Ultima oră - Scris de , Monday, 16 March 2020 12:21 - 0 comentarii

Medicina nucleară: ce rol are în oncologie și de ce excelează ACIBADEM în acest domeniu

Medicina nucleară este o specialitate care presupune folosirea substanțelor radioactive (radiofarmaceutice) în diagnosticarea și tratarea bolilor, în special cele oncologice. Acestea se injectează în corp – în doze și după proceduri controlate – și pot pune în evidență tumori, metastaze, pot fi de folos în evaluarea succesului terapiei sau pot contribui la stabilirea planului de tratament. Acțiunea din corp a radiofarmaceuticelor, așa cum se numesc aceste substanțe radioactive folosite în medicină, se evaluează cu ajutorul aparatelor de tip PET-CT sau SPECT-CT care se utilizează cu succes în cadrul grupului ACIBADEM, recunoscut pentru performanțele în tratarea cancerului.

“Cea mai importantă tehnologie din medicina nucleară, pe care o utilizăm în protocolul de diagnostic al pacienților oncologici, este PET-CT. PET-CT desemnează o procedură care se bazează pe combinația dintre tomografia cu emisie de pozitroni și tomografia computerizată. Pentru a evalua o tumoră prin PET-CT, folosim anumite substanțe marcate radioactiv care se injectează în corp. Folosim în special o moleculă de glucoză marcată cu fluor, F18-FDG, fluorodeoxyglucoză, care este o substanță destinată investigației oncologice. Această substanță este foarte importantă pentru noi specialiștii în medicină nucleară, pentru că ne oferă informații despre metabolismul glucozei în țesuturi. S-a constatat că țesuturile tumorale, mai ales cele maligne, sunt mai active metabolic și folosesc mai multă glucoză. Astfel, injectăm substanța FDG, așteptăm oră și apoi scanăm corpul pacientului și observăm zonele cu metabolism crescut al glucozei, care înseamnă prezența celulelor maligne”, descrie evaluarea PET-CT Prof. Dr. Erkan Vardareli, unul dintre experții de top din cadrul spitalului ACIBADEM Altunizade.

Care sunt diferențele între PET-CT și SPECT-CT?

‘La PET-CT și SPECT-CT, CT înseamnă aceeași tomografie computerizată. Diferența între cele două tehnici constă în tipul de radiofarmaceutic folosit. Astfel, în PET-CT utilizăm radiofarmaceuticele emitente de pozitroni, materiale radioactive, iar în SPECT-CT, utilizăm radiofarmaceuticele emițătoare de raze gamma, folosim iod 131, teliu și alte radiofarmaceutice”, explică Profesorul Vardareli.

Radiofarmaceuticele depistează și evaluează diverse tipuri de tumori.

“Cancerele nu seamănă între ele, fiecare caz are propriile particularități. În cazul carcinomului mamar, facem PET-CT doar la tipurile cu afinitate mare pentru FDG precum carcinomul ductal invaziv sau cel carcinomul ductal in situ. Astăzi, pe lângă FDG, putem folosi și alte substanțe, precum galiu 68 PSMA pentru cancerul de prostată sau galiu 68-DOTATATE pentru tumorile neuroendocrine. Acestea nu se pot observa cu ajutorul FDG. Galiu-68 DOTA-TATE este un agent special folosit în evaluarea tumorilor neuroendocrine care pot apărea la nivelul pancreasului, la nivel gastrointestinal. Și unele tumori care apar la copii precum neuroblastomul, retinoblastomul, blastomul neuroganglionar au afinitate pentru GA-68 DOTA-TATE, la fel și tumori cerebrale de tipul meningioamelor. În plus, anumite tumori pulmonare precum carcinomul pulmonar cu celule mici răspund la acest radiofarmaceutic”, afirmă Prof. Dr. Erkan Vardareli.

Producerea substanțelor radiofarmaceutice se face în laboratorul propriu al spitalului ACIBADEM Altunizade, acolo unde au loc investigațiile. Marcarea radioactivă a substanțelor folosite pentru scanările de tip PET-CT este strict reglementată de Agenția Internațională pentru Energie Atomică. În plus, acestea trebuie folosite repede pentru că au un timp de înjumătățire scurt, chiar și de 2 ore. Asta înseamnă că vizualizarea tumorilor și metastazelor trebuie făcută în acest interval de timp. Pe lângă diagnosticare, radiofarmaceuticele au aplicații și în tratamentele diverselor tipuri de tumori.

“În protocolul de tratament al afecțiunilor oncologice, trebuie să țintim celulele bolnave și să le protejăm pe cele sănătoase. Astfel, dacă celulele maligne exprimă anumite proteine sau anumiți receptori, ne putem folosi de aceste substanțe pe care le marcăm cu radiofarmaceutice și, astfel, tratăm țintit tumorile maligne prin emisia de radiații din radioterapie. Pornim de la injectarea în organism a radiofarmaceuticelor, care se leagă de substanțele secretate de tumorile maligne, iar prin scanare putem evidenția tumorile și apoi le putem distruge țintit, protejând țesuturile sănătoase. La ora aceasta, cu ajutorul lutețiului-177, putem trata afecțiuni precum carcinomul de prostată sau tumorile neuroendocrine,. De asemenea, putem trata anumite leziuni metastatice osoase, leziuni metastatice osoase dureroase și anumite leziuni în artrită. Dar cea mai frecventă utilizare este în carcinomul de prostată, a leziunilor metastatice de prostată, după intervenția chirurgicală și aplicarea tratamentelor hormonale și chimioterapice. De asemenea, cu ajutorul lutețiului-177, putem oferi terapii și pentru metastazele ganglionare, în terapii paliative, pentru a ușura durerea. Radiofarmaceuticele sunt doar o parte din protocolul de terapie. O altă parte o reprezintă moleculele biochimice, receptorii și alte substraturi”, completează specialistul.

Profesorul Erkan Vardareli, expert ACIBADEM estimează că dezvoltarea accelerată a radiofarmaceuticelor va face posibilă aplicarea lor în protocoale de terapie din ce în ce mai eficace.

“În ultimii ani, acest domeniu a evoluat foarte mult și aș vrea să menționez apariția unor metode de diagnostic foarte performante precum scintigrafia hepatică, scintigrafia cu rezonanță magnetică și scintigrafia osoasă. În plus, astăzi, datorită dezvoltării tehnologiei și a imagisticii, putem depista, trata și monitoriza leziuni maligne de mici dimensiuni, putem afla o mulțime de informații despre modul de funcționare a țesuturilor sănătoase, dar și a celor maligne și astfel, putem trata cazuri pe care nu le puteam aborda în urmă cu mulți ani. Departamentele de medicină nucleară din cadrul ACIBADEM sunt extrem de avansate și experimentate în aplicarea tehnicilor de ultimă generație din medicina nucleară, iar aici se remarcă cel mai nou spital din cadrul ACIBADEM, Altunizade. În cadrul ACIBADEM, cancerele se tratează de către echipele multidisciplinare, cu o experiență deosebită, din care fac parte chirurgi, oncologi, radioterapeuți, experți în radiologie, medicină nucleară, iar fiecare caz se discută și se abordează complex de către aceste echipe. Ne dorim ca pacienții noștri să primească în cadrul ACIBADEM cea mai bună îngrijire din lume, iar experiența și tehnologiile ne ajută să le oferim acest lucru”, concluzionează expertul în medicină nucleară.



Comentariile sunt inchise.

Timp liber - Jun 17, 2022 10:37 - 0 comentarii

5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!

Mai multe în secţiunea Timp liber


Social - Oct 21, 2010 13:21 - 0 comentarii

Companiile caută angajaţi cu studii superioare şi vorbitori de limbi străine

Mai multe în secţiunea Social


Tehnologie şi ştiinţă - May 31, 2022 10:56 - 0 comentarii

Vânzătorii de mașini second hand promit frecvent echipamente și dotări pe care mașinile nu le au. Iată cele mai întâlnite exemple

Mai multe în secţiunea Tehnologie şi ştiinţă