Economic - Scris de , Monday, 4 December 2017 11:12 - 0 comentarii

2018, anul schimbării – analiză Saxo Bank

de Steen Jakobsen / CIO și economist șef Saxo Bank

China controlează 50% din creșterea și creditarea din lume, deci rămâne cea mai importantă țară în ceea ce privește impulsul său de creditare și tendințele comportamentale.

China va fi principalul factor determinant al uneia dintre cele mai semnificative inovații din lume – electrificarea și, mai specific, automobilele electrice. Deoarece poluarea rămâne cea mai mare problemă la nivel național a Chinei, automobilele electrice vor fi o parte vitală a ambiției țării de a deveni lider mondial, iar trecerea spre electrificare a dobândit o semnificație mai mare – până în 2020, Volvo are planuri de a electrifica întreaga sa gamă de modele, iar producătorul auto chinez de top BYD prevede că toate mașinile sale vor fi în totalitate electrice până în 2030.

Giganții tech de top precum Google, Amazon și Apple operează cu toții sub un statut similar monopolului și cu o foarte mică concurență, spre zero, ceea ce explică profitabilitatea lor masivă. Aceste profituri mari se datorează unei lipse de reglementări a pieței care permite marilor jucători să mențină un o structură de monopol a prețurilor pentru clienți, ceea ce duce la consecințe economice negative asupra viitorului productivității, investițiilor, cercetării și dezvoltării.

Bitcoin va fi reglementată de guverne pentru prima dată anul viitor. Ar trebui să fie o criptovalută decentralizată, anti-guvern și anti-sistem, dar toți jucătorii sunt pe internet, care este cel mai reglementat loc din lume. Foarte curând vom avea o monedă anti-guvern reglementată de guverne, China și Rusia fiind, cel mai probabil, primele guverne care vor emite propriile criptovalute naționale. Într-o anumită măsură, o mare ironie.

Viitoarea piață a bitcoin este dificil de estimat, deși criptovaluta este foarte populară, se tranzacționează ca o stradă cu sens unic. Atunci când marile burse de instrumente futures precum CME și CBOE vor lista bitcoin și criptovalute, acest lucru va schimba piața într-una cu dublu sens în care trecerea la poziții short va fi mai ușoară.

2018 va fi anul în care instrumentele cu venit fix din SUA vor avea totul sau nimic. Fie vom atinge o dobândă de 0% sau 3% – dacă depășim tendința de scădere din ultimii 30 de ani, va fi una dintre cele mai mari schimbări din viața mea și va duce la o probabilitate de 80% de recesiune în SUA anul următor. Mă aștept ca tendința să rămână intactă cu un potențial pentru dobânzi zero până în 2019.

În Orientul Mijlociu, evenimente precum emisiunile de instrumente cu venit fix de anul trecut, emiterea titlurilor saudite și piețele de capital afundate în lichiditate, au avut ca rezultat un an pozitiv, dar întrevăd un tipar regional diferit pentru 2018: riscul geopolitic din regiune observat anul acesta îi va determina pe investitorii străini să fie prudenți, iar majoritatea au apăsat deja butonul de pauză. Acest lucru va avea un impact negativ asupra creșterii în GCC care estimez  că va ajunge la 1,0% în 2018.

Pentru a întări economia, sectorul IMM-urilor trebuie să reprezinte o parte mult mai mare în țările GCC și în economiile lor. Cele mai puternice economii din lume au toate sectoare puternice ale IMM-urilor. Implicarea IMM-urilor este crucială pentru crearea unei creșteri e termen lung prin extinderea creditelor și productivității către un sector mai amplu, mai flexibil”.



Comentariile sunt inchise.

Utilitar - Aug 1, 2022 9:15 - 0 comentarii

Eurowag lansează soluția mobilă EW Pay

Mai multe în secţiunea Utilitar


Ultima oră - Jan 19, 2024 9:28 - 0 comentarii

Unitatea de bord a Eurowag oferă acum servicii europene de taxare electronică în Spania și Portugalia

Mai multe în secţiunea Ultima oră


Auto - Mar 25, 2024 10:24 - 0 comentarii

Taxa europeană, deja în Slovacia

Mai multe în secţiunea Auto