Economic - Scris de , Monday, 13 August 2018 15:56 - 0 comentarii

Analiza FX: tranzacționări ”sălbatice” în Asia din cauza lirei turcești

de John J Hardy, Head of FX Strategy / Saxo Bank

Înrăutățirea sentimentului de vineri a avut loc în primele ore ale zilei de tranzacționare de azi, până când ministrul de finanțe al Turciei a promis un plan de abordare a crizei lirei. Lista opțiunilor nu este atractivă, însă, iar președintele Erdogan s-a pronunțat împotriva soluției celei mai eficiente, care ar fi o creștere radicală a dobânzilor.

Într-o situație mai normală, conducerea politică a țării ar trebui să admită înfrângerea și să apeleze la Fondul Monetar Internațional pentru ajutor, dar Erdogan nu va ajunge la această opțiune pentru că o consideră o pierdere de credibilitate.

Alte valute din state emergente cu datorii mari din sectorul privat din sectorul privat au suferit și ele o cădere peste noapte, în special randul sud-african, care a suferit un crash-fulger de 10%, înainte ca ofertele noi să intre și să inverseze situația.

Contagiunea situației lieri turcești – TRY se răspândește în toate activele și în întreaga lume, chiar mai mult decât era de așteptat. La nivelul G10 FX, pe măsură ce situația se înrăutățește, modelul pare să fie acela că USD și CHF rămân aproximativ la fel de puternice, în timp ce JPY este mai puternic și EUR face figură aparte: este foarte slab, în ciuda lichidității sale, din cauza expunerii băncilor la datoria turcă.

Cel mai important factor de urmărit în spațiul valutar, pe lângă TRY, este dacă China permite ratei USDCNY, în mod clar sub presiune enormă dat fiind ce se întâmplă azi în piața financiară, să treacă peste 7.00. Acest lucru ar putea, la rândul său, să ofere combustibil suplimentar grijilor de pe piețe.Comentariile sunt inchise.

Economic - Apr 4, 2024 11:28 - 0 comentarii

Perspectiva Saxo pentru T2 „2024: Anul irosit”

Mai multe în secţiunea Economic


Travel - Oct 19, 2010 15:50 - 0 comentarii

Low, low, low-cost…

Mai multe în secţiunea Travel


Utilitar - Aug 1, 2022 9:15 - 0 comentarii

Eurowag lansează soluția mobilă EW Pay

Mai multe în secţiunea Utilitar