Economic - Scris de , Thursday, 13 December 2018 9:37 - 0 comentarii

Analiză macro: noua și brava economie mondială

de Christopher Dembik, director strategie macro Saxo Bank

Sumar: E acel moment al anului: sezonul Sărbătorilor, așa că ar trebui să facem o scurtă pauză pentru o privire retrospectivă pe 2018. Cu ce-am rămas după acest an? Am asistat la oprirerea creșterii globale sincronizate, la ascensiunea populismului în Occident și la crearea unui context mult mai volatil pe piețe.

Câștigurile pe termen scurt creează probleme pe termen lung

Cu stimulente fiscale masive și o descentralizare financiară, administrația SUA a revigorat economia – creșterea PIB-ului și a salariilor este de peste 3% – dar asta s-a realizat cu mari dezechilibre în schimb. Deficitul administrației Trump se apropie de 1 trilion (1.000 de miliarde) de dolari pe un interval de 12 luni, ceea ce este un nivel fără precedent într-o perioadă de creștere și asta se întâmplă când riscurile financiare sunt în creștere (mai ales datoria corporativă a SUA). Asta ne face să credem că finalul ciclului de business va fi foarte complicat. Pirncipalul risc este ca SUA nu fie capabile să implementeze o politică fiscală contra-ciclică, atunci când acest lucru va fi foarte necesar.

Războiul comercial este, de fapt, marcarea granițelor tehnologice

Administrația Trump s-a concentrat inițial pe dezechilibrele comerciale majore dar, în ultimele luni, a acordat mai multă atenție drepturilor de proprietate intelectuală și tehnologiei de vârf. Obiectivul principal al SUA este ca Beijingul să nu devină un lider în tehnologiile de vârf. Următoarea arenă de luptă China-SUA va fi în zona 5G, așa cum se înțelege și din acțiunea concertată a Washingtonului împotriva Huawei. 5G presupune o infrastructură total nouă, care promite viteze mult mai mari și o conectivitate sporită a dispozitivelor – de la individ la individ, om-mașină și mașină-mașină. Va fi platforma de comunicare pentru date confidențiale și strategice, inclusiv secrete industriale, ceea ce transformă 5G-ul într-o infrastructură cu importanță critică. De aceea SUA, împreună cu alte state, încearcă să împiedice vendorii din China să penetreze această piață.

Aurul redevine un asset strategic

Potrivit Gold Council, peste 20 de state din lumea întreagă au cumpărat aur, de la începutul lui 2017. Pentru unele dintre aceste țări, a fost pentru prima dată într-o perioadă foarte lungă – cum este cazul Poloniei, care a cumpărat recent 13 tone de aur, pentru prima dată în ultimii 25 de ani. Revenirea aurului ca instrument investițional strategic poate fi explicat astfel: guvernele își caută independența politică (de-dolarizarea), aurul servește unui hedge pe dolarul american pentru a atenua riscurile legate de deficitul bugetar al SUA și devine un instrument cheie într-o perioadă de continuă diversificare versus un risc global mai ridicat.

Așadar, ce ne rezervă viitorul?

Privind în viitorul apropiat, suntem convinși că intrăm într-un nou ciclu care va fi marcat de o creștere mai slabă, risc politic în creștere – mai ales în ceea ce privește alegerile europene din 2019, o lume mai fragmentată și un declin ușor al SUA comparativ cu China. Mai jos, cele trei teme majore pe care considerăm că merită să le monitorizăm în 2019:

  1. Rolul central al Chinei drept motor al dezvoltării globale

China reprezintă 34% din creșterea globală (adică echivalentul contribuției combinate a SUA și zonei Euro), 70% din creșterea totală a piețelor emergente din Asia și țara este nr.1 la importuri pe listele a 50 de state din lumea întreagă. Drept urmare, atenția investitorilor trebuie să se concentreze acum mai mult ca oricând pe politicile economice și monetare ale Chinei. Din luna mai încoace, China a relaxat politica monetară, împingând impulsul de creditare pe pozitiv pentru prima dată din 2016. Până acum, stimularea pare că a venit prea încet și prea firav, dar China s-ar putea să redevină steaua mondială în trimestrul I din 2019; așteptăm un anunț făcut de oficialii chinezi privind unele politici de deschidere a piețelor, inclusiv eliminarea taxelor pe și mai multe mărfuri și noi măsuri de relaxare fiscală, la Economic Work Conference care începe mâine și ține până luni.

  1. Totul este despre lichidități

Pentru că trăim într-o lume bazată pe dolarul american, lichiditatea USD servește drept vector pentru economia globală și piețele financiare. Din martie anul acesta, indicatorul de lichiditate a scăzut dramatic, atingând un nivel scăzut record pentru ultimii 2 ani. E un semnal clar că impulsul de creștere al economiei globale și-a pierdut suflul, ceea ce se traduce prin condiții financiare deteriorate, costuri mai mari de finanțare în USD și un sell-off al asseturilor cu risc. Asta explică și tulburările de pe piețele emergente din vara și primăvara lui 2018. Ne așteptăm ca nivelul lichidităților să scadă în 2019, ceea ce înseamnă că investitorii vor fi nevoiți să obțină profit într-un context mult mai… provocator. Va fi dificil în special pentru traderi și investitori care nu sunt obișnuiți cu dobânzi mari.

  1. Va fi un an de răscruce pentru acțiuni

O parte din veștile rele a fost deja ”prinsă” în prețul acțiunilor. Cu toate acestea, există mari incertitudini legate de ”pauza” dintre creșterile de dobândă făcută de Rezerva Federală după așteptata și anunțata creștere din decembrie a.c., din cauza creșterii salariilor care va ajunge din nou la o rată de o singură cifră (6%) și a absenței celorlați vectori care animau piața anii trecuți. Contextul piețelor financiare va fi mult mai volatil decât a fost până acum.



Comentariile sunt inchise.

Timp liber - Jun 17, 2022 10:37 - 0 comentarii

5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!

Mai multe în secţiunea Timp liber


Divertisment - Feb 22, 2023 11:08 - 0 comentarii

FilmBox+ lansează „canalele inteligente”!  

Mai multe în secţiunea Divertisment


Auto - Mar 25, 2024 10:24 - 0 comentarii

Taxa europeană, deja în Slovacia

Mai multe în secţiunea Auto