Internaţional - Scris de , Thursday, 31 March 2022 10:08 - 0 comentarii

Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor

Sumar: Acțiunile globale și-au corectat puternic prețul în ultimele 15 luni în raport cu mărfurile și s-ar putea să ne aflăm într-un nou super ciclu al mărfurilor în următorul deceniu. Investitorii trebuie să înțeleagă alocarea activelor și să obțină o expunere supraponderală la mărfuri. Este ușor să fii prins de zgomotul pe termen scurt al războiului și al mișcărilor de preț, dar imaginea de ansamblu sugerează că acțiunile vor experimenta o reevaluare dramatică în fața inflației și a mărfurilor în anii următori.

Balanța se înclină din nou

Acțiunile europene au crescut după știrile din Istanbul că a existat un progres în negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia. Comentariile Rusiei că va reduce activitatea la Kiev și că a existat o deschidere pentru o întâlnire între Zelensky și Putin au alimentat sentimentul. În timp ce acțiunile s-au comportat ca niște vaci vesele care văd iarba după o iarnă lungă, piața de mărfuri a scăzut inițial, dar petrolul și gazele naturale au transmis de atunci semnalul clar că nu există nicio descoperire. Datele au sugerat deja că Rusia a făcut mici schimbări în formarea de trupe la nord de Kiev, iar acum Kremlinul spune că nu există niciun progres semnificativ în discuțiile de pace; cu alte cuvinte, Putin încă nu obține un acord suficient de bun pentru ca el să „proclame” o victorie populației sale.

Drept urmare, acțiunile europene au scăzut ieri cu 0,9%, iar mărfurile revin. Pentru a sublinia riscurile din Europa, Germania a anunțat ieri dimineață că intră în criză în ceea ce privește livrările de gaze naturale, ca urmare a cererii Rusiei de a fi plătite în RUB, ceea ce UE nu vrea să facă. Dacă Rusia intensifică reducerea livrărilor de gaz către Europa, ar putea însemna zile cu întreruperi ale proceselor de încălzire și industriale din Germania. O parte a soluției Germaniei pentru reducerea dependenței este crearea de noi parteneriate, cum ar fi cu Qatarul și investiții masive în GNL în Tanzania, plus acordul dintre Fortescue și E.ON pentru a obține hidrogen verde pentru a acoperi o treime din consumul actual de gaze naturale al Germaniei. Deși hidrogenul verde este scump, a devenit fezabil din cauza nevoilor de securitate națională, dar și a prețurilor ultra-ridicate ale gazelor naturale în Europa și, așa cum am scris recent, hidrogenul este un pilon cheie în viitor și infrastructura existentă a gazelor naturale, pentru că poate fi ușor modificată pentru a transporta hidrogenul.

Acțiunile fără mărfuri reprezintă un joc periculos pentru investitori

Investitorii sunt adesea prinși de zgomotul pe termen scurt, uitând imaginea de ansamblu. Chiar înainte de războiul din Ucraina, lumea se zdrobise de zid, în sensul că lumea fizică era prea mică pentru a susține cererea enormă creată în timpul pandemiei. Anii de subinvestiții în energie și metale ne-au ajuns, în sfârșit, din urmă. Războiul din Ucraina a amplificat mișcarea mărfurilor, dar ultimele săptămâni de creștere a acțiunilor și răspunsul lor la potențiala pace de ieri nu se potrivește cu realitatea.

Acțiunile globale se află într-o retragere de 15 luni față de mărfuri din februarie 2022, acțiunile globale fiind sub performanțe cu 24% față de mărfuri. Aceasta este cea mai mare reevaluare relativă a acțiunilor din 2008. Dar, mai important, dacă ne uităm la acțiuni vs mărfuri într-o imagine de ansamblu din 1969, atunci am avut două perioade în care acțiunile au fost evaluate dramatic în raport cu lumea fizică și acelea au fost perioadele anilor 1970 și anii 2000, care ambele au încapsulat cele două super-cicluri anterioare ale mărfurilor. Supraperformanța epică a acțiunilor față de mărfuri din 2009-2020 a fost o perioadă istorică în care cele mai mari motoare de profit din lume au făcut-o cu puțin aport din partea mărfurilor. Crearea de bogăție în exces a înfometat lumea pentru investiții în lumea fizică, pregâtind economia pentru un șoc masiv de constrângere a ofertei. Următorii 10 ani vor fi despre următorul super ciclu al mărfurilor și performanța slabă a acțiunilor în raport cu lumea fizică. Acțiunile ar putea fi stabile sau ar putea merge ușor mai sus ca în anii 1970, dar acțiunile în raport cu inflația sau mărfurile vor avea performanțe slabe.

Prin urmare, este de o importanță capitală ca investitorii care au jucat jocul portofoliului de acțiuni 100% în ultimii 12 ani să înceapă să înțeleagă mărfurile și alocarea activelor. În caz contrar, acești investitori pot ajunge cu un… deceniu pierdut.

Principalele teme care trebuie să fie supraponderale în regimul actual sunt logistica, securitatea cibernetică, sectorul mărfurilor, apărarea și transformarea ecologică. La nivel macro, activele inflaționiste, cum ar fi obligațiunile și mărfurile protejate de inflație, vor depăși obligațiunile nominale și acțiunile.



Comentariile sunt inchise.

Internaţional - Mar 31, 2022 10:08 - 0 comentarii

Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor

Mai multe în secţiunea Internaţional


Travel - Oct 19, 2010 15:50 - 0 comentarii

Low, low, low-cost…

Mai multe în secţiunea Travel


Tehnologie şi ştiinţă - May 31, 2022 10:56 - 0 comentarii

Vânzătorii de mașini second hand promit frecvent echipamente și dotări pe care mașinile nu le au. Iată cele mai întâlnite exemple

Mai multe în secţiunea Tehnologie şi ştiinţă