Internaţional - Scris de , Thursday, 21 October 2010 16:58 - 0 comentarii

Râuri de dolari în campania electorală din S.U.A.

Plouă cu dolari în campania electorală pentru legislativele americane din noiembrie. Fenomenul este impresionant, chiar şi pentru Statele Unite, unde, de obicei, alegerile fac să curgă râuri de bani. Potrivit cotidianului francez Le Point, Meg Whitman, fosta şefă de la eBayluptă pentru fotoliul de guvernator al Californiei, a cheltuit în campanie 142 de milioane de dolari din averea proprie.

Ţine de-acum de tradiţie: fiecare scrutin stabileşte în Statele Unite un nou record la capitolul cheltuieli. Până acum, se ştia, în parte, de unde vin banii, dar marea noutate a legislativelor din această toamnă sunt sumele uriaşe care vin de la donatori anonimi.

În ianuarie, Curtea Supremă a stabilit că firmele, sindicatele şi diferitele grupuri de interese pot vărsa contribuţii politice, fără să fie nevoite să dezvăluie identitatea donatorilor. Rezultatul? Rîuri de bani au curs în seifurile acestor grupuri, de la miliardari, magnaţi ai petrolului, patroni şi mari grupuri industriale. Toţi anonimi…

Surse oficiale au anunţat că organizaţiile din afara partidelor au cheltuit peste 150 de milioane de dolari finanţându-i în special pe republicani. Printre cele mai influente astfel de grupuri sse numără Camera de Comerţ, foarte anti-Obama, care şi-a planificat o contribuţie de 75 de milioane. Alte organizaţii au fost create special pentru alegeri: American Crossroads, de exemplu, al cărei artizan este Karl Rove, fost strateg al lui George Bush, a pus la bătaie 4,2 milioane pentru opt candidaţi la Senat. We Love USA merge doar pe mâna lui Ron Klein, de data aceasta un democrat din Florida.

Democraţii beneficiază şi ei de finanţări externe, mai ales prin intermediul SEIU, un sindicat care a strâns pentru ei 14 milioane de dolari. Dar acest gen de contribuţii nu reprezintă decât o zecime din totalul cheltuielilor. Fondurile de camoanie viţi şi de la partide. Şi aici democraţii sunt în avantaj: au reşit să adune în medie cu 47 % mai mulţi bani decât republicanii şi au cheltuit cu 66 % mai mult decât aceştia.

Dar banii nu garantează victoria. Mike Castle, candidat republican la primarele din Delaware, a intrat în bătălie cu 1,5 milioane de dolari, dar a fost înfrânt de Christine O’Donnell, susţinută doar de 230.000 de dolari.

Cât despre Meg Whitman, care se bate cu 142 de milioane cu adversarul său democrat pentru funcţia de guvernator al Californiei, sondajele o dau în urma acestuia.



Comentariile sunt inchise.

Social - Oct 21, 2010 13:21 - 0 comentarii

Companiile caută angajaţi cu studii superioare şi vorbitori de limbi străine

Mai multe în secţiunea Social


Tehnologie şi ştiinţă - May 31, 2022 10:56 - 0 comentarii

Vânzătorii de mașini second hand promit frecvent echipamente și dotări pe care mașinile nu le au. Iată cele mai întâlnite exemple

Mai multe în secţiunea Tehnologie şi ştiinţă


Ultima oră - Jan 19, 2024 9:28 - 0 comentarii

Unitatea de bord a Eurowag oferă acum servicii europene de taxare electronică în Spania și Portugalia

Mai multe în secţiunea Ultima oră