Internaţional - Scris de , Thursday, 14 October 2010 13:05 - 0 comentarii

Orban, haiducul

“Ani de zile am cerut din ce în ce mai mult celor care nu fac profituri. Acum este cazul ca aceia care fac profit sa dea mai mult”. Este declaraţia cu care premierul Victor Orban şi-a prefaţat discursul în care a anunţat introducerea unei aşa-numite “taxe de criză”, care se va aplica în telecomunicaţii, în sectorul energiei, dar şi lanţurilor mari de magazine.

Taxa va fi introdusă anul acesta şi va fi pastrată până în 2012. Iată, guvernul ungar ia de la marile firme, cu profituri considerabile, pentru a nu fi nevoit să pună poveri în plus pe umerii cetăţenilor. Sună populist, dar aşa înţeleg Victor Orban şi echipa lui să finanţeze deficitul şi să-l aducă la limita impusă de Uniunea Europeană: de la 3,8% anul acesta sub 3% in 2011.

Orban pariază pe segmentul veniturilor la buget şi nu pe latura cheltuielilor, remarcă un analist de la grupul financiar Nomura: nu este o politică fiscală credibilă, ci este împotriva creşterii economice, spune el. Şi adaugă: îi va permite însă, cel mai probabil, să-şi atingă ţintele de deficit. Să vedem acum cât va strânge guvernul de la Budapesta din taxarea telecomunicaţiile, energiei şi comerţulului, trei sectoare, se ştie, foarte profitabile. De la telecomunicaţii se contează pe 223 de milioane de euro pe an, din sectorul energetic pe 256 de milioane de euro, iar din retail pe 110 milioane de euro pe an.

Cei mai mulţi bani – 110 milioane de euro pe lună şi peste 1,3 miliarde pe an – vor veni însă din sistarea contribuţiilor sociale către administratorii de pensii private. Căci şi această măsură figurează în planul guvernului Orban. Să ne amintim: Ungaria a anunţat şi o taxă asupra băncilor, care a generat controverse în mediul de afaceri.

Surse citate de presa locală susţin că mai multe bănci mari se gândesc să părăsească ţara.

sursa foto: Mediafax FotoComentariile sunt inchise.

Auto - Jun 3, 2024 10:20 - 0 comentarii

Impactul TollRO asupra companiilor de logistică: o analiză Eurowag

Mai multe în secţiunea Auto


Internaţional - Mar 31, 2022 10:08 - 0 comentarii

Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor

Mai multe în secţiunea Internaţional


Economic - Apr 4, 2024 11:28 - 0 comentarii

Perspectiva Saxo pentru T2 „2024: Anul irosit”

Mai multe în secţiunea Economic