Economic - Scris de , Wednesday, 2 December 2020 9:15 - 0 comentarii

Analiză Saxo Bank: O schimbare fundamentală: putere maximă pentru investitorii retail

De Kim Fournais

Kim Fournais, CEO și fondator Saxo Bank

CEO și fondator, Saxo Bank

Când ne uităm înapoi la titlurile ziarelor financiare din pandemia globală din 2020, va ieși în evidență, fără îndoială, creșterea numărului de clienți retail în timpul uneia dintre cele mai volatile și exuberante piețe bursiere din istoria recentă. În esență, am asistat la o schimbare fundamentală, care a declanșat o participare mult mai mare pe piețele financiare. Acest empowerment al investitorilor retail îi ajută pe indivizi să navigheze financiar mai bine, prin valorificarea beneficiilor creșterii compuse pe termen lung, pe care doar investițiile le pot oferi într-un timp de dobânzi zero sau chiar negative. Important, investițiile sunt, de asemenea, una dintre cele mai eficiente modalități de a avea un impact asupra lumii.

Egalizarea șanselor pe „teren”

Aproape zece ani de relaxare monetară, programe interminabile de relaxare cantitativă și rate negative ale dobânzii au avut efecte enorme asupra societății și a inegalităților din societate. Imobilele, capitalul privat și piețele bursiere au crescut datorită sprijinului primit printr-o politică monetară slabă, lucru de care au beneficiat de proprietarii de active, dar a exclus marea majoritate de la beneficii pe piețe. Mulți oameni sunt frustrați de sentimentul că doar o elită privilegiată beneficiază de progresul global și mulți consideră că votul lor la alegeri nu are impactul pe care speră să îl aibă în lume.

Răspunsurile la aceste chestiuni sunt complexe și multiple, dar participarea mai largă pe piețele de capital este o parte a răspunsului. Atunci când investiți, obțineți capacitatea de a profita prin crearea de valoare a companiilor, ajutându-vă să vă trăiți visele și, în același timp, să susțineți companiile și industriile care contează pentru voi.

Tendința continuă a cetățenilor de a prelua controlul investițiilor lor este un pas important către adevărata democratizare a piețelor financiare, unde oamenii nu numai că au un control mai mare asupra viitorului lor financiar, ci și iau părți din companiile care modelează lumea noastră.

Creșterea uluitoare

Creșterea investițiilor retail este uluitoare. În total, investitorii cu amănuntul reprezintă acum aproape o cincime din totalul tranzacțiilor bursiere din SUA și până la 25%  în cele mai volatile zile, potrivit datelor recente. În timp ce pandemia ar fi putut da naștere unui număr de traderi care consideră că piața bursieră în creștere este o oportunitate de a „câștiga rapid”, marea majoritate a investitorilor retail au continuat să preia controlul investițiilor lor.

În timp ce piețele volatile prezintă multe oportunități pentru traderii mai pricepuți, aceștia au atras incontestabil un grup mult mai mare de investitori pe termen lung care anterior aveau bănci care le gestionau banii – multe dintre ele cu comisioane mari și opace, cu randamente mediocre – sau pe cei care încep să investească pentru că pur și simplu își păstrau economiile în numerar.

Unii, în mod arogant, îi numesc pe toți investitorii retail ca fiind „bani nătângi”, care urmăresc doar o bulă de pe burse. Dimpotrivă, mulți investitori cu amănuntul au rămas calmi și au investit în timpul corecției rapide a pieței din martie, spre deosebire de mulți administratori de fonduri profesioniști care s-au descărcat rapid din pozițiile lor și apoi s-au trezit jucând din urmă, pe măsură ce piețele au revenit rapid și s-au ridicat la adevărate recorduri.

La Saxo Bank, am experimentat imensul apetit global pentru investițiile retail la „prima mână”, întrucât am spus bun venit la peste 80.000 de clienți în prima jumătate a anului 2020. Pentru marea majoritate a acestora este vorba de a petrece timp pe piață – și nu neapărat de se sincroniza cu piaţa.

Creșterea participării investitorilor retail pe piețele de capital și dorința lor de a prelua controlul asupra viitorului lor financiar este de aplaudat, dar vine cu un rol important pentru furnizorii de servicii de investiții.

Atunci când praful se va instala pe exuberanța actuală a pieței bursiere, platformele și furnizorii de investiții care vor prospera vor fi cei care își dau seama că participarea sporită a traderilor retail este aici pentru multă vreme – și esențială pentru menținerea investitorilor implicați pe termen lung este să nu oferiți doar acces la piețele globale, dar și pentru a dota investitorii cu instrumentele, conținutul, analiza și serviciile potrivite necesare pentru a lua decizii bine informate.

Avem o misiune minunată în a-i îndruma pe clienți pe întregul parcurs al investiției. De la inspirarea deciziilor de investiții în cunoștință de cauză până la gestionarea riscurilor și încurajarea diversificării corespunzătoare a portofoliului – în special pentru investitorii pe termen lung, deținerea câtorva acțiuni este adesea mai bună decât a nu deține deloc. Dar asigurarea unui portofoliu bine diversificat între industrii, clase de active și geografii este cheia succesului de lungă durată.

Investițiile retail înseamnă mai mult decât tranzacționarea cu comision zero

În opinia noastră, explicația frecvent citată despre creșterea investițiilor retail ca fiind legată de comisioane zero, în special în SUA, este simplistă. În primul rând, creșterea segmentului investitorilor retail este globală și nu doar un fenomen american. În al doilea rând, acest lucru ar însemna că „nu plătești pentru a investi” este catalizatorul. Taxele și comisioanele mai mici nu sunt noi – fac parte dintr-o tendință care evoluează de mai bine de trei decenii, făcând investițiile cu amănuntul mai accesibile. De când am fondat Saxo Bank în 1992, am făcut parte din această… călătorie.

În urmă cu 30 de ani, industria era dominată de prețuri obscure și de oferte constrânse, iar băncile tradiționale puteau percepe cu ușurință clienților 100 USD în comisioane pe tranzacții simple de acțiuni, cu transparență redusă și execuție slabă. În 1992, am fondat Saxo ca pe un „factor perturbator” în piață, folosind o tehnologie mai bună și promovând inovația care a pus clientul pe primul loc. Provocările din partea Saxo și a altora au schimbat status quo-ul pieței și acest lucru a condus comisioanele la un nivel la care toată lumea poate investi și tranzacționa.

Unii comentatori cred că tranzacționarea retail se va prăbuși atunci când piața bursieră va deveni bearish. Această opinie poate fi adevărată pentru un mic procent de investitori retail care au fost atrași de oportunitatea de a câștiga bani rapid, dar pentru cea mai mare majoritate a investitorilor libertatea și oportunitatea de a investi nu sunt decât începutul călătoriei lor pentru a obține mai mult control și impact în propriul lor viitor financiar – și viitorul societății noastre.



Comentariile sunt inchise.

Sănătate - Mar 1, 2024 9:30 - 0 comentarii

5 greșeli pe care le fac pacienții atunci când își aleg un spital în străinătate

Mai multe în secţiunea Sănătate


Utilitar - Aug 1, 2022 9:15 - 0 comentarii

Eurowag lansează soluția mobilă EW Pay

Mai multe în secţiunea Utilitar


Tehnologie şi ştiinţă - May 31, 2022 10:56 - 0 comentarii

Vânzătorii de mașini second hand promit frecvent echipamente și dotări pe care mașinile nu le au. Iată cele mai întâlnite exemple

Mai multe în secţiunea Tehnologie şi ştiinţă