Economic - Scris de , Tuesday, 31 July 2018 11:04 - 0 comentarii

Saxo Bank: Grâul conduce creşterile de preţuri de pe piaţa produselor agricole din cauza secetei

Pentru a doua săptămână la rând, indicele Bloomberg Commodity s-a tranzacționat foarte sus. Mărfurile par să-și fi găsit ritmul, după o pierdere de 10% în luna iunie, când a început ”războiul comercial” ce a dus la scăderea cererii și a creșterii, implicit.

Iată câțiva dintre vectorii creșterii de săptămâna trecută:

  • Grâne (3%): Vreme uscată și caldă în majoritatea regiunilor cheie au dus la creșterea prețurilor, în timp ce subvențiile de 12 miliarde $ acordate de guvernul american fermierilor locali afectați de tensiunile comerciale și o cerere crescută neașteptată din partea Europei au susținut prețul producției de soia
  • Metalele industriale (1.8%): China a introdus noi măsuri de stimulare prin reducerea taxelor, proiecte de infrastructură și condiții mai flexibile la împrumuturi de la anumite bănci
  • Energie (2.4%): Prețul petrolului a crescut, dar va rămâne în marje, din cauza sancțiunilor împotriva Iranului
  • SUA și Europa pun noile tarife în stand-by, după ce au declarat încetarea ”ostilităților” comerciale
  • Speculațiile long pe dolar se opresc
  • Fondurile hedge au redus masiv pozițiile ”bullish” pe 24 de mărfuri esențiale (cu 2/3, din martie încoace)

Metalele prețioase, conduse de aur, au fost excepția de regulă, în ultimele luni, în special din cauza corelării cu deprecierea yuanului. Argintul a scăzut 7 săptămâni consecutive – cea mai dură cădere din ultimii 18 ani! Mărfurile soft – zahărul și cafeaua – au resimțit și ele criza prin care trece realul brazilian.

Vremea caldă face prețul grâului să crească!

Grâul conduce noua ofensivă a prețurilor grânelor: vremea secetoasă din Europa, Australia și fosta Uniune Sovietică a transformat recoltele în adevărate deșerturi. Fermierii au fost nevoiți să apeleze la rezerve pentru a-și ține animalele-n viață, iar prețul grâului a crescut considerabil, pentru că toată lumea se gândește la proviziile de iarnă.

Piața europeană de grâu a crescut pe fondul celor de mai sus, cu prețul Paris future la grâu având valoarea de peste 200 euro/tona metrică pentru prima dată în ultimii 3 ani!

Aurul, afectat de relația sa cu dolarul american

Mai precis, yuanul chinezesc a decis cursul aurului, din cauza războiului comercial, respectiv l-a ținut destul de scăzut. Guvernul de la Beijing a permis monedei sale să scadă, pentru a compensa efectele impunerii de tarife pe mărfurile exportate în SUA.

Cu toate acestea, știmă factorii care influențează prețul aurului se schimbă, în timp. Acum un an, aurul era în corelație pozitivă cu yenul japonez și negativă cu obligațiunile americane. Economia americană a încheiat un trimestru solid. Dar, o posibilă escaladare a tensiunilor comerciale ar determina Rezerva Federală să regândească politica de dobânzi. În acest scenariu, dolarul ar avea de suferit și ar putea ajuta prețul aurului. Acum, prețul metalului prețios suferă, după ce între decembrie 2015 și iulie 2016 câștigase nu mai puțin de 329 de dolari pe uncie.

Petrolul intră și el în războiul comercial

Corecția prețului petrolului – ajuns sub 80$/barilul – pare să se apropie de final. Acest lucru e susținut de o combinație de factori: războiul comercial, cererea mai crescută. Tensiunile cu siguranță vor alimenta ideea că creșterea economică globală va avea de suferit, iar economiile emergente vor în primul val al consecințelor negative (ele sunt deja afectate de costul dolarului și de creșterea costului datoriilor lor externe în această valută).

Libia și Canada au rezolvat problema întreruperilor la livrare; în plus, câteva state din Consiliul OPEC de Cooperare în Golf – Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Kuweit – au reînceput să crească producția și exportul.

Prin urmare, fondurile hedge au lichidat multe poziții pe țiței Brent, motiv pentru care ne menținem părerea că prețul petrolului va oscila între 70-80$/barilul. Există o plasă de siguranță sub acest preț creată de anumite riscuri legate de stocuri, în pofida producției crescute începute de statele menționate mai sus plus Rusia. Peste 80$… ar fi destul de dificil să vedem un asemenea preț, mai ales în contextul unui ”război comercial extins”.

Să nu uităm nici de contextul politic. Trump are o luptă de dus – vin alegerile midterm. După ce primele tenisuni comerciale i-au afectat alegătorii – producătorii de soia și porumb, ultimul lucru pe care și l-ar putea dori ar fi să vadă explodând prețurile la benzină. În această logică, nu excludem o posibilă ”deschidere” a rezervelor strategice de petrol…

Potențialul maxim al prețului pe care îl vedem în acest moment e de 76,33$/baril.Comentariile sunt inchise.

Social - Oct 21, 2010 13:21 - 0 comentarii

Companiile caută angajaţi cu studii superioare şi vorbitori de limbi străine

Mai multe în secţiunea Social


Divertisment - Feb 22, 2023 11:08 - 0 comentarii

FilmBox+ lansează „canalele inteligente”!  

Mai multe în secţiunea Divertisment


Ultima oră - Apr 25, 2024 11:16 - 0 comentarii

Portofoliul dumneavoastră de investiții poate face față noilor provocări geopolitice?

Mai multe în secţiunea Ultima oră