Sănătate - Scris de , Friday, 27 November 2020 11:55 - 0 comentarii

Chirurgia robotică poate salva fertilitatea pacientelor în cazul endometriozei

Deși ni se pare o afecțiune rară și nu prea auzim vorbindu-se despre acest diagnostic, endometrioza afectează aproximativ 180 de milioane de femei din întreaga lume. Paciente cu renume precum Susan Sarandon, Whoopi Goldberg, Cyndi Lauper și, mai recent, Lena Duham au încercat să facă boala cunoscută și să își povestească experiențele traumatice, ca să poată ajuta și alte femei.

Afecțiunea debutează, de obicei, în intervalul de vârstă 30-40 de ani și apare când mucoasa uterină, adică endometrul, începe să crească spre alte zone din apropriere, cum este zona ovariană, a trompelor uterine, a peretelui abdominal, chiar și în intestine. Nu este ușor de diagnosticat și este cunoscută pentru durerile atroce pe care le provoacă. De asemenea, endometrioza este asociată des cu infertilitatea. Diagnosticul vine târziu în majoritatea cazurilor, timp în care țesutul endometrului produce aderențe, înfundă trompele uterine.

“Statistic, o femeie cu endometrioză este diagnosticată la 7 ani de la debutul bolii, perioada de diagnosticare situându-se între 5 ani și jumătate și 10 ani. Chiar dacă femeile se plâng medicului ginecolog de anumite simptome, acestea pot fi similare altor afecțiuni precum sindromul de colon iritabil. Există o mulțime de afecțiuni care debutează la nivel abdominal și care produc durere. Dar cea mai frecventă cauză pentru acest simptom este endometrioza. În ceea ce privește infertilitatea, endometrioza este responsabilă pentru 40 la sută din cazurile de infertilitate de cauză feminină”, este de părere Conf. Prof. Dr. Taner Usta, specialist în obstetrică-ginecologie și expert în endometrioză la Spitalul ACIBADEM Altunizade.

Așadar, diagnosticul este greu de pus, iar lucrurile nu devin mai simple după ce în sfârșit este depistată boala. Operațiile făcute de medici nefamiliarizați cu această afecțiune pot afecta și ele capacitatea pacientelor de a mai avea copii și pot duce, deseori, la recidivă.

“Dacă boala nu este tratată de un specialist, rata de recidivă este foarte mare pentru că de multe ori, medicii se feresc să intervină în anumite zone, cum sunt cele pelvine profunde. De asemenea, un medic fără experiență poate îndepărta țesutul endometrial de pe ovare, dar poate afecta sever rezerva ovariană. Endometrioza poate afecta chiar ambele ovare, situație care periclitează serios rezerva ovariană. Majoritatea complicațiilor postoperatorii și recurente (de exemplu, sângerări, leziuni vasculare și fistule) sunt cauzate de o intervenție chirurgicală insuficientă. Tratamentul endometriozei prin intervenție chirurgicală minim invazivă crește și posibilitatea pacientei de a putea rămâne gravidă după operație”, explică Dr. Usta.

Intervenție chirurgicală minim invazivă pentru endometrioză înseamnă, în 2020, o operație făcută cu ajutorul roboților.Chirurgia robotică este o ramură a chirurgiei minim invazive, iar caracterul distinctiv al acestui tip de chirurgie stă în tehnica de operare cu incizii de mai puțin de 1 cm, prin instrumente speciale. Un dispozitiv de înaltă tehnologie evită posibilitatea deteriorării țesuturilor periferice, iar utilizarea roboților este o tehnologie extrem de utilă chirurgului, deoarece mărește țesutul operațional în imagistica 3D. Spitalul ACIBADEM Altunizade își păstrează poziția de pionier în tratamentul chirurgical al endometriozei prin utilizarea tehnologiilor de chirurgie robotică EBUS, 3 Tesla MR și „da Vinci”. Dar medicii nu se grăbesc să opereze cazurile de endometrioză, din contră.

“Prima noastră intenție este să aplicăm tratamentul medicamentos și apoi, în anumite cazuri, recomandăm intervenția chirurgicală. Depinde de la caz la caz. Dacă vrem să păstrăm rezerva ovariană, iar endometrioza afectează ovarele, nu ne grăbim să operăm pacienta pentru că intervenția chirurgicală poate afecta rezerva de ovule. Însă la anumite paciente, facem intervenția și aplicăm laparoscopia care ne oferă o bună vizualizare a zonei tratate. În anumite cazuri, problemele de fertilitate se pot rezolva după operație. Viitorul îl reprezintă aici chirurgia robotică, tehnicile din ce în ce mai sofisticate făcând intervențiile din ce în mai ușoare și mai precise”, descrie tabloul terapeutic al endometriozei Profesorul Usta.

Cauzele endometriozei nu sunt pe deplin cunoscute, iar medicii care studiază și tratează boala suspectează ca fiind vinovate anumite modificări genetice, probleme imunologice și dezechilibre hormonale. În plus, ereditatea are și ea un rol. 

“Persoanele care au rude de gradul 1 cu endometrioză au risc de 7 ori mai mare de a face afecțiunea față de cele care nu au astfel de situații în familie. Însă nu putem menționa cu precizie care este cauza endometriozei. Putem spune că aceasta este o întrebare de un milion de dolari…”, crede Profesorul Taner Usta, expert în endometrioză, dureri pelviene și chirurgie robotică, cu stagii de pregătire în Franța, Germania și Turcia.



Comentariile sunt inchise.

Ultima oră - Jan 19, 2024 9:28 - 0 comentarii

Unitatea de bord a Eurowag oferă acum servicii europene de taxare electronică în Spania și Portugalia

Mai multe în secţiunea Ultima oră


Internaţional - Mar 31, 2022 10:08 - 0 comentarii

Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor

Mai multe în secţiunea Internaţional


Utilitar - Aug 1, 2022 9:15 - 0 comentarii

Eurowag lansează soluția mobilă EW Pay

Mai multe în secţiunea Utilitar