Economic - Scris de , Wednesday, 4 July 2018 17:21 - 0 comentarii

Perspectiva Saxo pentru T3: S-ar putea termina foarte prost…

Saxo Bank, specialistul Fintech de top cu expertiză în tranzacționarea multi-active și în investiții, a publicat perspectiva sa trimestrială pentru piețele globale și ideile cheie de tranzacționare pentru T3 2018, cu accent pe reducerea creșterii globale și a impulsului de creditare, complacerea pe riscurile unui război comercial pe măsură ce intrăm în cea mai periculoasă perioadă pentru economia globală de la căderea Zidului Berlinului încoace.

Toată lumea vorbește acum de ”războaie comerciale”, iar Saxo arată cu degetul lipsa de viziune a guvernelor lumii care escaladează tensiunile comerciale înainte de alegerile mid-term din SUA, programate la 6 noiembrie a.c., când președintele Trump trebuie să demonstreze că obține un ”târg mai bun” pentru America, deci am putea să ne confruntăm cu o criză severă.

Perspectiva Saxo pe Q3 acoperă toate asseturile principale ale băncii: FX, acțiuni, valute, mărfuri și obligațiuni, dar și o serie de teme macro importante.

Vorbind despre ce va urma, Steen Jakobsen, economist șef și CIO, Saxo Bank, a declarat:

“Nu există câștigători într-un război comercial: trendul ne duce într-o direcție greșită, iar agenda naționalistă erodează cadrul de lucru al instituțiilor globale. Istoria ne învață că asta se poate termina foarte prost. Dacă perdantul e o putere mare economică sau politică, va impune restricții – tarife, de exemplu – pentru a contracara dezavantajul competitiv.

Ceea ce face probleme comerciale mai dificile azi este că valutele nu mai au dinamica de altădată, sau pe cea pe care o așteptăm. O țară care are surplus de cont curent ar trebui să aibă o monedă mai puternică, dar, în lumea de azi, toate economiile cu surplus de cont curent încearcă să reducă puterea monedelor proprii în raport cu dolarul SUA, pentru a-și păstra competitivitatea și a evita deflația.

De asemenea, nu e vorba doar despre Trump. Este și despre China și eforturile ei de a-și crește puterea la nivel global. Viziunea dominantă a Chinei este una mercantilă: se vede asta și în munca depusă în proiecte de tipul ”O Centură, Un Drum” (”Drumul Mătăsii” – n.r.). Beijingul pare să fi renunțat la SUA drept principală piață de export – dar oricât își menține cota de piață, se bucură. SUA, desigur, părăsește în mod activ toate acele organizații care au susținut creșterea și globalizarea după cel de-Al Doilea Război Mondial și căderea Zidului Berlinului.

Un război comercial imediat poate fi evitat, dar asta ar însemna să ignorăm alegerile mid-term din SUA.”

Acțiunile – tehnologia este un sector cu totul unic

În timp ce acțiunile globale au avut probleme anul acesta, sectorul tehnologiei continuă să aducă profituri solide pentru investitori, ceea ce le face și mai atractive. O caracteristică interesantă a companiilor tech este leverage-ul mic al datoriei (datoria netă este -0.62, cum arată indicele MSCI World Information Technology), ceea ce face sectorul foarte puțin afectat de schimbările politicilor monetare.

Peter Garnry, Head of Equity Strategy Saxo Bank, a declarat:

“Sectorul tech are cel mai mare profit vs. capital investit și folosește mai puțin capital cheltuit față de alte industrii. Combinația acestor factori a stimulat creșterea valorii acțiunilor tech cu 27%, ceea ce un preț bun pentru singurul sector care oferă creșteri trimestru după trimestru.

Tehnologia informației este de departe cel mai dominant sector de pe piața acțiunilor din SUA, dar pe plan global e pe locul al doilea, după finanțe, cu o cotă de piață de 15,8%. Măsurat ca grup industrial, grupul Software & Services a foarte aproape să detroneze băncile (9,9%), drept cel mai important grup industrial de pe planetă. Sectorul tehnologiei s-a schimbat: de la dominația hardware a trecut la cea software, mult mai atractivă pentru acționari. Recomandăm investitorilor să rămână preponderent în software.

Cel mai mare risk pentru sectorul tehnologiei îl reprezintă legislația și întreruperile de producție (semiconductori, în special) provocate de escaladarea unui război comercial. În acest moment, niciunul dintre cele două scenarii nu pare să aibă vreun impact semnificativ asupra sectorului tehnologiei pe termen scurt.”

FX – Un război comercial cu dolarul SUA negativ

Poziția agresivă a administrației Trump referitor la comerț s-ar putea dovedi dăunătoare dolarului SUA, pentru că întreruperile comerciale vor reduce ciclul de transformare a resurselor în dolari, din moment ce partenerii SUA vor dori să evite rezervele de dolari sau chiar dolarii în totalitate. Cea din urmă cale a ales-o China, care încearcă să-și impună propria monedă în schimburile comerciale.

John Hardy, Head of FX Strategy Saxo Bank, a declarat:

“Pe măsură ce cresc volumele de import de energie ale Chinei, lansarea contractelor de țiței denominate în yuani în Q1 este un gest ce ar trebui să înlocuiască petrodolarul cu petroyuanul. Să ținem cont și de faptul că disputele comerciale ale lui Trump sunt la fel de frecvente cu aliații tradiționali (NAFTA, UE) ca și cu partenerii mai puțin preferați.

Un Trump care se concetrează pe politicile Băncii Japoniei sau ale BCE și obiectivele acestora de a menține JPY și EUR slabe ar putea schimba sensul valorilor USDJPY și EURUSD. Riscul cel mai mare este din partea unui yuan slab și un dolar puternic versus monedele statelor emergente din Asia, dacă Beijingul alege să renunțe la politica sa de întărire a yuanului.”

Macro – Numai China ne poate salva

Până acum, China a răspuns SUA folosind aceleași măsuri, fără a căuta o escaladare. Dacă Beijingul și-ar dori un război comercial cu adevărat, cea mai eficientă metodă ar fi să trimită inspectori sanitari la companiile partenere ale marilor companii americane în China și le-ar închide pentru câteva săptămâni sau luni. Impactul ar fi, cu siguranță, mult mai mare decât ridicarea tarifelor propusă de Beijing.

Christopher Dembik, șeful analizei macro Saxo Bank, a spus:

“China pare să joace cartea răbdării și să sprijine economia globală. Privind la datele macro mai slabe și la tensiunile comerciale crescute, China a decis să relaxeze politica monetară, pentru a 3-a oară anul acesta. Țara face ce a făcut mereu când a încetinit economia: intervine pentru a întări creșterea și a împinge impulsul de creditare în zona cu plus. Acesta din urmă e încă în contracție, pe la minus 1,9% din PIB, dar poate ajunge peste 0 mai devreme decât ne așteptăm, dacă autoritățile chineze decid că e timpul să susțină economia mai mult împotriva războiului economic.

China are mai multe opțiuni pentru a contracara impactul tensiunilor comerciale. Poate relaxa politica monetară sau impulsiona stimulentele fiscale. Creșterea impulsului de creditare ar trebui să contrabalanseze o parte din efectele tarifelor SUA pe importurile din China și ar putea furniza sprijin și pentru anumite sectoare în declin, cum ar fi piața imobiliară. E complicat, în acest moment să anticipăm cum vor evolua politicile comerciale ale SUA, dar e aproape sigur că Beijingul va încerca să evite un război total și volatilitatea ce ar veni cu acesta, pentru că stabilitatea financiară și monetară sunt cruciale pentru dezvoltarea economică viitoare a Chinei.”

Australia are relații foarte bune cu China. 36% din exporturile pe anul trecut au mers către China, adică 8% din PIB. Tensiunile crescânde dintre SUA și China îngrijorează Australia, pentru că aceasta din urmă exportă cărbune, minereu de fier și educație în China. Dar Australia e și aliatul SUA. Cererea din China nu e doar pentru materii prime – exporturile de servicii din Australia au crescut cu 15%, anual. Turismul crește și el: peste 1,4 milioane de chinezi au vizitat Australia anul trecut, adică 1 din 4 turiști a fost chinez.

Eleanor Creagh, Market Strategist Saxo Bank, a spus:

“Australia e binecunoscută pentru calitatea produselor, dar anumiți producători s-ar putea trezi în situația ca produsele lor să nu mai fie competitive pentru exportul în China. Sectorul agricol subperformează de ceva ani. Suntem în mijlcoul celei de-a doua cele mai mari expansiuni economice din istorie, iar SUA au un deficit în creștere, economiile populației sunt în scădere, lichiditățile se contractă. În acest context, mărfurile din Australia ar putea deveni atractive.

Tarifele chineze pe produse agricole ar putea oferi oportunități exportatorilor australieni. Dacă vor crește tarifele Chinei pe carnea americană, exportatorii australieni de carne de vită vor avea și avantajul prețului, și al transportului.”

Mărfurile – mărfurile oscilante așteaptă evoluția războiului comercial 

După un start bun la începutul anului, evoluția mărfurilor a fost tot mai încercată. Cu petrolul, o creștere de mai multe luni a rămas fără suflu după ce națiunile OPEC+ au decis să crească producția pentru a stabiliza prețul. Metalele prețioase și semiprețioase au fost afectate de întărirea dolarului și de imprevizibilitatea dobânzilor băncilor centrale. Metalele industriale s-au împotmolit după ce China a dat semne de încetinire.

Ole Hansen, Head of Commodity Strategy Saxo Bank, a declarat:

“În a doua jumătate a lui 2018 am putea vedea prețul țițeiului susținut de o cerere solidă și de riscurile geopolitice continue –se apropie termenul limită pentru aplicarea sancțiunilor SUA către Venezuela și Iran. Mai mult decât asta, poate ar trebui să ne îngrijoreze scăderea cererii înregistrată în economiile emergente.

Performanța aurului a amai scăzut luna trecută, pe măsură ce a încercat să se apere de un dolar mai puternic și de încercările lui Powell (președintele Fed) de a normaliza dobânzile. Trei trimestre de creștere au fost inversate, iar investitorii au fost frustrați de incapacitatea aurului de a depăși bariera de 1360$/uncie. Corelarea negativă a aurului în raport cu dolarul SUA rămâne o problemă pe termen scurt, dar credem că efectele se vor disipa în trimestrul următor.

Argintul rămâne blocat într-o marjă limitată de tranzacționare în care se zbate de 18 luni. Cele două încercări de a depăși pragul mediei pe 200 de zile au fost imediat urmate de corecții. Sentimentul rămâne neclar pe T3, mai ales dacă încetinirea globală se va reflecta și în prețul metalelor industriale. În cele din urmă, aurul e cel care ne poate indica direcția argintului, așa că ne putem aștepta la oarece rezistență înainte de a vedea o creștere de preț.”

Obligațiunile – Oportunitatea vine cu teamă și volatilitate

T3 va fi o perioadă tranzițională în care vom vedea o înrăutățire a spreadului pe credite, ceea ce va duce la o inversare a curbei de profit până la finele anului și începutul lui 2019. Deși o curbă inversată nu înseamnă neapărat recesiune, Saxo crede că o economie supraîncălzită și o Rezervă Federală mai agresivă pot accelera drumul spre ea.

Althea Spinozzi, specialist obligațiuni Saxo Bank, s spus:

“Pozițiile pe asseturi mai riscante vor continua să fie discrete; investitorii vor fugi de așa-numitele economii bazate pe lanțuri de aprovizionare și sectoarele sensibile la tarife, cum sunt IT-ul și energia, din moment ce nu există nimic clar legat de războiul comercial. Zgomotul politic din UE va fi și el monitorizat, cu accent pe Italia, pe măsură ce ne apropiem de luna octombrie, când bugetul pe 2019 va fi prezentat.

În același timp, un mediu instabil cum este cel prezent oferă și oportunități. Sell-off-ul pe care l-am văzut în lunile anterioare a dus la o creștere a spreadurilor la credite, ceea ce face din obligațiunile americane și anumite obligațiuni corporate o bună investiție. Cu toate acestea, e important să ne menținem un portofoliu diversificat și să plasăm poziții short, din moment ce spreadurile sunt ținute sub stres de politicile băncilor centrale.”

Oamenii de rând au cel mai mult de suferit de pe urma ciondănelilor comerciale

Tarifele stabilite de Trump au fost folosite pentru a afecta exporturile Chinei, odată cu alte produse ale altor țări. China este partenerul comercial global nr.1 al SUA și e ”responsabilă” pentru 45% din deficitul comercial al Statelor Unite din 2009 și pentru 36% din 2001, când China a intrat în OMC.

Pentru a accesa întreaga perspectivă pe T3 2018 a Saxo Bank, cu mai multe informații în profunzime și clipuri video ale analiștilor și strategilor noștri, intrați aici.



Comentariile sunt inchise.

Timp liber - Jun 17, 2022 10:37 - 0 comentarii

5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!

Mai multe în secţiunea Timp liber


Ultima oră - Jan 19, 2024 9:28 - 0 comentarii

Unitatea de bord a Eurowag oferă acum servicii europene de taxare electronică în Spania și Portugalia

Mai multe în secţiunea Ultima oră


Sănătate - Mar 1, 2024 9:30 - 0 comentarii

5 greșeli pe care le fac pacienții atunci când își aleg un spital în străinătate

Mai multe în secţiunea Sănătate