Economic - Scris de , Thursday, 18 October 2018 10:21 - 0 comentarii

Perspectiva Saxo pentru T4: un nou ciclu de relaxare bazat pe realități neplăcute

Saxo Bank, specialistul online în tranzacționare și investiții, a publicat astăzi Perspectiva Trimestrială pentru T4 2018 pentru piețele globale, incluzând idei de tranzacționare pentru capitaluri proprii, FX, valute, mărfuri și obligațiuni, cât și o serie de teme macro cu impact asupra portofoliilor clienților.

“Ne aflăm, în mod clar, la o răscruce pe mai multe fronturi: globalizare, geopolitică și economie”, spune Steen Jakobsen, economist șef și CIO, Saxo Bank.

În următorul trimestru va avea loc fie o diminuare a volatilității de către un Fed mai puțin agresiv, mai multă relaxare activă în China și un compromis asupra bugetului Uniunii Europene, … fie o și mai mare intensificare a tensiunilor dintre cele trei zone. Nu aș paria pe ultima variantă în T4, dar sunt încrezător că ne aflăm la doar câteva luni distanță de începutul unui nou ciclu de relaxare bazat pe realități neplăcute, nu pe speranța exprimată de politicieni și deseori de către consensul piețelor”.

”Deocamdată, estimăm că economia SUA a ajuns la un vârf – puternicul cocktail expansionist de reduceri fiscale nefinanțate, repatrierea capitalului și cheltuieli fiscale a sporit creșterea în SUA, dar aceste efecte singulare se vor diminua pe măsură ce anul ajunge spre final. Deja piața imobiliară din SUA dă semne de oboseală pe măsură ce costul marginal mai mare al capitalului (mai specific, randamentul mai ridicat pe ipoteci) începe să aibă un impact material asupra creșterii viitoare.

”Oricât de siguri am fi cu privire la vârful atins de SUA, suntem mai puțin siguri cu privire la momentul în care China va ajunge în partea cea mai de jos a procesului său de reducere a gradului de îndatorare și începe să se extindă din nou, cu și mai mare forță.”

În acest context nesigur, principalele idei de tranzacționare ale Saxo pentru T4 includ:

Capitaluri proprii – pregătirea terenului pentru o revenire a acțiunilor

De-a lungul anului 2018, Saxo a spus în permanență că investitorii trebuie să fie defensivi în legătură cu capitalurile proprii și să evite industriile semiconductoarelor și automobilelor datorită războiului comercial tot mai intens dintre SUA și China. Evaluările – mai ales ale capitalurilor proprii americane, ce reprezintă jumătate din indicele capitalurilor proprii globale – au atins niveluri unde proporția risc-recompensă este prea mică.

Între timp, Rezerva Federală continuă normalizarea ratei fondurilor Fed, comunicând faptul că ratele sunt departe de a fi neutre. Pe măsură ce este ridicată cea mai importantă rată de actualizare, acest lucru schimbă dinamica, vulnerabilizând acțiunile de creștere și pregătind un posibil teren pentru revenirea acțiunilor de valoare.

Peter Garnry, Directorul Strategiei pentru Capitaluri Proprii, a spus: ”Probabilitatea este destul de mare ca, în SUA, capitalurile proprii să ajungă doar la 0-1% în ceea ce privește rentabilitatea reală anuală pentru următorii 10 ani. Dacă inflația depășește estimările, rezultatul ar putea fi considerabil mai rău. Ca să fie și mai rău pentru capitalurile proprii americane, există în sfârșit alternative atractive datorită creșterilor recente ale ratelor dobânzilor de către Fed.”

FX – Nimic nu poate opri creșterea USD decât un USD foarte puternic

Reacția dolarului SUA la evoluțiile din domeniul randamentelor americane este de ceva vreme o chestiune discontinuă, dar o creștere bruscă a randamentelor SUA la finalul T3, după raportarea unor date legate de puternica inflație salarială din august, au avut ca rezultat un dolar mai slab în mare parte din luna septembrie. De aici, dacă randamentele americane în creștere vor continua sau nu să preseze lichiditatea globală de USD și mai ales piețele emergente ar putea depinde de intențiile Chinei cu privire la yuan.

Indiferent de acest lucru, dacă ratele SUA și USD cresc și mai mult, prima ar distruge rapid piețele americane și, în cele din urmă, economia americană, iar împreună ar doborî, cel mai probabil, economia globală, mai ales piețele care s-au aruncat cel mai mult în împrumuturile denominate în USD prin intermediul politicii Fed de dobândă zero în urma crizei financiare globale.

John Hardy, Directorul Strategiei FX, a spus: “Direcția dolarului american rămâne motorul cheie al acțiunii pe măsură ce trecem de la ultimul ciclu al politicii monetare a SUA către, posibil, finalul acestui ciclu într-un interval de timp mai concentrat și imediat decât anticipează piața sau Fed. Dolarul SUA și dobânzile SUA mai pot crește de acum doar până la un anumit nivel înainte ca ceva – sau, de fapt, mai multe lucruri – să cedeze.

“Randamentele americane pe termen lung au traversat Rubicon în termeni tehnici și nu poate fi exclusă o creștere suplimentară și mai mare a randamentelor în T4. Însă dobânzile mai mari vor frâna, în cele din urmă, redresarea SUA, ceea ce ar putea avea loc chiar pe parcursul T4. T4 poate fi trimestrul în care USD găsește un vârf local, dacă n-a făcut-o deja, iar apoi este răsturnat pe măsură ce piața își dă seama că Fed a dus lucrurile prea departe. Momentul potrivit reprezintă riscul principal deoarece trebuie să luăm în considerare probabilitățile și riscul de a fi cu un trimestru sau mai mult în avans.”

Macro – China deschide robinetele creditării

Începând din luna mai, când războiul comercial s-a intensificat, a avut loc o trecere către o politică mai relaxată și eforturi de stimulare. Piețele chineze au fost inundate de lichiditatea ieftină a băncii centrale atunci când Shibor s-a prăbușit, ceea ce a dus la o revenire a creșterii creditelor.

Până acum, cel mai semnificativ impact al relaxării monetare este că a contribuit la împingerea impulsului de creditare – „schimbarea schimbării” în creditare și principalul motor al creșterii economice – înapoi în teritoriu pozitiv. Magnitudinea impulsului este încă foarte limitată, dar ar trebui să crească în lunile ce vin și să fie suficientă pentru a susține investițiile locale și extinderea.

Christopher Dembik, Directorul Analizei Macroeconomice, a spus: “Importanța globală a Chinei va crește, cel mai probabil, și mai mult pe măsură ce economia SUA sucombă pe cântecul de sirenă al protecționismului, iar injecțiile de lichiditate din partea băncii centrale nu funcționează. În perioadele anterioare de lichiditate scăzută și creștere încetinită, China a acționat ca o variabilă de ajustare împingând creditarea în sus, la fel ca în 2012-13, astfel atenuând efectele reducerii progresive a Fed. Se pare că China dorește să intervină în restimularea economiei, din nou. Divergența actuală de politică monetară dintre China și restul lumii poate încă reprezenta o șansă pentru economia globală.”

Eleanor Creagh, Strateg de piață, a adăugat: “Războiul comercial SUA-China se intensifică în continuare pe măsură ce Washingtonul își schimbă percepția despre China. Cu toate acestea, mai există o oarecare speranță de a menține aceste puteri aliniate, deoarece președintele american Trump și președintele chinez Xi Jinping se întâlnesc la finalul lunii noiembrie la summit-ul G-20. Deși este posibil să se ajungă la un acord, probabilitatea acestui rezultat pare scăzută dată fiind deteriorarea semnificată a dialogului diplomatic și probabilitatea crescută a unui nou „război rece” care se va da prin intermediul supremației tehnologice”.

“Dată fiind probabilitatea unei intensificări a războiului comercial în următoarele luni, piața chineză de capitaluri proprii ar putea trece printr-o nouă scădere. Pentru investitorii pe termen mai lung, zgomotul de pe piața pe termen scurt nu ar trebui să le distragă atenția de la oportunitatea fundamentală. Evaluările atractive indică potențialul rentabilității viitoare, o dată ce media sentimentului extrem de negativ se inversează.”

Mărfuri – Trump, sancțiuni și tarife

Direcția multora dintre principalele mărfuri va continua să fie influențată de deciziile luate la Washington în ultimele șase luni. În afară de condițiile meteo, care au adus provocări, dar și oportunități în sectorul agricol, războiul comercial al președintelui Donald Trump cu China și sancțiunile împotriva Iranului vor stabili tonul în continuare pentru restul anului.

Ole Hansen, Director Strategie Mărfuri, a spus: “Războiul comercial, mai ales cu China, nu dă semne de încetinire. Cel puțin nu înainte de alegerile de la mijlocul mandatului, din noiembrie, democrații favorizând în general atitudinea dură a lui Trump față de China. Acceptând acest fapt, China a manifestat un interes foarte scăzut în a încerca să găsească o soluție înainte de alegerile din SUA. În timp ce mărfurile care depind de creștere și de cerere, precum metalele industriale, au fost zdruncinate, prețurile la energie au crescut mult ca reacție la introducerea, din noiembrie, a sancțiunilor SUA asupra comerțului cu petrol al Iranului.

”Cu riscul unui război comercial prelungit și a creșterii prețurilor petrolului din cauza sancțiunilor, economia globală s-ar putea chinui să-și păstreze elanul pozitiv pe care-l avea de mai multă vreme. Combinația dintre prețurile în creștere ale energiei și dolarul puternic, până în prezent, mai ales față de multe dintre valutele din piețele emergente, va acționa ca un impozit nedorit asupra consumatorilor.”

Venitul fix – Pregătiri pentru încetinire

Fragilitatea și contradicțiile pieței financiare încep să iasă la suprafață și, deși marjele de creditare vor fi supuse unui stres considerabil în al patrulea trimestru, nu ne așteptăm să vedem o lichidare covârșitoare până când economia SUA încetinește și se transformă progresiv în recesiune. Acest lucru ar trebui să dea destul de mult timp investitorilor să-și evalueze riscurile și să se poziționeze pentru un posibil declin în 2019-20. Piața actuală încă oferă oportunități, mai ales pe partea mai scurtă a curbei, iar investitorii pot folosi episoadele de volatilitate pentru a introduce active solide la un preț mai bun.

De la criza financiară din 2008 până azi, piețele emergente au profitat de ratele scăzute ale dobânzilor și de investitorii fără randament pentru a face o datorie tot mai mare în valute forte, majoritatea fiind în dolari americani.

Althea Spinozzi, Specialist în obligațiuni, a adăugat: ”Credem că, în T4, performanța obligațiunilor suverane europene va fi periclitată de către cerințele guvernului italian adresate Comisiei Europene, ceea ce nu doar că nu se va limita la discuția despre bugetul pe 2019, dar chiar ar putea intensifica tensiunile pe măsură ce Italia indică în mod clar că nu dorește să se supună regulilor de la Bruxelles”.

”Deși discuțiile cu guvernul italian vor fi dificile, credem că nu este posibil un ‘Italexit’. Economia italiană este foarte dependentă de economia din zona euro, iar moneda unică europeană complică lucrurile în ceea ce privește o posibilă ieșire. Aceasta face ca partidelor să le fie imposibil de urmărit acest obiectiv fără a-și pierde o mare parte din electorat și se vor trezi într-o poziție mai slabă decât aceea pe care o aveau câtă vreme se aflau în UE.”

Macro – Datele demografice despre tineri nu pot fi ignorate

De la finalul anului 2017, Saxo crede că băncile centrale din piețele emergente au fost înclinate către surprize din registrul agresiv – fie că le place sau nu. Cele două elemente cheie care ies în evidență împotriva acestui curent au fost Rusia și Brazilia, care au redus ratele pentru a combate probleme locale. De atunci, s-au oprit, iar în T3 banca centrală din Rusia a surprins pe toată lumea cu o creștere a ratei dobânzii.

Kay Van-Petersen, Strateg macro global, a spus: „Singurul lucru care îi face să zâmbească pe investitorii brazilieni este că, cel puțin, s-au descurcat mai bine decât investitorii din Turcia și Argentina ale căror valute au scăzut cu 29% și, respectiv, 44% până la finalul lui T3, când BRL a fost în scădere cu 15%”.

”Având în vedere că inflația a crescut peste vară, Banca Centrală a Braziliei, mai agresivă, ar putea fi forțată să facă o mișcare în ciuda creșterii terne a țării și a politicilor fiscale necunoscute ale viitorului guvern”.

”Rămâne de văzut, și este crucial, dacă China va crește sau nu nivelul stimulentelor, care până acum nu a fost suficient de semnificativ pentru a opri presiunile asupra piețelor emergente (de exemplu, noile cifre legate de împrumuturi pentru luna august au fost mai mici decât se estimase, PMI-urile, deși în expansiune, sunt în declin spre 50). Replica oficială din partea Băncii Populare Chineze va fi că nu este interesată de un yuan mai slab. Neoficial, reduce tarifele de la echipa Trump, iar gradul de combativitate din partea SUA va fi simetric cu eventuala scădere a CNH.

”Cel mai interesant și profitabil aspect al tarifelor comerciale dintre SUA și China îl reprezintă consecințele neintenționate ale acestora pe termen lung. Washingtonul a vrut să zădărnicească planurile Chinei pentru 2025, dar rezultatul va fi, cel mai probabil, acela că Beijingul va muta acele planuri pentru 2022 sau, în unele cazuri, 2020.”

Pentru a citi întreaga perspectivă a Saxo Bank pentru T4 2018, cu mai multe articole în profunzime din partea analiștilor și strategilor noștri, accesați acest link.



Comentariile sunt inchise.

Timp liber - Jun 17, 2022 10:37 - 0 comentarii

5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!

Mai multe în secţiunea Timp liber


Sănătate - Mar 1, 2024 9:30 - 0 comentarii

5 greșeli pe care le fac pacienții atunci când își aleg un spital în străinătate

Mai multe în secţiunea Sănătate


Economic - Apr 4, 2024 11:28 - 0 comentarii

Perspectiva Saxo pentru T2 „2024: Anul irosit”

Mai multe în secţiunea Economic