Economic - Scris de Newzilla, Monday, 3 February 2020 10:07 - 0 comentarii
Analiză mărfuri: temerile legate de virus dictează în continuare piețelor
Ole Hansen
Director strategie mărfuri, Saxo Bank
Mărfurile au avut parte de o săptămână și o lună de pomină, cu trei evenimente majore care au contribuit, toate, la un început agitat al anului 2020. Tensiunile geopolitice dintre SUA și Iran de la început de ianuarie au fost urmate de către semnarea acordului comercial SUA-China înainte, extrem de important, ca erupția coronavirusului în China să creeze noi îngrijorări cu privire la costurile umane și economice.
OMS a declarat virusul ca fiind o urgență de sănătate publică, de interes internațional (PHEIC), așadar ar putea apărea restricții suplimentare legate de comerțul și călătoriile dintre China și restul lumii. Ambele vor intensifica, cel mai probabil, temerile globale legate de creștere și, prin aceasta, vor reduce perspectiva pentru câteva mărfuri cheie, de la țiței și soia la cupru și minereu de fier.
După o încheiere în forță a anului 2019, indicele BBG Commodity Index, în scădere 7%, se îndreaptă către cea mai rea lună din decembrie 2018 încoace. Doar 3 din 22 de componente, cu zahărul și aurul în frunte, sunt pozitive, cafeaua și păcura fiind mărfurile cu cele mai mari scăderi.
Tabelul de performanță arată modul în care sectorul energetic a fost afectat cel mai mult în luna ianuarie a acestui an. Iarna blândă din emisfera nordică a ținut gazele naturale sub presiune din cauza lipsei cererii. Între timp, țițeiul a sfârșit prin a scădea sub câștigurile importante din decembrie în urma reducerilor OPEC+ și a perioadei de început de ianuarie când tensiunile dintre Iran și SUA a susținut prețul.
China, cel mai mare importator de țiței, va înregistra probabil o scădere a cererii pentru combustibil, căci avioanele rămân la sol, iar activitatea în general încetinește temporar.
Cele trei săptămâni de vânzare au avut ca rezultat o scădere a contractelor futures pentru soia de la Chicago cu aproape nouă procente, entuziasmul generat de acordul comercial SUA-China dispărând rapid. O lună în general oribilă pentru produsele agricole americane, cauzată de încrederea tot mai scăzută în faptul că China va livra sau poate să livreze creșterea promisă a cererii pentru produsele agricole americane. Întreruperile lanțurilor de aprovizionare cauzate de coronavirus în China și perspectiva unei recolte record în Brazilia au conspirat la scăderea prețurilor. Aceste evenimente subliniază nevoia ca prețurile recoltelor SUA să rămână competitive pentru a menține și atrage cerere din partea cumpărătorilor de peste ocean.
Și metalele industriale au avut parte de o schimbare bruscă a sentimentului, optimismul de creștere de la începutul anului fiind afectat în momentul în care impactul coronavirusului a început să fie luat în considerare. Atât cuprul, cât și minereul de fier sunt foarte dependente de cererea chineză și au fost prinse în epicentru după ce China a introdus interdicții de călătorie și a ordonat companiilor să prelungească vacanța de Anul Nou chinezesc. Perspectivei sumbre se adaugă și rapoartele recente ce arată o contracție a sectorului de fabricație american și german. Dar cea mai importantă întrebare pe care o ridică piața în prezent este când poate fi/va fi controlat virusul și pentru câtă vreme vor fi închise fabricile chineze din cauza actualelor restricții de călătorie și a perioadei prelungite de vacanță.
Aceste evenimente au făcut ca, din nou, cuprul să devină o poziție short favorită pe măsură ce fondurile macro caută să se protejeze de o încetinire globală determinată de China. În general, poziția netă deținută de fondurile de acoperire s-a apropiat de neutru în ultimele câteva luni. Așadar, în timp ce vânzarea bruscă a țițeiului a fost determinată de o lichidare lungă, pe măsură ce atenția s-a îndreptat dinspre întreruperile de aprovizionare către problemele legate de cerere, cuprul a avut parte de multe vânzări noi de poziții short. O evoluție ce ar putea susține o redresare relativ puternică – de la acoperirea cu poziții short – în momentul în care atenția asuprea virusului se diminuează.
După 12 sesiuni consecutive de pierderi, cuprul de calitate ridicată a revenit la susținerea cheie, chiar sub pragul de 2.50$/lb, o zonă de unde piața a crescut de două ori, în 2017 și 2018
Aurul, metalul de serviciu în vremuri de nesiguranță ridicată, s-a zbătut, surprinzător, să se ridice la nivelul calificării sale drept activ sigur în aceste ultime două săptămâni. În această perioadă, evenimentele care au adus susținere, precum scăderea randamentelor globale ale obligațiunilor și a acțiunilor globale și estimări tot mai multe legate de viitoarele reduceri ale dobânzii de către FOMC, nu au reușit să ridice prețul decât cu mai puțin de 2%.
În ciuda lipsei câștigurilor la preț, cererea pentru fonduri tranzacționate la bursă garantate cu lingouri a fost mare în această perioadă. Deținerile totale au atins 2571 de tone (sursa: Bloomberg) și acum se află la doar 1,5 tone sub recordul anterior din decembrie 2012. Lipsa reacției a fost determinată de o combinație între faptul că investitorii deja dețineau poziții long elevate și temeri că achizițiile din China ar putea lua o pauză.
Deși ne menținem o perspectivă de creștere din diferite motive în 2020, piața ar putea să mai fie expusă încă o dată unei mici corecții. Cu excepția cazului în care se observă o agravare și mai mare a veștilor legate de virus ce ar putea duce la o scădere a burselor, evoluția pozitivă pe termen scurt va fi probabil limitată. Apare riscul unei corecții în scădere dacă linia abruptă de tendință de la mijlocul lui decembrie cedează.
Țițeiul s-a îndreptat către cea mai mare pierdere lunară din luna mai încoace și, după două săptămâni de vânzare non-stop, Brent a scăzut aproape de un minim pe patru luni. Pe drum, a pierdut toate câștigurile realizate după decizia din OPEC+ din 5 decembrie de a reduce producția și după tensiunile de la începutul lui ianuarie din Orientul Mijlociu. Vânzarea a fost, probabil, accelerată, de faptul că fondurile de acoperire au redus pariurile de creștere. Între decembrie și 21 ianuarie, fondurile de acoperire au cumpărat aproape 100 de milioane de barili de țiței Brent. Au fost complet nepregătiți de schimbarea bruscă a atenției de la potențialele întreruperi din Libia și Orientul Mijlociu la impactul coronavirusului asupra cererii de combustibil.
Creșterea stocurilor de combustibil și riscul încetinirii cererii în lunile următoare vor împiedica, cel mai probabil, prețurile petrolului să se redreseze prea curând. În SUA, stocurile de benzină continuă să atingă noi maxime, în timp ce în Asia marja pentru rafinarea carburantului turboreactor a scăzut la aproape de un minim pe patru ani. S&P Global Platts Analytics prognozează o scădere de 200 000 b/zi la cererea de petrol în următoarele două-trei luni. Dacă, totuși, coronavirusul este la fel de rău precum epidemia SARS din 2003, aceștia cred că cererea pentru petrol va scădea cu 700 000-800 000 b/zi, reflectând mai mult de jumătate din creșterea estimată a cererii pentru 2020.
OPEC, din ce în ce mai frustrată de ultima scădere, e pregătită să susțină prețul prin prelungirea și, posibil, chiar impunerea unor reduceri și mai mari. Deocamdată, piața rămâne iritată cu privire la orice escaladare viitoare a amenințării virusului din China și din restul lumii. Din perspectivă tehnică, susținerea este acum localizată în zona din jurul 56$/b de unde Brent a crescut de două ori, în august și în octombrie anul trecut.
- Cum au modelat alegerile din SUA performanța pieței în istoria modernă
- Cum să acționezi în condiții dificile de piață: sfaturi de la Saxo Bank
- Furtuna perfectă lovește piața: ce urmează
- Surpriză în clasamentul celor mai vândute mașini electrice online în România!
- Impactul TollRO asupra companiilor de logistică: o analiză Eurowag
- Eurowag lansează o rețea selectivă: „Eurowag Prime Network”, 70 de stații de alimentare cu carburanți situate pe coridoarele centrale de transport din Europa
- Portofoliul dumneavoastră de investiții poate face față noilor provocări geopolitice?
- Perspectiva Saxo pentru T2 „2024: Anul irosit”
- Taxa europeană, deja în Slovacia
- Femeile și investițiile: avem nevoie de o demistificare, pentru șanse mai mari pentru femei
- Saxo Bank anunță rezultatele pe 2023
Social - Oct 21, 2010 13:21 - 0 comentarii
Companiile caută angajaţi cu studii superioare şi vorbitori de limbi străine
Mai multe în secţiunea Social
- Studenţii la medicină: România, au revoir!
- Cora face angajări!
- Sindicaliștii pichetează Guvernul și Ministerul Economiei
- Posibilă grevă la metrou
- Profesorii pleacă de la ore şi cer demisia lui Funeriu
Internaţional - Mar 31, 2022 10:08 - 0 comentarii
Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor
Mai multe în secţiunea Internaţional
- Serviciile digitale vor economisi timp și bani pentru transportatori
- Statele Unite: a venit sfârșitul democraților?
- Juho Wallenius – noul șef al departamentului de marketing Eurowag
- Istituto Europeo di Design: România este o sursă incredibilă de tineri designeri talentați, inovație și creativitate!
- The little boy who introduced Syrian children to chess: 10-YEAR-OLD ALP MADE TURKEY PROUD BY WINNING AN AWARD!
Travel - Oct 19, 2010 15:50 - 0 comentarii
Low, low, low-cost…
Mai multe în secţiunea Travel
- Cine-i cea mai frumoasă țară din… țară?
- 37 km/h cu… telecabina!
- Cel mai lung tunel din lume, aproape gata
- Domeniul schiabil din Poiana Braşov se extinde!