Economic - Scris de , Wednesday, 13 June 2018 12:51 - 0 comentarii

Noul vot Brexit aduce lira sterlină în atenția tuturor, iar euro își revine după „furtuna” din Italia

de John J. Hardy / Head of FX Strategy / Saxo Bank

Lira sterlină se tranzacționează aproape de pragul de suport versus euro, înaintea votului crucial privind uniunea vamală a Marii Britanii cu Uniunea Europeană.
Pe alte piețe, merită notată evoluția indicelui CPI din SUA înaintea reuniunii FOMC a Rezervei Federale, programată pentru azi.

În ceea ce privește elefantul din cameră, nu am multe de comentat legat de impactul asupra piețelor, dar , pentru cineva ca mine care a prins ultima decadă a Războiului Rece, nu există să nu am un moment de uimire, vâzând steagurile SUA și al Coreii de Nord pe aceeași masă. Apoi, președinții celor două țări semnând documente și strângându-și mâinile.

Ce reprezintă aceste documente? Un tratat de pace?

Piețele trebuie să ia în calcul mai multe lucruri până la finele acestei săptămâni, pentru că se apropie din nou evenimente importante, de la acțiunile companiilor americane, până la dobânzile titlurilor guvernamentale din SUA, odată cu reuniunile celor mai importante bănci centrale din lume: cea a SUA, de azi și cea a Europei, de mâine. În fața lor și după ele, evoluția EURUSD ar putea avea fluctuații majore.

Chiar și perechi valutare mai puțin “vedete”, cum sunt AUDUSD șu USDCAD, ar putea suferi modificări semnificative de valoare. Convingerea mea e că Rezerva Federală va fi și mai incertă în politicile sale viitoare și am doar o idee vagă despre cum va reacționa piața la asta.

Piețele emergente și monedele lor stau mai jos decât dolarul SUA, iar spreadul pe creditele din piețele emergente a atins recent noi culmi, deși nu se pot compara nivelurile cu cele din 2015 sau cu vârful din 2016. Nu credem că Fed va avea un discurs explicit moderat și va continua și programul de constrângere cantitativă, și pe cel de creștere a dobânzii, pe măsură ce inflația și creșterea economică rămân satisfăcătoare.

Asta ar putea continua să devină o povară pentru monedele din țările emergente odată cu o criză de lichidități în USD, mai ales dacă dobânzile la titlurile de stat americane rămân la fel de ridicate sau chiar mai sus. Fed își propune să ducă programul de constrângere cantitativă la 50% față de cea mai “generoasă” perioadă a relaxării cantitative – 2012-13 – la începutul lunii iulie, adică un echivalent de aproximativ 40 de miliarde de dolari lunar.

În ceea ce privește moneda unică europeană, e greu de deslușit cum reușesc piețele să absoarbă politica BCE, mai ales că evoluția euro din ultima vreme e mai degrabă o încercare de a-și reveni după “furtuna” din Italia. Combinația dintre modificările de politici BCE și Fed ar putea duce fie la întoarcerea către nivelul 1.15 al perechii EURUSD, fie către 1.20. Fără un Fed mai agresiv, e foarte posibil ca USD să fie bearish în perechea EURUSD.



Comentariile sunt inchise.

Travel - Oct 19, 2010 15:50 - 0 comentarii

Low, low, low-cost…

Mai multe în secţiunea Travel


Auto - Mar 25, 2024 10:24 - 0 comentarii

Taxa europeană, deja în Slovacia

Mai multe în secţiunea Auto


Utilitar - Aug 1, 2022 9:15 - 0 comentarii

Eurowag lansează soluția mobilă EW Pay

Mai multe în secţiunea Utilitar