate organiza împotriva monarhului și să-l detroneze. Astfel, cea mai mare amenințare pentru monarhie ar fi o revoluție care ar veni din straturile de mai jos ce ar elimina întreaga familie regală și care ar pune în pericol țara și regiunea.

Printr-o revoluție de sus, regele poate întări puterea elitei, deoarece echilibrul este readus în societate în momentul în care guvernul preia controlul activelor care au fost obținute de persoane influente prin corupție.

Multe dintre aceste active influențează direct populația saudită, căci includ terenuri și proprietăți care, în acest moment, sunt destul de costisitoare, aflându-se în proprietatea unui număr mic de persoane. În momentul în care aceste terenuri vor fi înapoiate guvernului saudit, prețurile terenurilor vor scădea, oferind claselor sociale inferioare oportunitatea de a intra pe piața proprietăților.

Date economice mediocre

Din momentul în care prețurile petrolului s-au prăbușit, în 2014, situația economică a țării s-a deteriorat pe măsură ce rezervele de monedă străină s-au diminuat (au scăzut de la 700 mld dolari în octombrie 2014 la 550 mld dolari în septembrie anul acesta), iar creșterea PIB-ului a scăzut de la 3,65% în 2015 la 1,40% anul trecut și este prevăzută o creștere record de 0% anul acesta.

Datele economice mediocre ale Arabiei Saudite susțin ideea că lucrurile trebuie să se schimbe și, în momentul în care guvernul ia înapoi activele pe care corupții le-au adunat în ultimii ani, acesta va fi într-o poziție mai bună pentru a face investițiile necesare în tehnologie și educație.

Viziunea 2030

Planul grandios al prințului moștenitor este denumit “Viziunea 2030” prin care intenționează să întrerupă dependența țării de petrol. Va avea nevoie de mai multe investiții în afara celor confiscate, iar acesta e motivul principal pentru care va face tot ce va putea pentru a nu speria investitorii.

A demonstrat că îi pasă de piețele financiare căci săptămâna trecută s-a raportat faptul că fonduri de investiții legate de guvern au cumpărat acțiuni pentru a evita o lichidare pe scară largă.

Deși Arabia Saudită vrea să se îndepărteze de modelul de economie dependentă de petrol, prețurile petrolului care se redresează pot să-i fie favorabile. Chiar și într-un mediu cu prețuri extrem de scăzute pentru petrol, așa cum am văzut în 2016, țara poate face bani din producția de petrol. Arabia Saudită beneficiază de pe urma faptului că nu are impozite pe producție și a faptului că zăcămintele de petrol sunt aproape de suprafață, făcând extracția mai ușoară.

Toate acestea indică faptul că există oportunități bune în regiune ce pot decurge din scăderea generalizată de pe piața saudită de obligațiuni. Cu toate acestea, investitorii trebuie să se pregătească să facă față unei perioade de volatilitate în regiune pe măsură ce se restabilește echilibrul.



Comentariile sunt inchise.

Timp liber - Jun 17, 2022 10:37 - 0 comentarii

5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!

Mai multe în secţiunea Timp liber


Sănătate - Mar 1, 2024 9:30 - 0 comentarii

5 greșeli pe care le fac pacienții atunci când își aleg un spital în străinătate

Mai multe în secţiunea Sănătate


Social - Oct 21, 2010 13:21 - 0 comentarii

Companiile caută angajaţi cu studii superioare şi vorbitori de limbi străine

Mai multe în secţiunea Social