Sănătate - Scris de , Friday, 22 October 2021 10:43 - 0 comentarii

Chirurgia modernă pentru cancerele ginecologice: incizii invizibile, recuperare rapidă, riscuri reduse

Un diagnostic de cancer ginecologic – de col, de ovare, de endometru – aduce pentru paciente multe griji, în special legate de intervenția chirurgicală care va urma. Chirurgia modernă pentru cancerele ginecologice este însă total diferită acum față de cum era în urmă cu 20 de ani. Cunoaște bine progresele acestui domeniu Conf. Univ. Prof. Faruk Abike, expert ACIBADEM specializat în chirurgia ginecologică inclusiv în SUA, la Kelly Gynecologic Oncology Center, centru care face parte din Universitatea Medicală John Hopkins.

“Acum 20 de ani tehnicile chirurgicale necesitau incizii de 25 cm, iar spitalizarea era, în general, de 10 zile. Se făcea transfuzie de sânge, deoarece existau pierderi importante în timpul operației. Rezultatele, din punct de vedere estetic, erau foarte proaste. În perioada postoperatorie, pacientele simțeau multă durere, iar riscul de infecție era foarte mare. Dar acum putem folosi chirurgia laparoscopică sau robotică. O facem cu o cameră foarte subțire, ca un pix, cu incizii foarte mici. Calitatea vizualizării în timpul operației este foarte bună, deoarece acestea sunt dispozitive inteligente și putem face zoom, putem vedea vasele, ovarele, ureterele și, de asemenea, rata de complicații este mult mai mică decât în ​​cazul unei intervenții chirurgicale deschise. Pierderea de sânge este foarte scăzută, deci nu trebuie să facem transfuzii de sânge. Rezultatul estetic este și el foarte bun. De exemplu, 3 luni mai târziu, inciziile nici nu se mai văd”, explică Profesorul Abike.

Cazurile de cancer de col uterin scad în întreaga lume, datorită programelor eficiente de screening: frotiu PAP și test HPV. Astfel, cancerul este depistat în stadiul incipient, o  etapă în care este foarte ușor de tratat. Stadiul avansat, din păcate, are nevoie de radioterapie. Alt cancer ginecologic, cel ovarian este, din păcate, cunoscut ca „ucigașul tăcut”.

“De obicei, îl detectăm într-un stadiu avansat. Din păcate, nu există o metodă eficientă de screening pentru cancerul ovarian. Dar unele simptome sunt foarte importante: de exemplu, sângerări anormale, scurgeri vaginale, dureri pelvine, menstruații neregulate, balonare, probleme gastro-intestinale. Din nefericire, nu există un simptom specific pentru cancerul ovarian. Din acest motiv, un control de rutină este cel mai important. Sunt câteva progrese pentru cancerul ovarian. Tehnicile și tehnologia de operare se schimbă. De exemplu, în cancerul în stadiu incipient putem folosi tehnici minim invazive – chirurgie laparoscopică sau robotică. După operație, pacienta se recuperează ușor și revine mai repede la viața de rutină. Mai mult, medicamentele pentru chimioterapie avansează – acum există medicamente inteligente”, spune Conf. Univ. Prof. Faruk Abike.

Ce sfat le-ar da femeilor pentru sănătate un medic cu merite recunoscute la nivel mondial?

“Să fie atente la semnele transmise de corpul lor. Cum ar fi sângerări anormale, menstruații neregulate, dureri pelvine și scurgeri vaginale, durere sau sângerare după actul sexual, balonare gastro-intestinală. Diagnosticul tardiv este, din păcate, mult mai dificil de tratat. De aceea, screeningul și examenul ginecologic anual sunt foarte importante. Fiți atente și veniți imediat la medic!”

Munca în echipă este esențială pentru abordarea cu succes a oricărui tip de cancer. Centrele medicale mari tratează toți pacienții oncologici cu echipe din care fac parte numeroși specialiști. Aici, mai mult decât oriunde se potrivește zicala unde sunt mulți, puterea de vindecare crește.

“Echipa este foarte importantă pentru operație. Avem 3 chirurgi onco-ginecologi; chirurgie laparoscopică, robotică sau deschisă, nu contează. După perioada postoperatorie, pe măsură ce urmărim pacientul, avem 3 chirurgi și 3 medici cu experiență. Dacă avem nevoie, sunt disponibil un radioterapeut, oncolog; discutăm rezultatele oncologice și terapia suplimentară pentru perioada post-operațională. De asemenea, avem un ginecopatolog foarte experimentat. Suntem o familie foarte mare”, mărturisește expertul ACIBADEM.



Comentariile sunt inchise.

Internaţional - Mar 31, 2022 10:08 - 0 comentarii

Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor

Mai multe în secţiunea Internaţional


Social - Oct 21, 2010 13:21 - 0 comentarii

Companiile caută angajaţi cu studii superioare şi vorbitori de limbi străine

Mai multe în secţiunea Social


Economic - Mar 8, 2024 9:27 - 0 comentarii

Femeile și investițiile: avem nevoie de o demistificare, pentru șanse mai mari pentru femei

Mai multe în secţiunea Economic