Sănătate - Scris de Newzilla, Friday, 21 October 2022 9:41 - 0 comentarii
Cancerul la copii: cele mai frecvente tipuri, explicate de un medic cu peste 2.000 de pacienți tratați

Copiii sunt viitorul nostru, este firesc să ne dorim tot ceea ce este mai bun pentru ei. O știe orice părinte: avem momente bune și mai puțin bune cu ei, în goana vieții. Iar în categoria celor mai puțin bune intră și momentele de boală, cu care se confruntă orice copil și care înseamnă griji imense, nopți nedormite și multe emoții. În vreme ce majoritatea bolilor trec rapid, tratamentul altor afecțiuni poate fi destul de dificil. Cancerele, care se numără printre acestea din urmă, pot fi acum pe deplin vindecate datorită diagnosticării precoce și a unor metode de tratament extrem de eficiente. Dar cumpoate face un copil cancer când viața lui e abia la început?
“Răspunsul la această întrebare este neclar. Sunt cei care văd asta ca pe un pur ghinion. Se crede că aceste cancere pot apărea din cauze genetice. Studiile științifice au arătat că unele tipuri de cancer sunt cauzate de defecte de fuziune ale genelor. Cu toate acestea, cauzele multor tipuri de cancer nu au fost pe deplin elucidate”, spune Prof. Dr. Funda Corapcioglu, specialist ACIBADEM în oncologie pediatrică cu peste 25 de ani de experiență și peste 2.000 de pacienți tratați, lider al echipei care tratează cancerele infantile din cadrul ACIBADEM Healthcare Group.
Prof. Corapcioglu enumeră principalele tipuri de cancer întâlnite la copiii cu vârste cuprinse între 0-18 ani și insistă pe următoarea informație: șansa de a detecta complet și cu acuratețe cancerele într-un stadiu incipient și de a le elimina complet este mult mai mare decât la adulți.
“Dintre cancere, întâlnim leucemia ca fiind cea mai frecventă în copilărie. Leucemiile – un cancer al sângelui – reprezintă 20% din cancerele infantile. Atunci când la copii sunt detectate paloare, slăbiciune, oboseală, vânătăi inexplicabile și roșeață, trebuie consultat un medic pentru a verifica valorile sanguine. Este necesar să consultați un medic și dacă se detectează o umflătură neașteptată în orice parte a corpului, în special în zonele gâtului, axilelor și inghinale ale copiilor. Această umflătură poate fi cauzată de o afecțiune inflamatorie a ganglionilor limfatici. Dacă această umflătură nu este cauzată de inflamație, ar trebui investigată pentru limfom. Limfomul este cancerul ganglionilor limfatici și este cel mai frecvent cancer la copil după leucemie”, explică Prof. Corapcioglu.
Din păcate, vedem și tumori cerebrale în copilărie. Tumora pe creier ocupă locul al treilea în rândul cancerelor pediatrice.
“O creștere a presiunii intracraniene este suspectată la copiii care se trezesc cu dureri de cap dimineața și vărsă în pat chiar înainte de a se trezi. La acești pacienți, circumferința capului poate fi crescută față de normal. Acești copii pot cădea adesea în timp ce aleargă și se joacă. Familiile ar trebui să fie vigilente și să trateze serios aceste momente. Când se întâlnesc aceste situații, trebuie consultat un medic. Un alt cancer obișnuit din copilărie care progresează insidios și poate fi găsit doar întâmplător este neuroblastomul. Această tumoare, care se dezvoltă în abdomen, crește lent, în timp, și acoperă cavitatea abdominală. La copii, poate provoca uneori simptome precum dureri abdominale, pierderea poftei de mâncare și slăbiciune. Deoarece se dezvoltă neobservat, poate metastaza și în țesuturile din jur. Neuroblastoamele pot fi adesea depistate, deși târziu, datorită simptomelor cauzate de metastaze. De exemplu, neuroblastomul se poate răspândi la coloana vertebrală la copiii care nu vor să calce în picioare sau nu vor să meargă. Sau dacă s-a răspândit la glanda suprarenală, poate provoca palpitații și transpirație excesivă”, declarăexperta Acibadem în oncologie pediatrică.
Cea mai mare diferență a cancerului la copil față de adult este că tumorile progresează mai repede la copii, dar răspunsul la tratament este, de asemenea, mult mai bun. Principalele modalități de tratament sunt chimioterapia, chirurgia și radioterapia.
„Există o mulțime de evoluții în tehnicile de chirurgie și radioterapie în ultimii 20 de ani. Transplantul de celule stem este, de asemenea, printre progresele importante. Pe de altă parte, există noi agenți și scheme de tratament în chimioterapie aplicate copiilor. Dezvoltarea cea mai semnificativă din ultimii 5 ani este chimioterapia țintită care vizează semnalele emise de tumori și celulele lor și le omoară. Aceasta este o abordare foarte nouă în oncologie”, spune Prof. Funda Corapcioglu care crede că, în viitor, chimioterapia nu va fi doar țintită împotriva tumorilor, ci și foarte personalizată în funcție de caracteristicile pacientului, cum ar fi metabolismul, imunitatea și genetica.
În prezent, rata medie de supraviețuire a cancerului la copil este de aproximativ 70%.
“Unele tumori cerebrale adânc înrădăcinate prezintă încă o provocare și astfel ratele de supraviețuire în tratamentul tumorilor cerebrale sunt între 50 și 60%. În schimb, pentru unele limfoame în stadiu incipient rata de vindecare depășește 90%”, precizează experta ACIBADEM.
Deoarece cancerele din copilărie sunt relativ rare, părinții ar trebui să se adreseze centrelor medicale cu experiență care oferă cele mai recente tratamente pentru rezultate mai bune.
- Eurowag deschide 2 noi stații GNL: ajunge la 7 acum în Cehia
- Saxo Bank anunță rezultatele pe 2022
- FilmBox+ lansează „canalele inteligente”!
- Noutățile anului 2023 în analizele de prevenție: testări genetice complexe și analiza somnului
- Atunci când cumpărați o mașină uzată, ar trebui să vă gândiți și la eventuala ei revânzare
- Raport trimestrial Saxo T1: toate modelele sunt depășite
- De ce e bine să cumperi iarna o mașină?
- Analiză mărfuri: aurul ia o pauză; cafeaua urcă iar petrolul se pregătește de creștere
- Cum tratăm bolile cerebrale pediatrice la Acibadem
- Cebia: verificați ce cumpărați – una din cinci mașini rulate aduse din Germania… nu e din Germania!
- Cebia avertizează: aveți grijă la site-urile false!
Social - Oct 21, 2010 13:21 - 0 comentarii
Companiile caută angajaţi cu studii superioare şi vorbitori de limbi străine
Mai multe în secţiunea Social
- Studenţii la medicină: România, au revoir!
- Cora face angajări!
- Sindicaliștii pichetează Guvernul și Ministerul Economiei
- Posibilă grevă la metrou
- Profesorii pleacă de la ore şi cer demisia lui Funeriu
Timp liber - Jun 17, 2022 10:37 - 0 comentarii
5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!
Mai multe în secţiunea Timp liber
- Jean-Christophe Rufin, dublu câștigător al Premiului Goncourt, vine în România!
- Dragostea, în… campanie! Un tânăr din Orientul Mijlociu își caută jumătatea în România printr-o campanie inedită de PR
- Fiica lui Sting, la Bucureşti
- Festival online de film cu acces gratuit
- Benzi desenate la Bucureşti
Economic - Feb 28, 2023 16:03 - 0 comentarii
Saxo Bank anunță rezultatele pe 2022
Mai multe în secţiunea Economic
- Raport trimestrial Saxo T1: toate modelele sunt depășite
- Analiză mărfuri: aurul ia o pauză; cafeaua urcă iar petrolul se pregătește de creștere
- Raport trimestrial T3 Saxo Bank: Trenul pierdut
- Eurowag previne frauda în transportul rutier cu carduri de carburant
- Mărfurile reacționează la invazia rusă