Economic - Scris de , Thursday, 8 November 2018 9:29 - 0 comentarii

Analiză mărfuri: evoluția prețului petrolului după alegerile din SUA arată că țițeiul s-ar putea stabiliza undeva între $70-$80/baril

de Ole Hansen, Director Strategie Mărfuri, Saxo Bank

Petrolul a început ziua alegerilor midterm din SUA în defensivă completă. Și asta neapărat din cauza rezultatelor care, totuși, nu au adus surprize majore. Democrații au eșuat în încercarea de a crea ”Valul Albastru”, iar republicanii nu au văzut ”Repetiția Roșie”, ceea ce a dus la cedarea controlului Camerei Reprezentanților a Congresului.

În schimb, am asistat la continuarea aceleiași povești cu producție supradimensionată și cu risc de creștere a acesteia în 2019, poveste care a dus țițeiul Brent la pragul cheie de suport de $71.5/baril, adică foarte aproape de pragul psihologic de $70. Introducerea sancțiunilor americane Iranului nu a reușit să crească piața, mai ales că 8 state (printre care primele trei importatoare de țiței din lume) vor beneficia de o perioadă de grație în care pot importa petrol din Iran. SUA a declarat că această măsură a fost menită să evite o creștere bruscă a prețului și să permită producătorilor să crească extracția.

La aceasta s-a adăugat și raportul pe noiembrie al US Energy Information Administration care a anunțat că anticipează ca producția americană de petrol să crească în 2019 cu 0.3 milioane de barili/zi, atingând un record de 12.06 milioane de barili/zi, în timp ce cererea globală va scădea, ajungând la 1.4 milioane de barili/zi.

Ca răspuns la cererea lui Trump de a crește producția pentru a evita o creștere a prețului, țițeiul a pierdut $15 din preț din octombrie, ceea ce ar putea însemna că producția va fi temperată pentru a echilibra prețul. La sfârșitul săptămânii, va avea loc întâlnirea Comitetului Ministerial de Monitorizare OPEC/nonOPEC în Abu Dhabi, reuniune la care s-ar putea discuta și o reducere a stocurilor pentru 2019.

Atât petrolul WTI, cât și Brent și-au revenit după apariția acestei perspective și, în opinia noastră, confirmă ideea că prețul îiîeiului Brent s-ar putea stabiliza undeva între $70 și $80/baril.



Comentariile sunt inchise.

Internaţional - Mar 31, 2022 10:08 - 0 comentarii

Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor

Mai multe în secţiunea Internaţional


Travel - Oct 19, 2010 15:50 - 0 comentarii

Low, low, low-cost…

Mai multe în secţiunea Travel


Timp liber - Jun 17, 2022 10:37 - 0 comentarii

5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!

Mai multe în secţiunea Timp liber