Economic - Scris de , Tuesday, 9 January 2024 10:34 - 0 comentarii

Perspectiva Saxo pe T1 2024: Ce s-a întâmplat cu viitorul?

Saxo a publicat astăzi perspectiva trimestrială pentru T1 2024 pentru piețele globale, inclusiv idei de tranzacționare care acoperă acțiuni, valută, valute, mărfuri și obligațiuni, precum și o serie de teme macro-centrale care afectează portofoliile clienților.

În trimestrul IV al anului trecut, Saxo a cerut investitorilor să ia o poziție lungă pe obligațiuni, deoarece strategii băncii au recunoscut că economia globală nu poate face față unor randamente reale istorice ridicate, deoarece productivitatea și creșterea populației pur și simplu nu sunt suficient de mari. Cu o întârziere istorică îndelungată a politicii monetare, randamentele ridicate ale obligațiunilor din 2023 încep în sfârșit să muște, iar băncile centrale au prețul să reducă ratele de politică monetară în 2024, schimbând dinamica de bază.

Steen Jakobsen, Chief Investment Officer la Saxo, a comentat:

„Viitorul cândva strălucit pare acum mai sumbru ca niciodată. Conflictele geopolitice cresc fără rezolvare. În ciuda dorinței larg răspândite de schimbare politică, care este evidentă în ascensiunea partidelor de extremă stângă și extremă dreaptă, rezultatele rămân dezamăgitor de similare. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea agendelor politice nu oferă altceva decât versiuni repetate și diluate ale propunerilor anterioare de schimbare. Chiar și viața culturală este dominată de repetări și reluări. Productivitatea în industrie, cultură și politică a dispărut aproape.”

Principalele proiecții Saxo pentru T1:

Acțiuni: noi extreme și un set de oportunități provocatoare

  • Pozitiv pe piețele de acțiuni din India, Mexic, Brazilia și Vietnam, precum și pe mărfuri, securitate cibernetică și apărare, deoarece re-înarmarea, relocarea și reaprovizionarea continuă fără încetare în 2024.
  • Subponderare mega-caps, deoarece hype-ul AI a dus concentrația ponderii indicelui S&P 500 la un maxim istoric, ceea ce este nesustenabil. Preferăm indici de acțiuni ponderați egal, pe lângă volatilitatea minimă și factorii de calitate.
  • Suntem subponderați acțiunile japoneze pe riscurile de apreciere a JPY. Cu toate acestea, ne plac acțiunile din Marea Britanie și din Europa la evaluare.

Venituri fixe: obligațiunile sunt pe buzele tuturor  

  • Slăbirea creșterii, încetinirea inflației și un mediu politic incert vor crea mediul perfect pentru ca obligațiunile să depășească alte active.
  • Investitorilor în obligațiuni li se oferă oportunitatea de a obține unul dintre cele mai mari randamente din ultimii 10 ani, ceea ce face dificil pentru titlurile cu venit fix să înregistreze randamente negative, chiar dacă randamentele cresc din nou ușor.
  • Deteriorarea activității economice și dobânzile ridicate reprezintă o amenințare pentru veniturile și marjele corporative. Prin urmare, favorizăm calitatea și ne așteptăm ca răspândirea obligațiunilor corporative cu rating mai scăzut să se extindă în mod sensibil.

FX: Monedele cu randament ridicat vor începe să-și piardă atractivitatea  

  • USD rămâne în mod „sell” cu anumite creșteri cu o amploare care depinde de performanța economică relativă a SUA mai mult decât cea absolută. JPY și aurul au cel mai mult spațiu de câștig într-un mediu bazat pe randamentul dolarului bear. EURUSD ar putea vedea câștiguri la 1,12 la începutul trimestrului I.
  • USDJPY va și el „sell” pe creșteri  în T1. EURJPY și GBPJPY ar putea rămâne în continuare susținute, deoarece BCE și BoE rămân hawkish, în timp ce AUDJPY și NZDJPY ar putea beneficia pe măsură ce tranzacțiile de transport se deturnează din SUA.
  • Slăbiciunea USD, precum și orice semn de redresare tentativă în China, ar putea face loc pentru o revenire a monedelor asiatice.

Mărfuri: anul metalelor

  • Metalele prețioase vor înregistra o cerere reînnoită pe fondul perspectivelor de scădere a dobânzii Fed și a randamentelor reale mai scăzute. E posibil ca aurul să atingă un nivel record, proaspăt, argintul ar putea primi un impuls suplimentar de la COP28 și cheltuieli mai mari pentru energie regenerabilă.
  • Platina va înregistra mai multe deficite și condiții de piață strânse, cu o probabilă redresare a deținerilor ETF, care ar putea împinge reducerea raportului platinei la aur cu 250, ducând-o către media pe 5 ani, de aproximativ 750 de dolari uncia.
  • Cuprul are în mod optimist perspectiva unui deficit de aprovizionare în 2024, cu riscuri în creștere, într-o perioadă de creștere a cererii de metale ecologice de transformare, în special în China, și de reaprovizionare de la companiile occidentale. Preferați expunerea subiacentă în locul minerilor de cupru.

Macro: ce s-a întâmplat cu viitorul?

  • Geopolitica va continua să joace un rol major în economie, iar piețele financiare vor fi conduse către un număr tot mai mare de puncte fierbinți, pe măsură ce lumea se fragmentează. Nemulțumirea populațiilor din lumea dezvoltată duce la ascensiunea partidelor de extremă stângă și de extremă dreaptă.
  • Productivitatea în industriile cheie care contează pentru bunăstarea umană este încă dezamăgitoare, rețelele sociale oferă o utilitate masiv negativă pentru societate.
  • Prima jumătate a anului prezintă cel mai mare risc pentru perspectivele economice, în timp ce a doua jumătate vine cu un risc politic sporit din cauza alegerilor din SUA care vor modela geopolitica în următorii patru ani.

Ascensiunea populismului: Partidele de extremă dreapta vor influența viitorul  

  • Efectele economice ale globalizării și politicilor neoliberale i-au lăsat pe mulți europeni să se simtă nesiguri și vulnerabili, creând un mediu propice pentru retorica populistă.
  • Partidele populiste s-au prezentat drept apărători ai valorilor tradiționale și au exploatat temerile legate de imigrație, schimbări culturale și erodarea identității naționale.
  • Partidele tradiționale de centru au fost percepute ca fiind deconectate și nereușind să abordeze preocupările cetățenilor obișnuiți, deschizând calea pentru ca partidele populiste să apară ca alternativă „anti-establishment”.

Investițiile în China: decodificarea trimestrului I, pe fondul provocărilor economice 

  • Citind printre rânduri minutele întâlnirilor politice semnificative din al patrulea trimestru al anului 2023, prioritățile politice ale Chinei arată o lipsă de urgență pentru inițiative contraciclice.
  • Al Treilea Plen din primul trimestru al anului 2024 va fi testul de turnesol pentru direcția strategiilor de dezvoltare chineze.
  • Tehnologia, producția avansată, energia și metalele verzi sunt oportunități fertile pentru investiții pentru creștere pe termen mediu.

Pentru a accesa raportul complet al Saxo pentru T1 2024, cu articole mai aprofundate de la analiștii și strategii săi, intrați pe: https://www.home.saxo/insights/news-and-research/thought-leadership/quarterly-outlook



Comentariile sunt inchise.

Travel - Oct 19, 2010 15:50 - 0 comentarii

Low, low, low-cost…

Mai multe în secţiunea Travel


Sănătate - Mar 1, 2024 9:30 - 0 comentarii

5 greșeli pe care le fac pacienții atunci când își aleg un spital în străinătate

Mai multe în secţiunea Sănătate


Utilitar - Aug 1, 2022 9:15 - 0 comentarii

Eurowag lansează soluția mobilă EW Pay

Mai multe în secţiunea Utilitar