Ultima oră - Scris de , Thursday, 23 July 2020 12:32 - 0 comentarii

Povestea unui miracol în vremea pandemiei, la ACIBADEM

Viața unui copil de 3 ani, diagnosticat cu leucemie în primăvară, a fost salvată după o intervenție contracronometru în vremuri de restricții impuse de coronavirus

O poveste incredibil de emoționantă, la care au participat deopotrivă cadre medicale și reprezentanți ai guvernului turc, s-a derulat, de curând, la Spitalul ACIBADEM Adana. Un băiețel turc  în vârstă de trei ani care a avut nevoie de îngrijiri medicale pentru febră este micul-mare erou al acestei povestiri.

Familia lui s-a prezentat la Spitalul ACIBADEM Adana, iar în urma testelor, părinții au aflat că fiul lor a fost diagnosticat cu „leucemie limfoblastică acută” – LLA, un cancer de sânge și al măduvei osoase. Este cel mai frecvent tip de cancer la copii și evoluează foarte rapid, deci începerea imediată a tratamentului este critică. Acest lucru s-a și întâmplat, prin intervenția imediată a prof. dr. Bülent Antmet, directorul Centrului Pediatric al Măduvei Osoase din Spitalul ACIBADEM Adana, și a echipei sale. În primul rând, lui Kuzey i s-a făcut chimioterapie, dar avea nevoie și de transplant de măduvă. Donatorul potențial? Andreas, un bărbat de 35 de ani, cu domiciliul în Grecia, Chania, a fost identificat în aprilie 2020 – era 90% compatibil. Cu toate acestea, măduva osoasă nu a putut fi prelevată, deoarece toate zborurile au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus.

Eforturile băncilor de celule stem din Istanbul și Atena au fost susținute de Ministerul Sănătății, astfel, măduva osoasă a putut fi prelevată de la donatorul grec și transferată la Istanbul, apoi la Adana, transportată pe sol în baza unei aprobări speciale. Celulele stem au fost stocate la -170 C și transplantate la Kuzey, printr-o procedură care a durat o oră și jumătate, coordonată de profesorul Bülent Antmet și echipa sa de la Spitalul ACIBADEM Adana, pe 20 mai. Totul, bineînțeles, după ce donatorul a stat în carantină și a fost testat negativ la Covid-19.

Micul Kuzey a stat internat timp de 2 luni după transplant și a fost externat în stare bună de sănătate la începutul lunii iulie. Având în vedere riscul de recidivă, cazul lui Kuzey va fi urmărit de prof. Bülent Antmen și de echipa sa timp de 3 ani.Comentariile sunt inchise.

Economic - May 29, 2023 9:18 - 0 comentarii

Saxo Bank atinge un reper istoric, depășind 100 de miliarde USD în activele atrase de la clienți  

Mai multe în secţiunea Economic


Social - Oct 21, 2010 13:21 - 0 comentarii

Companiile caută angajaţi cu studii superioare şi vorbitori de limbi străine

Mai multe în secţiunea Social


Sănătate - Feb 22, 2023 10:25 - 0 comentarii

Noutățile anului 2023 în analizele de prevenție: testări genetice complexe și analiza somnului

Mai multe în secţiunea Sănătate