Economic - Scris de , Tuesday, 2 April 2019 10:55 - 0 comentarii

Perspectiva Saxo pentru T2: Europa – Poate centrul să mai reziste?

Saxo Bank, specialistul în tranzacționare online și investiții, a publicat astăzi perspectiva sa trimestrială pentru T2 2019 pentru piețele globale, incluzând idei de tranzacționare care acoperă capitalurile proprii, FX, valute, mărfuri și obligațiuni, cât și o serie de teme centrale macro cu impact asupra portofoliilor clienților.

“Euro ar putea avea o perioadă dificilă în a se redresa până când se va deschide o cale către aprofundarea UEM”, spune Steen Jakobsen, economistul șef și CIO al Saxo Bank.

“Diferența dintre evaluările europene și omoloagele lor americane rămâne destul de mare, Europa tranzacționând la un discount foarte mare. Acest lucru se întâmplă parțial datorită componenței sectorului de activitate – Europa are mai puține companii de tehnologie și mai multe companii private. De fapt, companiile din Europa cu cel mai mare succes real rămân în sectorul privat și au motive foarte bune să o facă pentru că refuză să cedeze în fața strategiilor pe termen scurt, cu câștiguri trimestriale și care trebuie să raporteze la centru.

“Din afară se vede ca și cum Europa este într-o eternă problemă economică. Aceasta este o concluzie la care se poate ajunge ușor dacă nu înțelegi istoria Europei, interesele sale legitime, dividendul păcii și nevoia ca guvernul să vândă iluzia naivă a autonomiei fiscale.

“Credem cu tărie că orice schimbare macro trebuie să vină dintr-o cădere sau dintr-o criză și, prin urmare, vedem anii 2019 și 2020 ca fiind ani cheie pentru evoluția Europei. Prognozăm că partidele populiste ating 20%, dacă nu chiar 25% din votul popular în alegerile europene parlamentare din luna mai.

“Cel mai important factor, însă, este prăbușirea creșterii germane. Vedem un risc de recesiune acolo până în T4 chiar și fără o dispută comercială cu SUA. Germania, cu al său model „industria 3.0” de succes, este lăsată în urmă. Investițiile insuficiente din sectorul tehnologic fac ca țara să fie nepregătită pe măsură ce „industria 4.0” este la orizont, iar clasamentul vitezei internetului este doar unul dintre numeroasele simptome. Germania trebuie să ajungă la zi în ceea ce privește digitalizarea, programele pentru femeile care lucrează, aeroporturi noi și o mai mare alocare de fonduri în infrastructură în general.

“Decăderea Germaniei va redeschide „linia fierbinte” franco-germană și va transforma, de asemenea, chestiunea datoriei într-o chestiune pan-europeană, iar nu una a Germaniei versus statele PIIGS, sau a austerității versus consumul liber. Investitorii care sunt de multă vreme convinși de discuțiile despre țările într-o eternă dificultate economică ar fi imprudenți să excludă de aici Europa. Este, în cele din urmă, poziționată perfect pentru a beneficia de automatizare, IA și o piață de capital care este ieftină după orice standard.

“În T2, zgomotul de fond va crește; discursul „eternei probleme economice” se va răspândi în cele patru zări, iar EUR, condus de BCE, va testa probabil 1.05, dacă nu chiar 1.03 față de dolar. Cu toate acestea, în următoarele 12 luni va fi ca și cum ne-a întors în anul 2000“.

În acest context incert, principalele idei și teme de tranzacționare ale Saxo pentru T2 includ:

Capitaluri proprii – marea divergență

Realitatea deprimantă este că firmele europene au avut o creștere reală negativă în câștigurile operative, iar regiunea nu deține un puternic sector tehnologic care să capitalizeze era digitală.

Peter Garnry, Director Strategie capitaluri proprii, a spus: “Rămânem în defensivă în ceea ce privește capitalurile proprii până când apare dovada unui moment de cotitură căci contracțiile economiilor cu activitate sub tendințe au livrat, din punct de vedere istoric, o rentabilitate negativă a capitalului. În Europa, acest mediu macro este de obicei neprielnic pentru piețele ciclice de capitaluri proprii ale Europei precum Germania, Italia, Olanda, Norvegia și Franța. Piețele de capitaluri proprii care performează relativ bine, de obicei, într-un mediu economic sărac, sunt Danemarca, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie.

“Una dintre cele mai mari probleme ale Europei rămâne sectorul bancar. Rentabilitatea totală a sectorului bancar al Europei este zero din ianuarie 2003; în termeni reali, este -28,5% pe o perioadă de 15 ani. Este o paralelă nefericită cu băncile zombie ale Japoniei după criza din anii 90. De asemenea, Europa a convenit să implementeze reglementări bancare costisitoare, crescând costurile unui sector care era deja slab. Au trecut zece ani de la falimentul Lehman Brothers, iar sectorul bancar al Europei încă nu s-a vindecat; acesta va fi în continuare o ancoră ce constrânge creșterea și rentabilitatea capitalurilor.

„Ultima încercare politică din Germania de a fuziona Deutsche Bank și Commerzbank ca un semnal clar cu privire la capacitatea actualului sistem politic de a înțelege natura problemei. Băncile sunt deja prea mari și complexe, punând în pericol întregul sistem, iar Berlinul vrea să crească concentrația sectorului bancar în ciuda protestelor publice. O abordare înțelegătoare ar fi de a crește competiția, în loc de a o limita.”

FX – Europa are cel mai mult de pierdut și cel mai mult de câștigat

Europa este într-o potențială situație în care pierde oricum în timp ce așteptăm rezultatul negocierilor comerciale SUA-China. Cu cât acordul este mai prietenos, cu atât este mai probabil ca China să-și reorienteze cerințele de import dinspre Europa către SUA. Cu sau fără un acord prietenos, riscurile indică deglobalizarea în desfășurare și o încetinire a creșterii, ceea ce ar însemna necazuri și mai mari pentru Uniunea Europeană, blocul economic cu cel mai mare surplus comercial din lume.

Pe măsură ce Europa se îndreaptă împleticit spre recesiune către finalul acestui an sau la începutul anului viitor, vechile întrebări existențiale vor apărea din nou, inevitabil, pentru a sâcâi peisajul politic și financiar al UE. Pe scurt, Saxo crede că Europa merită o parte considerabilă a atenției noastre deoarece T2 se va dovedi a fi, inevitabil, un punct de schimbare important pentru UE. Fie vom observa semne tot mai intense de disfuncționalitate continuă sau o reorientare mai hotărâtă din partea guvernelor UE pentru a fi cu un pas înaintea riscurilor populismului în creștere și a fundației nepractice fiscale / a Băncii Centrale Europene legată de UEM.

John Hardy, Director Strategie FX, a spus: “Valutele noastre cel mai puțin preferate într-un mediu în care creșterea globală scade sunt monedele marfă în dolari unde bulele imobiliare se află în diferite etape de desfășurare, având un impact inevitabil asupra creditării și, prin urmare, asupra perspectivelor de creștere. Opțiunea noastră optimistă de cumpărare pe termen lung pentru mărfuri ar trebui, în cele din urmă, să compenseze riscurile de evoluție negativă, dar aceste riscuri vor predomina până când politica băncilor centrale din aceste țări arată precum cea pentru restul piețelor dezvoltate – adică mai mult sau mai puțin rate zero ale dobânzii reprezentative și extinderea bilanțului băncilor centrale pentru a rezolva problemele creditării private.

“Riscurile de creștere rămân o preocupare pentru piețele emergente, dar credem că China oferă un context de stabilitate deoarece caută să mențină o monedă stabilă și să atragă influxuri de capital pentru a-și aprofunda piețele de capital și pentru a-și facilita tranziția către a deveni o țară cu deficit (un pas cheie în orientarea CNY către un eventual activ de rezervă). JPY ar putea performa bine în timpul intervalelor de risc ce reduc gradul de îndatorare anul acesta, dar guvernul japonez este, poate, cel mai pregătit să treacă la stimulentele fiscale, Banca Japoniei fiind bucuroasă să coopereze căci caută să evite volatilitatea yenului.”

Mărfurile se avântă înainte

Sectorul mărfurilor a livrat un profit surprinzător de ridicat în primul trimestru al lui 2019, Bloomberg Commodity Index tranzacționându-se în creștere cu 9%. Această evoluție remarcabilă se leagă de faptul că creșterea a fost determinată de mărfurile ce depind de creștere, precum energia (+17%) și metalele industriale (+12,5%).

Piețele, inclusiv mărfurile, au început anul în defensivă, îngrijorările legate de creștere și limitarea lichidității determinată de Rezerva Federală SUA intensificând preocupările legate de perspectivele pentru 2019.

Cu toate acestea, nu trecuseră decât câteva săptămâni din an înainte ca panica legată de politica globală să se stabilească. La început de ianuarie, Fed a apăsat butonul de pauză înainte de a-l abandona la finalul trimestrului, cerând în același timp o oprire a înăspririi cantitative. Banca Japoniei și Banca Centrală Europeană au urmat exemplul cu propriile lor măsuri, în timp ce guvernul chinez a intervenit cu diferite inițiative pentru a stabiliza economia deoarece șansa unui acord comercial între Washington și Beijing a ajutat și mai mult sentimentul.

Ole Hansen, Director Strategie mărfuri, “Recenta schimbare dramatică a Fed este văzută ca fiind optimistă pentru aur, deoarece revenirea la o atitudine neutră subliniază riscul unei recesiuni care sprijină aurul în următoarele 12 luni. Al doilea trimestru, însă, poate că nu va oferi încă scânteia de care are nevoie aurul pentru a depăși puternica rezistență din intervalul 1,360$/uncie – 1,380$/uncie. Cu toate acestea, în a doua jumătate, ar putea fi observată o provocare formidabilă în ceea ce privește susținerea din partea unui dolar mai scăzut, a unor randamente stabile spre scăzute ale obligațiunilor și a preocupărilor cu privire la capacitatea stocurilor globale de a se ridica în contextul îngrijorărilor tot mai mari legate de creștere.”

Macro – Nu te poți lupta cu gravitatea

In ultimele șase luni a avut loc o schimbare majoră a contextului macro global, iar aceasta are o semnificație structurală foarte importantă atât pentru Asia, cât și pentru toată lumea. Punctul crucial al problemei este că băncile centrale, cu Rezerva Federală și Banca Centrală Europeană în frunte, au eșuat fără echivoc să atingă viteza de desprindere de relaxarea cantitativă. Atracția gravitațională a dependenței de a pierde bani a dus la burse și piețe de obligațiuni răsfățate, dar și la anumite evenimente remarcabile.

Saxo crede că nu ar trebui să fim surprinși cu privire la desprinderea de această lume a relaxării cantitative, mai ales dat fiind faptul că nivelurile datoriei sunt acum mai sus de 250 trilioane de dolari, în comparație cu 175 trilioane de dolari înainte de criza financiară. Banca simte, însă, că viteza cu care am fost atrași înapoi a fost surprinzătoare. Implicațiile acum sunt că, până la o „mare resetare a datoriei” (a se citi: reduceri, restructurare și o aniversare a datoriei) care ar putea avea loc peste cinci – zece ani, ne-am întors la relaxarea cantitativă pe viață.

Kay Van-Petersen, Strateg Global Macro, “Revenirea la o politică monetară mai relaxată și la randamente mai scăzute va reprezenta o situație optimistă pentru obligațiuni și capitaluri proprii. Să ne așteptăm la noi minime ciclice ale randamentelor obligațiunilor, spre exemplu, și, așa cum tot menționăm de multă vreme, obligațiunile australiene pe zece ani deja ating minimele de 1,81%. Structural vorbind, mă aștept, de asemenea, la un USD mult mai scăzut pe parcursul anului. Lumea are nevoie de un USD mai slab pentru a înflori, iar dacă lumea dorește asta, de obicei și primește în cele din urmă.

“Merită menționat și faptul că, deși nu sunt departe de maxime istorice ale indicilor americani pentru capitaluri proprii, am observat deja noi maxime istorice la anumite acțiuni, Shanghai la aproape 3,100 este încă cu aproape 40% în scădere față de maximul său din 2015 de 5,180. De asemenea, urmează să avem includeri masive ale capitalurilor proprii din China în indicele MSCI EM, ceea ce ne va duce de la 5% la 20% (în creșteri incrementale de +5% programate pentru mai, august și noiembrie. Saltul capitalurilor proprii chineze ne transmite, cel mai probabil, că, cel puțin deocamdată, am avut parte de tot ce e mai rău în economia chineză subiacentă și că ne-ar putea aștepta câteva surprize, mai ales în datele de creștere pentru T2.”

Obligațiuni – De ce obligațiunile suverane sunt favoritele investitorilor pe T2

În primul trimestru al lui 2019 am avut parte de o cotitură în ceea ce privește politica băncilor centrale. Având în vedere că datele indică o încetinire globală, factorii politici nu doresc să-și asume riscurile. Saxo crede că acesta este motivul pentru care Rezerva Federală și-a oprit planurile de creștere a dobânzii, pentru care Banca Centrală Europeană s-a angajat la orice măsuri de susținere sunt necesare, iar Banca Populară a Chinei împinge stimulentele în forma politicii fiscale.

Althea Spinozzi, Specialist obligațiuni, a adăugat: “Credem că această panică a politicii globale se va desfășura în favoarea obligațiunilor suverane globale. Marjele de creditare vor fi, de asemenea, susținute, dar investitorii ar trebui să rețină că politicile neutre ale băncii centrale pot prelungi perioada de final a ciclului. Cu toate acestea, ele nu vor fi suficiente pentru a evita în întregime recesiunea care credem că va veni în T4 2019 sau la începutul lui 2020. Asta înseamnă că, deși evaluările creditelor vor fi susținute pentru mai multă vreme, riscul de creditare va rămâne foarte ridicat; în acest context, investitorii ar trebui să rămână prudenți și să evite asumarea unor riscuri inutile, mai ales în spațiile cu randamente mari și în piețele emergente.

“Panica politicii globale determinată de lichidările din decembrie a făcut ca Fed să renunțe la înăsprirea cantitativă și la propriul program de creștere a dobânzii. Un Fed împăciuitor este o veste bună pentru investitorii în obligațiuni, chiar și în contextul unei creșteri economice estompate. Obligațiunile de trezorerie vor avea de câștigat de pe urma susținerii necondiționate, deși acum este clar că vine recesiunea.”

Macro – O trezire la realitate pentru zona euro

Se pot observa scăderile mari ale datelor cu privire la producția industrială europeană, mai ales în Germania, ce reprezintă o treime din activitatea industrială europeană. Această încetinire a venit ca un șoc pentru mulți factori politici, dar Saxo consideră că era previzibilă. De-a lungul ultimelor trimestre, indicatorii principali – mai ales impulsul de creditare – ne-au determinat să avertizăm clienții și investitorii cu privire la riscul un creșteri mai mici în Europa.

Pe măsură ce datele economice vor dezamăgi în continuare în lunile ce vin, Saxo crede că va apărea un nou consens cu privire la o politică fiscală mai relaxată în țările europene în a doua jumătate a anului 2019. O acumulare a datelor negative din Germania ar putea fi factorul declanșator perfect pentru o politică fiscală expansionistă în Europa.

Christopher Dembik, Director analiză macroeconomică, a spus: “Vedem riscuri tot mai mari pentru creștere la periferia zonei euro și ne așteptăm ca Germania să aibă parte de o creștere dezamăgitoare anul acesta. Rezultatul este, cel mai probabil, o și mai mare expansiune fiscală după alegerile parlamentare din UE și mai multe stimulente monetare într-o perioadă dificilă pentru BCE deoarece instituția va fi în căutarea unui nou președinte.”

Macro – Cheltuieli finanțate de datorie față de populismul în creștere

De la Trump și războiul comercial China-SUA la Brexit și vestele galbene, amenințările acestei schimbări de regim sunt evidente. Plăcile tectonice se mișcă, chiar dacă încă nu simțim consecințele versiunile extremiste ale acestor evoluții, precum un Brexit dur. După un influx de 30 de ani de liberalizare și laissez-faire în economie, noua paradigmă va crea un mediu diferit de afaceri și de investiții, iar implicațiile vor fi de lungă durată, creând obstacole noi și, prin urmare, și riscuri.

Eleanor Creagh, Strateg de piață, a comentat: “Pe măsură ce reacția violentă se intensifică, la fel se va întâmpla și cu câmpul de bătaie, ceea ce va face tot mai dificilă evaluarea riscului și determinarea reacției politice față de un context complicat și polarizant. În afară de politicile de redistribuție reactive și paliative, orice răspuns care va aduce o îmbunătățire reală și va aborda necazurile celor prinși de partea greșită a globalizării pare să fie destul de îndepărtat. Noua eră politică actuală este rezultatul deceniilor de schimbări în societate, iar soluția însăți ar putea necesita decenii pentru a fi gestionată.”

Pentru a accesa întreaga perspectivă T2 2019 a Saxo Bank cu mai multe articole în profunzime semnate de analiștii și strategii noștri, accesați: www.home.saxo/insights/news-and-research/thought-leadership/quarterly-outlook



Comentariile sunt inchise.

Internaţional - Mar 31, 2022 10:08 - 0 comentarii

Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor

Mai multe în secţiunea Internaţional


Timp liber - Jun 17, 2022 10:37 - 0 comentarii

5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!

Mai multe în secţiunea Timp liber


Economic - Apr 4, 2024 11:28 - 0 comentarii

Perspectiva Saxo pentru T2 „2024: Anul irosit”

Mai multe în secţiunea Economic