Economic - Scris de , Monday, 30 January 2023 8:17 - 0 comentarii

Analiză mărfuri: aurul ia o pauză; cafeaua urcă iar petrolul se pregătește de creștere

de Ole Hansen, șeful analizei mărfurilor, Saxo Bank

Indicele de mărfuri Bloomberg (BCOM) s-a tranzacționat în creștere pentru a treia săptămână consecutiv, recuperând după scăderile de la începutul lunii ianuarie cauzate de avertismentul FMI privind recesiunea globală. Câștigurile au fost ample, deși sectorul energetic a fost afectat de scăderea continuă a gazelor naturale, deoarece prețurile au ajuns la cel mai scăzut nivel din iunie 2021 încoace. Factorii care stau la baza prețurilor rămân aceiași, piețele financiare înregistrând un dolar mai slab și randamente mai scăzute, așteptând Rezerva Federală a SUA să se apropie de întreruperea unui ciclu agresiv de majorare a dobânzilor. De la începutul lunii martie anul trecut, dobânda Fed a ajuns până la 4,5%, piața anticipând acum cel mult două creșteri de 25 de puncte de bază înainte de pauză.

Pe partea de cerere, în afară de riscul unei încetiniri a economiei globale, este susținută de perspectiva redeschiderii Chinei – stimulând așteptările pentru o creștere a cererii de mărfuri din partea celui mai mare consumator de materii prime din lume. Cu toate acestea, odată cu închiderea prelungită a piețelor din China în timpul sărbătorii de Anul Nou Lunar, cuprul, minereul de fier și țițeiul s-au oprit din creștere, permițând astfel altor mărfuri să apară în fruntea clasamentului de săptămâna trecută.

În următoarele săptămâni, riscul aprovizionării cu produse petroliere rusești ar putea adăuga un sprijin suplimentar pentru benzină și nu în ultimul rând motorină, oferind astfel suficient sprijin pentru a menține țițeiul protejat de temerile legate de recesiune.

Indicele sectorului agricol BCOM se îndrepta spre cea mai mare închidere săptămânală din aproape trei luni. Datele economice fundamentale mai bune au ajutat grâul și cafeaua să crească, mai ales datorită unor poziții consistente deținute de fonduri speculative.

Cafeaua contraatacă: fondurile speculative vând short

Contractele futures pe cafea Arabica din New York s-au tranzacționat puternic, susținute de ascensiunea cafelei Robusta la un maxim de trei luni la Londra, de peste 2.000 de dolari pe tonă, după ce nivelurile stocurilor monitorizate de bursă au scăzut la cel mai redus nivel din 2016 încoace, din cauza cererii robuste. În New York, soiul de înaltă calitate Arabica s-a tranzacționat mai sus pentru a zecea zi consecutiv, după ce a scăzut la 1,42 dolari pe kilogram, un minim din ultimele 20 de luni. Luni întregi de vânzări pe fondul recesiunii și acțiunile monitorizate de bursă care au crescut de la un minim de +20 de ani, au contribuit la atragerea vânzărilor speculative din fondurile hedge. Acest lucru a culminat în săptămâna cu 17 ianuarie, când net short a crescut cu 34% la 40,5 mii de contracte, cel mai mare din noiembrie 2019 și reprezentând o valoare nominală de 2,4 miliarde de dolari. Acest lucru evidențiază riscul unei schimbări bruște atunci când pozițiile supraextinse întâlnesc brusc o schimbare a perspectivei tehnice și/sau fundamentale.

Țițeiul Brent se poticnește înainte de 90 de dolari, dar suportul rămâne ferm

Tranzacțiile cu țiței sunt aproape neschimbate în această lună și, în timp ce riscurile de recesiune rămân și, în unele locuri, s-au consolidat, piața a reușit să găsească sprijin de la o creștere preconizată a preocupărilor privind cererea și oferta din China legate de introducerea din 5 februarie a unui embargo UE asupra vânzărilor de produse petroliere din Rusia.

Odată ce va intra în vigoare embargoul UE asupra exporturilor rusești de carburanți, este probabil să vedem prețurile la benzină și în special motorina să rămână susținute de înăsprirea ofertei – nu în ultimul rând dacă embargoul este urmat de un plafon de 100 USD pe baril pentru motorină, un nivel adică cu aproximativ 30 USD sub prețul curent al pieței. Cu toate acestea, Rusia s-ar putea lupta să-și descarce motorina către alți cumpărători, clienții cheie din Asia fiind mai interesați să-și alimenteze rafinăriile cu țiței rusesc la prețuri reduse, care pot fi apoi transformate în produse combustibile vândute la prețul predominant pe piața globală.

Aprovizionarea cu motorină către Europa din SUA și hub-ul de rafinării în curs de dezvoltare din Orientul Mijlociu pot suplini o parte din barilii lipsă din Rusia, dar un deficit pare probabil, nu în ultimul rând, având în vedere perspectiva unei redresări puternice în China, care va duce la cote mai mici de export. În plus, creșterea cererii de combustibil pentru avioane va pune presiune asupra randamentelor de motorină, creând astfel un alt strat de suport pentru fisurile de distilat de ambele părți ale Atlanticului.

Brent se tranzacționează în prezent pe un canal ascendent de 9 USD, într-un trend descendent pe termen mediu, ambele oferind rezistență fermă în zona de 89 USD-90 USD. O depășire a pragului este probabil să trimită piața mai sus, spre media mobilă de 200 de zile, în prezent la 97,50 USD. Înainte de suportul de la 80,35 USD, este probabil să fie avem un anumit suport de mediile mobile pe 21 și 50 de zile, în prezent în jur de 83,50 USD.

Aurul se oprește după ce a atins nivelul maxim al acestui ciclu

Aurul s-a tranzacționat aproape neschimbat săptămâna trecută, dar nu înainte de a atinge un nou maxim al ciclului la 1950 USD, determinat de cererea speculatorilor și a investitorilor care văd o perspectivă îmbunătățită. Pe măsură ce majorările dobânzilor se opresc în cele din urmă și randamentele, iar dolarul se diminuează pe fondul îngrijorărilor legate de perspectivele economice, scade și aurul.

Cu toate acestea, având în vedere ascensiunea abruptă a aurului din ultimele două luni, care l-a dus cu aproximativ 330 de dolari peste nivelul minim din noiembrie, necesitatea unei perioade de consolidare este de mult așteptată. Indiferent dacă este vorba de consolidare sau corecție, va depinde de capacitatea metalului galben de a menține linia de tendință și de media mobilă pe 21 de zile, ambele în jur de 1890 USD.



Comentariile sunt inchise.

Sănătate - Mar 1, 2024 9:30 - 0 comentarii

5 greșeli pe care le fac pacienții atunci când își aleg un spital în străinătate

Mai multe în secţiunea Sănătate


Timp liber - Jun 17, 2022 10:37 - 0 comentarii

5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!

Mai multe în secţiunea Timp liber


Economic - Mar 8, 2024 9:27 - 0 comentarii

Femeile și investițiile: avem nevoie de o demistificare, pentru șanse mai mari pentru femei

Mai multe în secţiunea Economic