Auto - Scris de , Monday, 20 March 2023 8:44 - 0 comentarii

Peste 20% din mașinile rulate din România sunt cumpărate fără an de fabricație cunoscut

Pentru cel puțin una din cinci mașini second hand (22,6%) vândute în România, cumpărătorii nu cunosc vârsta reală și achiziționează, fără să știe, o mașină care este de fapt mai veche decât le-a spus vânzătorul. Cebia, o companie care ajută de multă vreme șoferii să lupte împotriva practicilor neloiale în vânzarea de mașini second hand, a realizat o analiză a 15.300 de anunțuri auto pentru piața din România, selectate aleatoriu. Anul de fabricație este unul dintre criteriile cheie folosite de oameni pentru a alege o mașină second hand.

Majoritatea acestor mașini sunt întinerite artificial cu un an calendaristic, dar există și mașini în care diferența dintre anul declarat și anul real de fabricație este de câțiva ani”, spune Martin Pajer, CEO Cebia.

Întinerirea unui vehicul se bazează cel mai adesea pe faptul că anunțul menționează data primei înmatriculări a vehiculului, nu anul de fabricație. „Cu toate acestea, în timpul analizei noastre am întâlnit și cazuri în care anul de fabricație nu corespundea nici cu anul primei înmatriculări, ci era complet inventat. În unele cazuri, dealerii au precizat și anul modelului, întinerindu-se astfel mașina“, explică Martin Pajer. Anul de fabricatie nu se poate citi din certificatul tehnic. „Mulți vânzători s-ar putea efectiv să nu cunoască anul de fabricație și astfel să nu fie o înșelăciune țintită, dar consecințele sunt aceleași pentru cumpărător. Ei cumpără o mașină mai veche la un preț mai mare decât merită. Cu toate acestea, ar trebui și să spunem că nu puțini vânzători cunosc anul efectiv de fabricație, ci doar prezintă clientului anul primei înmatriculări pentru a întineri mașina și a o vinde mai repede și pentru mai mulți bani”, precizează Martin Pajer.

Anul de fabricație diferă de anul primei înmatriculări cel mai adesea pentru mașinile care au fost produse între septembrie și decembrie și înmatriculate la începutul anului următor. Chiar dacă are aproximativ șase luni, mașina este calendaristic mai veche și valoarea ei este mai mică. Pentru mașinile rulate mai „tinere”, diferența este în medie de 6 250 de lei, și bineînțeles mai mare pentru mașinile de lux. Dacă mașina a fost folosită ca mașină de showroom, diferența dintre cei doi ani este de obicei de doi sau mai mulți ani.

Cel mai simplu și rapid mod de a afla anul real de fabricație este să-i verificați istoricul online pe ro.cebia.com. Sistemul AUTOTRACER de la Cebia de pe acest site conține date despre mașini din întreaga lume, și în special din Europa, datând de mai bine de 30 de ani. Datele despre anul de fabricație provin direct de la producători, la fel ca informațiile despre țara de origine, echipamentele sau evenimentele de rechemare. Surse noastre suplimentare permit, de asemenea, să aflăm dacă vehiculul a fost acidentat și, dacă da, cât de multe pagube a suferit, cum a arătat vehiculul după accident, dacă kilometrajul este dat înapoi, dacă vehiculul este furat sau grevat de un împrumut, și multe alte informații importante. Detalii, pe https://ro.cebia.com/



Comentariile sunt inchise.

Politic - Nov 21, 2017 11:18 - 0 comentarii

Cele trei opțiuni ale Angelei Merkel

Mai multe în secţiunea Politic


Timp liber - Jun 17, 2022 10:37 - 0 comentarii

5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!

Mai multe în secţiunea Timp liber


Tehnologie şi ştiinţă - May 31, 2022 10:56 - 0 comentarii

Vânzătorii de mașini second hand promit frecvent echipamente și dotări pe care mașinile nu le au. Iată cele mai întâlnite exemple

Mai multe în secţiunea Tehnologie şi ştiinţă