Sănătate - Scris de , Friday, 7 January 2022 11:21 - 0 comentarii

Tehnologia Gamma Knife Icon: cum ajută în cazul tumorilor cerebrale și altor afecțiuni grave

Dr.Koray Ozdunam

Cuțitul Gamma (Gamma Knife) – folosit în lume încă din 1968 pe un număr tot mai mare de pacienți cu diverse indicații – nu este în realitate… un cuțit. Este o tehnică de tratament ce utilizează tehnologie de ultimă oră în locul unui bisturiu, direcționând raze gamma cu mare precizie spre o zonă țintă din interiorul craniului, într-o singură sesiune.

Razele gamma au un efect puternic, dar sigur, asupra zonei bolnave, datorită unor tehnici avansate de imagistică și planificare. Așadar, vorbim despre radiochirurgia Gamma Knife, o formă de radioterapie cu precizie chirurgicală, dar fără problemele asociate chirurgiei, precum sângerarea, riscul de infecție sau recuperarea la terapie intensivă.

„Tehnologia avansată a procedurii Gamma Knife face posibilă tratarea tumorilor cerebrale fără sângerări și fără durere, fără operații deschise, astfel încât pacientul se poate întoarce acasă în aceeași zi. Gamma Knife Icon, modelul de ultimă oră al cuțitului Gamma, ce este caracterizat ca fiind standardul de aur în radiochirurgie, scurtează procesul de tratament pentru tumorile cerebrale, fără durere și fără chirurgie deschisă, oferind medicilor precizie, siguranță și flexibilitate. Programul său computerizat avansat ne ajută în planificarea tratamentului. Tehnologia Icon concentrează razele din sute de surse de cobalt într-un singur punct țintit, ceea ce înseamnă aplicarea unei cantități mari de energie asupra țesuturilor care trebuie tratate. Pacienții sunt treji în timp procedurii care poate dura între 15 minute și 2 ore, în funcție de dimensiuena tumorii și de cantitatea de radiații ce trebuie livrată. Putem vorbi cu ei în timpul tratamentului prin intermediul unor boxe și unui microfon și îi urmărim constant cu ajutorul unui monitor. Probabilitatea apariției unei reacții a țesutului sănătos înconjurător datorită energiei radioactive folosite este 1-2 % și majoritatea dintre acestea sunt temporare”, explică medicul Koray Ozdunam, specialist în neurochirurgie la Spitalul ACIBADEM Altunizade.

Cât despre rezultatele radiochirurgiei cu cuțit Gamma, ele pot fi observate oricând de la câteva luni la câțiva ani mai târziu. Timpul necesar pentru ca aceasta să aibă efect diferă în cazul fiecărei boli. În cadrul monitorizării pacienților, se efectuează examene cu teste precum RMN și angiografie, la frecvența recomandată de medic. Țelul radiochirurgiei cu cuțit Gamma este controlarea creșterii tumorii, ceea ce înseamnă că tumoarea nu crește în dimensiune sau scade în dimensiune în timp.

Termenul de radiochirurgie a fost introdus lumii medicinei de către neurochirurgul elvețian Lars Leksell și face referire la procesul de direcționare a unor numeroase raze radioactive cu energie scăzută ce nu vătămează țesutul cerebral din zona bolnavă din cadrul craniului, ci alterează acest țesut, concentrându-se pe punctul bolnav și eliberând o doză ridicată de radiații doar în acel punct. La început, în anii ’70 era utilizată în foarte puține centre din lume dar, pe măsură ce beneficiile sale terapeutice au fost confirmate, sfera sa de utilizare s-a lărgit. Astăzi, Cuțitul Gamma este folosit în sute de centre medicale din jurul lumii. Conform statisticilor din 2012, circa 600.000 de pacienți cu o mare varietate de boli cerebrale au fost tratați cu cuțitul Gamma. Nu există nici un alt dispozitiv în acest domeniu care se poate apropia de precizia Cuțitului Gamma și care să fi ajutat așa de mulți oameni. Iar probabil până în 2022 numărul lor s-a dublat, dacă nu chiar triplat.

Pe lângă tumori cerebrale, Gamma Knife poate fi folosit și în alte afecțiuni.

“Boli care afectează oasele, vasele de sânge, nervii, ochii, pielea și alte țesuturi din proximitatea creierului. În plus, pe lângă utilizarea sa predilectă în tumori cerebrale maligne date de cancerele metastazate, Gamma Knife este aplicat în tratamentul tumorilor cerebrale benigne, al malformațiilor arteriovenoase (MAV/înnodarea anormală a vaselor de sânge din creier), pentru afecțiunile funcționale cum sunt boala Parkinson, în nevralgia trigeminală și tumorile intraoculare”, precizează expertul ACIBADEM. Specialiștii spun că avantajele tehnologiei Gamma Knife Icon sunt remarcabile. Printre altele, elimină necesitatea unei intervenții deschise în multe cazuri de tumori cerebrale, eectele secundare în urma procedurii sunt reduse, nu implică anestezie generală, nu este necesară o perioadă de recuperare, iar cantitatea de radiații la care este expus țesutul sănătos al creierului este minimă.Comentariile sunt inchise.

Social - Oct 21, 2010 13:21 - 0 comentarii

Companiile caută angajaţi cu studii superioare şi vorbitori de limbi străine

Mai multe în secţiunea Social


Divertisment - Feb 22, 2023 11:08 - 0 comentarii

FilmBox+ lansează „canalele inteligente”!  

Mai multe în secţiunea Divertisment


Tehnologie şi ştiinţă - May 31, 2022 10:56 - 0 comentarii

Vânzătorii de mașini second hand promit frecvent echipamente și dotări pe care mașinile nu le au. Iată cele mai întâlnite exemple

Mai multe în secţiunea Tehnologie şi ştiinţă