Sănătate - Scris de , Saturday, 17 December 2022 9:38 - 0 comentarii

Cum tratăm bolile cerebrale pediatrice la Acibadem

Prof.Memet Ozek

Avem unul dintre cei mai renumiți experți în chirurgie pediatrică la nivel mondial, cea mai nouă și performantă tehnologie, cele mai curajoase și de succes tehnici de chirurgie și mii de cazuri dificile și refuzate de alți medici rezolvate cu brio de echipa noastră

La fel ca și adulții, și copiii pot suferi de probleme neurologice. Copiii se pot naște cu defecte congenitale sau afecțiuni care se dezvoltă mai târziu în viața lor. Aceste probleme trebuie tratate cât mai curând posibil. În cadrul Acibadem Healthcare Group, cele mai complexe tulburări ale creierului infantil sunt tratate de echipa de neurochirurgie pediatrică condusă de prof. Memet Özek. Departamentul de neurochirurgie pediatrică Acibadem operează cu succes, an de an, aproximativ 600 de nou-născuți, bebeluși și copii din întreaga lume.

Prof. Memet Özekm fost președinte al Societății Europene de Neurochirurgie Pediatrică (ESPN), are o carieră remarcabilă în neurochirurgia pediatrică. Este o nișă și un domeniu complicat al medicinei pentru majoritatea medicilor, chiar și pentru unii neurochirurgi. Milioane de copii din întreaga lume, care suferă de diferite tulburări ale creierului, cum ar fi paralizie cerebrală, tumori cerebrale, epilepsie, hidrocefalie, spina bifida sau craniosinostoză, au totuși nevoie de acești specialiști. Există mai multe consecințe ale acestor boli. Unii copii pot dezvolta deficiențe neurologice, afectarea capacităților creierului. Alții nu pot merge și/sau vorbi. Dacă nu sunt tratați, copiii cu tumori cerebrale pot muri în cele din urmă. În întreaga lume, există un număr limitat de neurochirurgi pediatri care tratează acești copii. Prof. Memet Özek, care este șeful Departamentului de Neurochirurgie al Universității Acibadem, este un chirurg de renume mondial în acest domeniu medical. Pe lângă faptul că susține prelegeri studenților la medicină, stagiarilor și cercetătorilor, el tratează copii din întreaga lume în Acibadem Healthcare Group, Istanbul, Turcia.

Paralizia cerebrală și spasticitatea

Paralizia cerebrală, o tulburare neurologică care afectează mișcarea corpului și coordonarea mușchilor, este cauzată de leziuni cerebrale care apar înainte sau în timpul nașterii unui copil ori în primii ani de viață ai bebelușului. Cel mai frecvent motiv pentru paralizia cerebrală este privarea de oxigen a copilului în timpul nașterii, care ar putea duce la deficite neurologice. Paralizia cerebrală afectează în general zonele creierului care controlează mișcările fizice și poate duce, de asemenea, la alte probleme de sănătate, cum ar fi tulburări de vedere, auz și vorbire, precum și dizabilități de învățare. Spasticitatea este cauzată în principal de paralizia cerebrală. Mușchii spastici ai copiilor tind să fie rigizi și contractați permanent. Prin urmare, merg necontrolat și cu dificultate.

Tratament

Paralizia cerebrală nu poate fi vindecată în întregime. Cu toate acestea, un tratament adecvat ar putea reduce efectele ei și, astfel, ar putea îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

• Kinetoterapie: Se aplică pentru a reduce contracțiile corpului și pentru a crește mobilitatea înainte și/sau după operație.

• Chirurgie: Acibadem efectuează diferite tipuri de intervenții chirurgicale pentru tratarea paraliziei cerebrale: rizotomie dorsală selectivă, injecții cu toxină botulinică, neurotomie selectivă, stimulare profundă a creierului și pompă intratecală cu baclofen. Depinde de etiologia, afecțiunile clinice și vârsta pacientului. După operație, durerea și spasticitatea se reduc, iar flexibilitatea mâinilor, tiparele de mers și mobilitatea funcțională se îmbunătățesc. De asemenea, intervenția chirurgicală face posibil ca pacienții să efectueze activitățile de autoîngrijire.

Acibadem are o abordare multidisciplinară a paraliziei cerebrale. O echipă de specialiști, inclusiv kinetoterapeut, neurochirurg pediatru, ortoped și neurolog pediatru, examinează pacienții împreună și planifică tratamentul spasticității. Departamentul de Neurochirurgie Pediatrică Acibadem a efectuat peste 1.500 de operații în acest domeniu.

Tumorile cerebrale

Tumorile cerebrale reprezintă aproximativ 20% din toate tumorile care apar în copilărie. Tumorile pot fi clasificate în benigne și maligne. Tumorile benigne nu sunt canceroase, cresc relativ lent și nu se răspândesc în alte părți ale creierului și corpului. În schimb, tumorile maligne sunt canceroase, cresc rapid și tind să se răspândească. Tumorile cerebrale din copilărie provin, în general, din propriile țesuturi ale creierului. Din păcate, tumorile cerebrale din copilărie tind să fie maligne. Meduloblastoamele sunt cele mai frecvente tumori cerebrale în copilărie. Această tumoare este malignă și apare în fosa posterioară, zona în care cerebelul și trunchiul cerebral sunt situate în partea din spate a capului. Poate afecta coordonarea musculară și mișcarea corpului copilului. După cum afirmă prof. Özek, „Tratamentul tumorilor cerebrale din copilărie necesită pregătire și experiență de nivel înalt în neurochirurgie pediatrică. Aceste tipuri de tumori sunt unice. Este interesant că adulții nu fac anumite tumori, iar alte tumori la adulți nu apar la copii. Creierul unui copil este un organ în curs de dezvoltare. La adulți cunoaștem, de exemplu, zona creierului care este responsabilă pentru mișcarea picioarelor și articularea vorbirii, dar acestea pot fi localizate în altă parte la copii. La Acibadem, oferim acest tratament special pentru tumorile cerebrale din copilărie cu echipa noastră experimentată de neurochirurgie pediatrică și tehnologii medicale avansate.”

Tratament

Tratamentul tumorilor cerebrale la copii este complicat. Se știe că există trei opțiuni de tratament pentru tumorile cerebrale: chirurgie, radioterapie/radiochirurgie și chimioterapie. Dacă tumora cerebrală este benignă (necanceroasă), este probabil să fie eliminată complet în timpul intervenției chirurgicale. Deoarece tumorile benigne nu interferează cu țesuturile normale ale creierului, ele nu au tendința de a reapărea după operație dacă întreaga tumoră a fost îndepărtată în siguranță. Pe de altă parte, tumorile cerebrale maligne (canceroase) sunt mai susceptibile de a interfera cu țesuturile și funcțiile normale ale creierului. Prin urmare, ele provoacă mai des simptome și complicații. Pe lângă chirurgie, radioterapia și chimioterapia au un rol cheie în tratamentul tumorilor maligne. „Avem un personal grozav pentru radioterapie și oncologie pediatrică. Discutăm despre condițiile specifice ale fiecărui pacient cu tumoră, astfel încât să venim cu un plan de tratament adecvat”, spune Prof. Memet Özek.

Epilepsia

Epilepsia este o tulburare neurologică care afectează neuronii la copii. Se dezvoltă din activități și semnale electrice anormale din creier. Provoacă convulsii, reduce calitatea vieții copiilor și afectează succesul educațional. Epilepsia este mai frecventă la copiii mici decât la adulți. Aproximativ 4-5% dintre toți copiii experimentează o criză la un moment dat în timpul copilăriei. Aproximativ 1% dintre copii sunt diagnosticați cu epilepsie.

Tratament

Epilepsia poate fi tratată inițial cu medicamente. Există diferite medicamente antiepileptice. Dacă un medicament nu poate trata problema suficient, medicul poate aplica unul dintre celelalte. Cu toate acestea, 1 din 4 copii suferă de epilepsie rezistentă la medicamente. În aceste cazuri, convulsiile nu se opresc indiferent de medicamentul aplicat. Cu toate acestea, aceste convulsii trebuie oprite de urgență, deoarece acești copii prezintă un risc crescut de rănire fizică în timpul convulsiilor. Creierul unui copil este un organ în curs de dezvoltare și un anumit număr de celule mor la fiecare criză. Astfel, creierul copiilor nu poate crește pentru a deveni normal. În aceste cazuri, chirurgia epilepsiei este cea mai bună opțiune de tratament pentru copii.

Există trei tipuri de intervenții chirurgicale pentru epilepsie pediatrică:

1. Chirurgie rezectivă, în timpul căreia zona epileptică care provoacă convulsii este îndepărtată din creier.

2. Calosotomia corpusului presupune tăierea conexiunii dintre emisferele creierului.

3. Stimularea nervului vag (VNS) este procesul de implantare a unui dispozitiv, de obicei sub claviculă. Trimite impulsuri electrice către creier care pot prelua controlul asupra unei activități electrice anormale asociate cu convulsii.

Hidrocefalia

Hidrocefalia este o acumulare de lichid în creier. Este un defect neurologic congenital frecvent – este văzut la 2 din 1000 de copii din lume. Determină acumularea excesivă de lichid cefalorahidian în cavitățile creierului. În consecință, funcțiile creierului copilului ar putea fi afectate negativ. În timpul copilăriei timpurii, hidrocefalia este detectată de familie sau pediatru din cauza macrocefaliei, adică a capului exponențial mare. Hidrocefalia pediatrică se dezvoltă rar, în timpul copilăriei, copilăriei sau adolescenței.

Tratament

De mai bine de 25 de ani, în Secția de Neurochirurgie Pediatrică Acibadem, hidrocefalia se tratează prin metoda endoscopică. În această procedură, neurochirurgul pediatru introduce o cameră cu diametrul de 2-3 mm și instrumente endoscopice în creier. O mică gaură este săpată în cavitatea celui de-al treilea ventricul al creierului sau se găsește o metodă de a drena excesul de apă din creier. În cele din urmă, lichidul cefalorahidian curge spre zona în care poate fi reabsorbit de organism. Această procedură se numește ventriculostomia endoscopică a ventriculului III.

Potrivit prof. Memet Özek „folosim endoscoape mult mai subțiri și de ultimă generație. Putem opera pacienții și îi putem externa a doua zi. Dacă există diagnostic timpuriu al hidrocefaliei, copilul poate învinge boala fără a fi afectat pe termen lung”.

Cine este profesorul de neurochirurgie pediatrică Memet Özek

Profesorul Memet Özek este un expert în neurochirurgie pediatrică, cu peste 40 de ani de experiență clinică și pacienți din întreaga lume. Format ca neurochirurg pediatru în SUA, este în prezent unul dintre cei mai buni din Turcia și din lume pentru tratamentul tulburărilor cerebrale complicate la copii. Domeniile sale speciale de interes sunt tumorile cerebrale, inclusiv tumorile profunde ale trunchiului cerebral, talamusului și hipotalamusului; chirurgie pentru epilepsie; chirurgie spastică; chirurgie endoscopică pentru malformații congenitale, cum ar fi hidrocefalia. Prof. Dr. Memet Özek conduce Departamentul de Neurochirurgie de la Universitatea Acibadem, Facultatea de Medicină. Este membru activ al organizațiilor profesionale naționale și internaționale, autor și coautor a 4 tratate, 30 de capitole de carte, 117 lucrări în limba engleză și a numeroase prezentări și prelegeri în cadrul întâlnirilor internaționale. A fost președinte al Societății Europene de Neurochirurgie Pediatrică (ESPN) între 2008-2010.

Despre Spitalul Acibadem Altunizade

Înființat în 2017, Acibadem Altunizade este unul dintre cele mai noi spitale ale celui mai important furnizor privat de asistență medicală din Turcia și din regiune Acibadem Healthcare Group. Arhitectura sa autentică, tehnologia de ultimă oră și excelența clinică oferă experiența de top pacientului, experiență pentru care este cunoscută marca Acibadem. Acibadem Altunizade oferă servicii avansate de diagnostic și tratament în mai multe specialități medicale, inclusiv, dar fără a se limita la, oncologie, neurochirurgie, îngrijirea inimii, chirurgie robotică, terapii celulare pentru copii și adulți. Toate caracteristicile sale, de la salonul chirurgical hibrid triplu până la mânerele ușilor cu autodezinfectare, sunt concepute pentru a crește eficacitatea și siguranța pacienților. Cu o suprafață interioară de 98.000 m2, o capacitate de 350 de paturi, 18 săli de operație, 75 de paturi de terapie intensivă și o parcare pentru 550 de vehicule, Acibadem Altunizade este complet echipat pentru a satisface toate nevoile pacienților.



Comentariile sunt inchise.

Timp liber - Jun 17, 2022 10:37 - 0 comentarii

5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!

Mai multe în secţiunea Timp liber


Sănătate - Mar 1, 2024 9:30 - 0 comentarii

5 greșeli pe care le fac pacienții atunci când își aleg un spital în străinătate

Mai multe în secţiunea Sănătate


Internaţional - Mar 31, 2022 10:08 - 0 comentarii

Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor

Mai multe în secţiunea Internaţional