Economic - Scris de , Thursday, 4 July 2019 10:51 - 0 comentarii

Perspectiva Saxo pentru T3: Panica fiscală globală

Saxo Bank, specialistul online în tranzacționare și investiții, a publicat astăzi perspectiva sa trimestrială pentru T3 2019 pentru piețele globale, incluzând idei de tranzacționare ce acoperă capitaluri proprii, FX, valute, mărfuri și obligațiuni, cât și o serie de teme centrale macro cu impact asupra portofoliilor clienților.

„Reacția băncilor centrale la iminenta încetinire economică și la războiul comercial a fost reducerea, pe un fond de panică, a dobânzilor și indicarea unor noi extreme de relaxare, în timp ce politicienii se obișnuiesc cu ideea unei Teorii Monetare Moderne. Modelul nostru indică faptul că punctul inferior în ciclurile economice se află în al treilea trimestru pentru China și în primul sau al doilea trimestru pentru SUA, Marea Britanie și Europa. Mai mult, este posibil să ne îndreptăm către o situație de repetare la scară mare a șocului global al aprovizionării din anii 1970”, spune Steen Jakobsen, economist șef și CIO, Saxo Bank.

 „La nivel global, companiile se străduiesc să înțeleagă războiul comercial, Brexit-ul și dispariția intermedierii unui sistem multilateral într-o lume în care costurile de mediu sunt pe cale să explodeze, determinate de preocupările consumatorilor și de un val de politicieni „eco” care încep să preia frâiele politicii.

 La nivel global, impulsurile de creditare continuă să indice faptul că punctul inferior economic se află în viitor, nu în trecut”.

 „Astăzi, globalizarea și-a atins punctul maxim, chiar și fără conflictul comercial. China produce totul, deci procesul de a „face lucrurile mai ieftine” a rămas fără spațiu. La aceasta se adaugă potențialul unui război comercial și concentrarea puternică asupra impactului tuturor aspectelor consumului asupra mediului, de la plastice la ambalaje, la poluarea transportului aerian și maritim și, dat fiind că băncile centrale se concentrează în mod greșit pe inflația excesiv de scăzută, se adună toate datele pentru furtuna perfectă care ar putea întoarce cârma către rezultate inflaționiste. De la anti-globalizare, costul de producție mai mare per unitate din considerente de mediu, un efort fiscal în infrastructură și susținerea lanțurilor globale de aprovizionare afectate – toate acestea creează o copie destul de detaliată a șocului global al aprovizionării din anii 1970”.

 „De data aceasta, șocul va veni la o oarecare distanță de expansiunea fiscală globală ce trebuie să apară în al treilea și al patrulea trimestru. În această situație, piețele care se vor afla în poziția de a beneficia cel mai mult vor fi mărfurile și resursele reale, infrastructura, salariile și aurul. Până în vara anului 2020 – într-un an din acest moment – vom fi martorii sfârșitului oricărei credințe că politica monetară poate mișca chiar și un ac și vom observa cum cheltuielile extravagante vor duce inflația la niveluri peste așteptările oricui, la doar două trimestre de cât inflația fusese, din nou, declarată moartă”.

În acest context nesigur, principalele idei și teme de tranzacționare ale Saxo pentru T3 includ:

 Capitalurile proprii globale dau dovadă de cea mai mare deconectare din 2007 încoace

Societatea a ajuns un moment de cumpănă important pe mai multe fronturi, ceea ce va avea implicații profunde asupra capitalurilor globale și asupra investitorilor. Am ajuns la finalul globalizării așa cum o știm noi de la începutul anilor 1980 încoace. Se pot observa dezechilibre foarte mari în mediu, inegalitate, creditare și lanțul global de aprovizionare.

Peter Garnry, Director Strategie capitaluri proprii, a spus „Indicatorii principali ai OCDE cu privire la economia globală sunt în continuare în declin, cifra din aprilie marcând a 17-a scădere lunară consecutivă. Economia globală este la cel mai scăzut punct al său din iulie 2008 încoace, iar probabilitatea unei recesiuni este încă ridicată și nu este complet reflectată în evaluările capitalurilor proprii. Coreea de Sud, una dintre cele mai racordate la globalizare dintre economiile mondiale, manifestă o scădere semnificativă, indicatorii săi principali fiind în declin timp de 23 de luni consecutive până în aprilie și la niveluri nemaivăzute de la începutul anului 2012. Istoric vorbind, economia sud-coreeană este unul dintre cei mai buni indicatori ai economiei globale, așadar ne așteptăm la probleme și mai mari în a doua jumătate a anului”.

„Probabilitatea de recesiune este mult mai mare decât ceea ce reflectă în prezent capitalurile proprii globale, curba de randament și indicatorii principali transmițând cele mai puternice semnale de avertizare către investitori. Dar istoria a arătat deseori existența unei evoluții finale pe creștere în cazul capitalurilor proprii în ciuda dovezilor clare ale unei recesiuni viitoare. Exact asta se întâmplă astăzi. Opțiunea de vânzare a Fed este folosită ca pretext pentru a cumpăra capitaluri proprii deoarece se presupune că crește prima de risc a capitalurilor, dar istoria arată că prima reducere a dobânzii este deseori un semnal fiabil că vine recesiunea, ceea ce reduce fluxurile de numerar pe termen scurt și crește estimările de profit pe măsură ce investitorii devin tot mai potrivnici riscului. Estimările pe termen scurt nu sunt reduse în mod corect în cazul capitalurilor proprii pe baza previziunii noastre de viitor, însă estimările pe termen lung sunt cele care, credem noi, produc în cea mai mare măsură deconectarea capitalurilor de realitate”.

Este în sfârșit timpul ca USD să scadă

Rezerva Federală SUA încearcă să recupereze și, dacă vom observa semne materiale de scădere în al treilea trimestru, Fed va tăia dobânzile efectiv la zero instant și chiar ar putea reporni relaxarea cantitativă înainte de finalul anului. Toate acestea indică o scădere a dolarului american în a doua jumătate a lui 2019.

John Hardy, Director Strategie FX, a spus: „Cea mai notabilă evoluție în cazul valutelor în primele luni ale lui 2019 a fost rezistența dolarului american în ciuda răsturnării cu efect de bici a estimărilor Fed de la agresive la final de decembrie la neutre și apoi și mai neutre cu fiecare apariție ulterioară a Fed în 2019”.

„Date fiind riscurile unei încetiniri a creșterii în SUA care sunt deja fondate, de la un impuls de creditare slab la derularea impactului generat de reformele fiscale ale lui Trump, trebuie să ne așteptăm la apariția unor semne mai clare ale unei economii SUA mai slabe. Pentru a doua jumătate a lui 2019, vom viza o tranziție la un dolar SUA mai slab deoarece Fed este gata să livreze o puternică relaxare”.

„Perspectiva Fed a colapsării dobânzii și dorința acesteia de a repune pe masă bolul de punci politic va face ca restul lumii să nu mai arate așa de rău, deși există riscuri reziduale că orice episod neplăcut al reducerii gradului de levier în piața generală ar putea genera puseuri de creștere ale USD față de cele mai vulnerabile valute, cum este lira turcească. În alte locuri, lumea nu arată prea bine, dar lipsa spațiului pentru a avansa pe frontul politicii monetare va încuraja o tranziție mai rapidă către opțiunile de politică fiscală”.

Mărfurile vor avea beneficii

Panica globală fiscală, care va avea ca rezultat, cel mai probabil, faptul că guvernele vor cheltui mai mulți bani pe care nu-i au, are potențialul de a genera un boom în sectorul mărfurilor, mai ales că pare probabil că inflația la aur să revină în forță. Iar un dolar american mai slab ar putea oferi aurului, și mărfurilor în general, impulsul care a lipsit în ultimii ani.

Ole Hansen, Director Strategie mărfuri, „Cei cinci ani de tranzacționare a aurului în interiorul unui interval par să se sfârșească în lunile următoare pe măsură ce metalul galben vizează 1483$/uncie, inversarea de 50% a lichidării din perioada 2011-2015. Ceea ce determină evoluția pozitivă inițială sunt estimările că băncile centrale globale vor reduce dobânzile pentru a stimula creșterea, ceea ce s-a dovedit a fi tot mai dificil de realizat cu războaiele comerciale care perturbă lanțurile globale de aprovizionare. În timp ce ciclurile de relaxare ale Rezervei Federale SUA au coincis, în trecut, cu un dolar puternic, e posibil să fi observat deja potențialul maxim al forței USD la începutul schimbării Fed. Din acest motiv, ne întrebăm, oare este în sfârșit momentul ca USD să scadă? Acest lucru ar oferi aurului și mărfurilor în general impulsul care a lipsit în ultimii ani”.

„Cel mai mare risc al scenariului nostru de creștere a prețului mărfurilor este potențialul unui acord comercial important între SUA și China care ar reduce estimările piețelor cu privire la nivelul până la care vor trebui să scadă dobânzile SUA.

„Dat fiind că argintul se tranzacționează la un minim pe ultimii 26 de ani față de aur, estimăm o evoluție pozitivă suplimentară, mai ales datorită faptului că investitorii au preferat să tranzacționeze argintul din poziții scurte pentru o vreme. La cupru, e posibil să fi avut parte deja de punctul inferior, în jur de 2.60$/livră pentru cel de calitate superioară și 5750$/tonă la LME. Rotațiile țițeiului din ultimele șase luni par să persiste, dat fiind că există o multitudine de factori ce creează o piață foarte dificil de navigat.

Estimăm că Opec și Rusia își vor reafirma angajamentele de a menține limitarea producției de petrol pentru restul anului”.

„Mărfurile agricole vor fi foarte atente la norii – sau la lipsa lor – de pe cer. Problemele cu care s-au confruntat fermierii din Europa și din regiunea Mării Negre anul trecut din cauza secetei s-au mutat în SUA în acest ultim trimestru. Ploaia torențială și inundațiile au redus abrupt perspectiva producției americane de porumb, iar calitatea grâului a fost și ea pusă la îndoială. Boabele de soia, deși s-au redresat, s-au chinuit să prindă avânt în contextul războiului comercial și al izbucnirii febrei porcine africane ce a redus cererea din China”.

Panica globală politică impulsionează obligațiunile

 Obligațiunile guvernamentale europene s-au redresat puternic de la finalul anului 2018, emițătorii periferici, precum Grecia, având cel mai mult de câștigat. Evaluările datoriei suverane europene vor fi, cel mai probabil, bine susținute de-a lungul verii, și se poate preconiza o redresare ulterioară dacă încetinirea economică în desfășurare declanșează o nouă relaxare a politicii monetare.

Althea Spinozzi, Specialist obligațiuni, a adăugat: „Credem că evaluările datoriei suverane europene vor continua să fie susținute de-a lungul verii și se pot limita puțin mai mult pe măsură ce politicile monetare rămân extrem de neutre. Ultimul discurs al președintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a arătat clar că BCE este gata să crească stimulentele monetare dacă economia nu se îmbunătățește. În acest moment, nu doar inflația este dezamăgitoare, ci și datele care arată scăderi în cea mai mare economie europeană, Germania, căci sentimentul economic a scăzut drastic în iunie, în timp ce nesiguranța cu privire la politica externă a SUA afectează previziunile economice”.

„Piața este prea pacifistă în evaluarea a trei reduceri ale dobânzii în SUA în acest an, începând din iulie. Rezerva Federală tocmai a terminat, în decembrie anul trecut, creșterea dobânzilor de patru ori, ajungând în acest moment la un nivel „confortabil”.

„Obligațiunile corporative europene și americane s-au redresat de la începutul anului până acum, atingând niveluri observate anterior la final de 2016, într-un moment în care condițiile economice erau robuste și cu mult înainte ca Fed și BCE să înceapă să vorbească despre creșterea dobânzilor. Acum contextul economic este mai slab, cu încetinirea creșterii și escaladarea războiului comercial, deci este greu să justificăm randamentele scăzute ale obligațiunilor corporative”.

„De la demisia primului ministru britanic, Theresa May, de luna trecută, randamentele obligațiunilor de stat britanice pe 10 ani au scăzut inevitabil sub 1%, exact cum s-a întâmplat în 2016 după referendumul Brexit. Mesajul pe care piața de obligațiuni îl transmite este clar: lucrurile se vor înrăutăți înainte de a se îmbunătăți. Acest lucru a avut implicații serioase pentru investitorii ce folosesc lira sterlină ca valută de bază căci înseamnă că trebuie să plătească mai mult pentru active de calitate bună, dar dacă se aventurează în teritoriul de risc, randamentele sunt atât de mari că pot fi irezistibile”.

Politica fiscală vine să salveze Eurozona

 Creșterea din Eurozonă ar putea fi subminată în trimestrele viitoare, iar o asemenea încetinire ar putea declanșa o nouă fază a politicii fiscale expansioniste. Cu toate acestea, amploarea și eficacitatea următoarei runde de stimulente rămân incerte, iar unele guverne europene vor avea puține stimulente pentru a acționa.

Christopher Dembik, Director analiză macroeconomică, a spus: „Dobânzile sunt extrem de scăzute, structural. Cu alte cuvinte, costul datoriei este scăzut, deci reduce nevoia urgentă de a reduce datoria. Recent, pentru prima dată în istorie, dobânzile obligațiunilor guvernamentale pe 10 ani din Austria, Franța și Suedia au scăzut sub zero. Pentru unele țări din Eurozonă, până la 88% din datoria publică restantă este cu randamente negative pentru o scadență de până în 2032. Aceasta este noua normalitate în Eurozonă. În consecință, în principalele țări europene costul datoriei este complet gestionabil”.

„Nu mai există prea mult loc pentru politica monetară. Banca Centrală Europeană este limitată la pragul zero, ceea ce înseamnă că ratele mai scăzute au un efect mai puțin pozitiv decât în trecut căci sunt deja foarte scăzute sau negative. BCE ar putea recurge la o nouă rundă de relaxare cantitativă, în cazul unei evoluții economice negative sau a dezancorării estimărilor legate de inflație, chiar în 2020, dar pentru a fi eficientă, trebuie să aibă o amploare mult mai mare decât în 2015, iar efectele sunt încă incerte. Ceea ce știm cu mai multă siguranță este că relaxarea cantitativă are tendința de a fi asociată cu efecte distribuționale negative (exacerbarea inegalității bogăției) care pot fi diminuate doar prin redistribuție fiscală”.

 Nebunia monetară în economia „miracol”

Având în vedere că perspectiva economică globală scade, iar economia australiană pierde din avânt, Banca Centrală a Australiei a început deja din iunie ceea ce pare a fi o serie de reduceri ale ratei sale de numerar care va ajunge, probabil, la 0,5% anul viitor sau chiar până la finalul anului. O politică monetară mai relaxată va fi necesară pentru a gestiona letargia de pe piața muncii, scăderea din sectorul imobiliar și consumul mai mic.

Eleanor Creagh, Strateg de piață, a comentat: „Perioada de aproape 30 de ani fără recesiune în Australia, invidia bancherilor centrali din toată lumea, este acum în pericol pe măsură ce se fac simțite problemele economice. „Minunea de jos” care a scăpat de politica dobânzii zero, de politica dobânzii negative și de relaxarea cantitativă, nu a reușit să înfrângă ciclul economic și nu va mai fi așa de norocoasă de această dată. Va fi necesară o politică monetară mai relaxată, dată fiind capacitatea de rezervă considerabilă ce rămâne într-o economie care continuă să piardă din avânt și care funcționează mult sub potențial. Cel mai probabil, scăderea va duce la o creștere și mai mare a șomajului și la presiuni dezinflaționiste persistente chiar și înainte de apariția unui potențial șoc global”.

„În actualul mediu cu dobânzi scăzute și pentru viitorul previzibil, politica fiscală are, așadar, un rol mult mai activ de jucat. Deci, care este problema mai mare? Guvernele care-și reduc responsabilitățile pentru a se concentra pe lupte interne în loc de reforma politicii. Stimulentele monetare sunt ineficiente pentru provocările cu care ne confruntăm, iar birocrații din Canberra trebuie să aibă așteptări realiste cu privire la ceea ce pot realiza băncile centrale pentru a stimula economia. Politica monetară nu va înlocui niciodată politica economică solidă. Așadar, în loc să se bazeze pe bancherii centrali că vor rezolva problemele, guvernul trebuie să vină cu reforme care stimulează productivitatea, cu cheltuieli pentru infrastructură și alte măsuri fiscale pentru a recâștiga încrederea și pentru a începe o redresare auto-susținută a creșterii economice”.

„Acolo unde se află un vid de putere politică, RBA trebuie să fie pregătită să intervină și să facă muncile grele în cazul unei amenințări persistente la adresa creșterii și a gradului de ocupare în muncă. Deși RBA speră că nu va fi nevoită să recurgă la măsuri neortodoxe, în momentul în care instrumentele politici convenționale au fost epuizate, RBA va trece, probabil, la relaxarea cantitativă dacă perspectiva economică s-ar deteriora și mai mult. Programele de achiziție a activelor ar putea lua mai multe forme, în funcție de obiectiv”.

Pentru a accesa întreaga perspectivă Saxo Bank pentru T3 2019, cu mai multe articole de profunzime ale analiștilor și strategilor noștri, accesați: www.home.saxo/insights/news-and-research/thought-leadership/quarterly-outlook



Comentariile sunt inchise.

Divertisment - Feb 22, 2023 11:08 - 0 comentarii

FilmBox+ lansează „canalele inteligente”!  

Mai multe în secţiunea Divertisment


Ultima oră - Jan 19, 2024 9:28 - 0 comentarii

Unitatea de bord a Eurowag oferă acum servicii europene de taxare electronică în Spania și Portugalia

Mai multe în secţiunea Ultima oră


Auto - Mar 25, 2024 10:24 - 0 comentarii

Taxa europeană, deja în Slovacia

Mai multe în secţiunea Auto