Economic - Scris de , Wednesday, 14 February 2018 12:49 - 0 comentarii

Aurul și petrolul – volatile în fața riscului geopolitic și a inflației

Steen Jakobsen, economist șef și CIO Saxo Bank:

Piața urmărește cu sufletul la gură volatilitatea NASDAQ, pentru că există zone de focar de risc geopolitic ignorate până acum: Israelul și Iranul sunt, practic, în confruntare directă, față de până în acest moment, când conflictul era… intermediat.

Mai mult, israelienii sunt foarte vocali în ceea ce privește următoarea lor mișcare militară: ministrul israelian al Apărării, Avigdor Liberman, a declarat referitor la Siria că “este momentul să mușcăm, nu să lătrăm”.

De asemenea, suntem foarte aproape de un război comercial SUA-China, avertizează un fost negociator de top, Wendy Cutler. Anticipăm o scădere a prețului la aur, până în jurul valorii de 1319.4$/uncie.

Christopher Dembik, șeful analizei macro Saxo Bank:

Noile valori ale indicilor de inflație SUA CPI și Core CPI vor fi făcute publice azi, la ora 15.30 (ora României, n.r.). Bune sau rele, aceste date sunt considerate un eveniment cheie pentru piață.

Acum, inflația din SUA e apreciată ca fiind în marja țintă, după majoritatea măsurătorilor. PCE – indicele preferat de Trezoreria Americană – are o valoare curentă anuală de 2%.

De asemenea, am văzut un trend de creștere pentru indicii statali de inflație din Cleveland și Dallas, dar și pentru Core CPE. Dar, dacă ne amintim ce s-a întâmplat în 2017, inflația a crescut inerțial, după care impulsul de creștere s-a risipit până la finele anului.

Trebuie să urmărim atent impactul acestor date publicate azi asupra prețurilor la petrol și carburanți. 

Până acum, consumatorii nu au fost foarte preocupați de creșterea inflației. Așteptările specialiștilor de la Universitatea Michigan erau stabile – aproximativ 2.5% în ianuarie a.c. – dar rata de break-even a inflației americane (o medie pe 5-10 ani) a crescut semnificativ în ultimele 3 luni, situându-se acum la 2.1%, ceea ce reprezintă cel mai ridicat nivel din 2015 încoace.

De asemenea, lumea se uită cu mare atenție la creșterile salariale din SUA. Fenomenul recent observat se datorează, parțial, reducerii programului de lucru din cauza vremii nefavorabile. În fapt, creșterea salarială e mai mică acum decât era înainte de criza financiară din SUA, la fel cum e și în celelalte țări dezvoltate, mai puțin Germania.

Da, inflația crește, chiar dacă încet. În statele G7, cum vedeți mai jos, media este la 1.7%, dar e mai jos decât cea de acum un an: 1.8% în februarie 2017.Comentariile sunt inchise.

Economic - Dec 2, 2021 10:03 - 0 comentarii

Vine Revoluția!

Mai multe în secţiunea Economic


Internaţional - Nov 10, 2021 9:01 - 0 comentarii

Statele Unite: a venit sfârșitul democraților?

Mai multe în secţiunea Internaţional


Ultima oră - Aug 15, 2021 23:17 - 0 comentarii

Redeschiderea economiilor și China aduc moderația în tranzacționarea acțiunilor din industria de gaming

Mai multe în secţiunea Ultima oră