Sănătate - Scris de Newzilla, Monday, 21 August 2023 9:43 - 0 comentarii
Prof. Dr. Harzem Ozger: cum tratează în cadrul ACIBADEM tumorile osoase și de țesuturi moi
Prof. Dr. Harzem Ozger din cadrul clinicilor ACIBADEM este unul dintre cei mai buni specialiști din lume în tratamentul tumorilor osoase și de țesut moale. Cu o experiență îndelungată în chirurgia ortopedică oncologică, expertul oferă tratamente și pentru metastazele osoase, care pot fi secundare mai multor tipuri de cancer. Profesorul Ozger aplică la ora actuală metode performante de reconstrucție după îndepărtarea tumorilor, care pot reda pacienților posibilitatea de a-și folosi din nou membrele și articulațiile afectate de tumori. Iată câteva dintre performanțele actuale din chirurgia oncologică ortopedică pe care o practică la nivel de top în cadrul ACIBADEM Prof. Dr. Harzem Ozger.
Care sunt performanțele actuale din domeniul tratării tumorilor de țesuturi moi ?
Prof. Dr. Harzem Ozger: Există anumite tehnici care au rămas neschimbate de-a lungul anilor, dar există și progrese remarcabile în ceea ce privește tratamentele tumorilor osoase și de părți moi. Ceea ce a rămas neschimbat este principiul rezecției tumorilor maligne care apar în diverse zone ale organismului. Scopul nostru principal este îndepărtarea completă a tumorilor maligne și a țesuturilor afectate de acestea. Există două tipuri de tratamente: locale și sistemice. În cazul tumorilor benigne, tratamentele sunt locale, practic, le extirpăm complet. Există și tumori benigne pentru care trebuie să ne asigurăm că le scoatem cu margini mai mari de siguranță. Și există și tumori la care folosim alte metode cum ar fi căldura, terapiile la rece sau substanțe chimice prin care reușim să îndepărtăm și resturile tumorale. În cazul tumorilor benigne agresive și al celor maligne, tratamentul excizional presupune să ne asigurăm că am scos tumora cu margini cât mai mari.
Care sunt metodele de imagistică pe care le folosiți?
Prof. Dr. Harzem Ozger: Înainte de a face intervenția chirurgicală, apelăm la rezonanță magnetică, care ne asigură o vizualizare tridimensională a tumorii. Aceasta ne ajută să pregătim minuțios intervenția chirugicală: decidem calea de intrare, țesuturile care trebuie rezecate, cât de mult ne putem apropia de os, cât de aproape sunt de articulație, cum procedăm în cazul vaselor de sânge și multe altele. Regula cea mai importantă este extirparea tumorilor cu margini bune de siguranță. Dacă se scoate tumora și nu se respectă marginile de siguranță, operațiile de reconstrucție vor eșua pentru că tumorile vor recidiva. Deseori, punem în discuție o altă problemă: cine ar trebui să facă operațiile? Ne punem două mari întrebări legate de tumori: de ce tip sunt și unde sunt situate. Uneori, vorbim de sarcoame, iar acestea intră în sfera ortopediei. Uneori, sunt situate în torace, alteori în pelvis. În multe situații, abordarea este multidisciplinară. În funcție de tipul de tumoare, ele trebuie operate de un anume specialist. În unele tumori, rezecția este de ajuns, la altele, trebuie să facem mai întâi chimioterapie sau radioterapie. Dacă facem doar rezecția, fără să știm cum se comportă tumoarea, e posibil să dăm greș. Cel care ar trebui să opereze o tumoră este medicul care îi știe cel mai bine evoluția, comportamentul, metodele de tratament și orice informație importantă despre tipul respectiv de țesut tumoral. De asemenea, e importantă coloborarea dintre toate specialitățile: oncologie, chirurgie, imagistică, anatomopatologie, chirurgie reconstructivă. După rezecția cu margini de siguranță, provocarea este să salvăm membrul afectat de tumoră și funcțiile sale. În acest moment, intervin operațiile de reconstrucție care sunt menite să restaureze funcția zonei afectate de excizia tumorală. Astfel, acestea se adresează oaselor, muschilor și se fac fie cu țesut propriu, în cazul musculaturii, oaselor, fie cu materiale performante sau țesuturi de la alte persoane. Materialele performante la care recurgem vor fi integrate de către organism astfel încât pacientul să poată avea o viață cât mai normală. Acum se fac studii în laborator, iar în viitor, probabil că vom putea obține țesut din celulele pacientului și îl vom putea transplanta în zona de unde s-a excizat o tumoare cu margini de siguranță din țesutul sănătos.
Care sunt cele mai performante materiale pe care le folosește la ora actuală ortopedia oncologică?
Prof. Dr. Harzem Ozger: În domeniul nostru, folosim de exemplu, alogrefele care provin de la alte persoane, pentru a realiza reconstrucțiile. Însă acest lucru nu este întotdeauna posibil din cauza costurilor: alogrefele de os trebuie ținute într-o bancă de os. În plus, în unele țări, există probleme legate de donarea de țesut. Astfel, la ora actuală, trendul este reciclarea osului după rezecție și repunerea la locul de unde a fost îndepărtat cu tumora, cu costuri mai mici. Dar acest os este lipsit de vitalitate, de aceea, durează reluarea funcției normale. De aceea, apelăm la metode de revitalizare mai rapidă a acestui os, pentru că există risc de fractură. Iar acest lucru se face prin transplatarea altui os, fibula, cu tot cu alte structuri, pentru a revitaliza osul repus la locul lui.
Ce ne puteți spune despre materialele non-biologice?
Prof. Dr. Harzem Ozger: Vorbim în primul rând de proteze modulare, similare jocurilor cu piese de lego, din care putem construi orice tip de articulație și de os. Vorbim de materiale precum oțelul, titanul, polietilena. Există și metode de a personaliza protezele, dar deocamdată costurile sunt foarte mari. Protezele modulare pot fi folosite la aproape orice pacient. În ultima vreme, putem apela și la reconstrucții tridimensionale, cu ajutorul tomografiei computerizate tridimensionale. Aceasta metodă imagistică ne ajută să rezecăm tumoarea și să reconstruim structurile care au fost extirpate. Dar aceste reconstrucții costă mult, durează mult ca să le facem și se pune problema cost/eficiență. Eu fac atât reconstrucții cu materiale biologice, cât și cu non biologice, dar le prefer pe cele biologice, pentru că există un risc mai mic de infecții și de complicații.
Cât durează recuperarea funcțiilor după aceste intervenții? Aceasta poate ajunge și la sută la sută?
Prof. Dr. Harzem Ozger: Depinde de ceea ce rezecăm și de ceea ce putem reconstrui sau înlocui. De obicei, dacă folosim materiale biologice, recuperarea se face într-un procent mai bun, dar durează. În cazul protezelor, recuperarea durează mai puțin, dar în timp, pot apărea probleme.
Ne puteți descrie un caz spectaculos pe care l-ați avut în ultima vreme?
Prof. Dr. Harzem Ozger: Multe dintre cazurile de care m-am ocupat în ultimii ani erau considerate de netratat, imposibil de rezecat. Așa că multe sunt o adevărată provocare: de exemplu, am făcut o reconstrucție de pelvis unei tinere femei, care apoi a putut duce o sarcină. Apoi, am avut un bebeluș diagnosticat intrauterin, la 8 luni de sarcină, cu o tumoră. După naștere, am făcut biopsia, am început cu chimioterapia și după ce s-a micșorat tumora, i-am făcut rezecția. Astăzi, copilul este bine.
- Cum au modelat alegerile din SUA performanța pieței în istoria modernă
- Cum să acționezi în condiții dificile de piață: sfaturi de la Saxo Bank
- Furtuna perfectă lovește piața: ce urmează
- Surpriză în clasamentul celor mai vândute mașini electrice online în România!
- Impactul TollRO asupra companiilor de logistică: o analiză Eurowag
- Eurowag lansează o rețea selectivă: „Eurowag Prime Network”, 70 de stații de alimentare cu carburanți situate pe coridoarele centrale de transport din Europa
- Portofoliul dumneavoastră de investiții poate face față noilor provocări geopolitice?
- Perspectiva Saxo pentru T2 „2024: Anul irosit”
- Taxa europeană, deja în Slovacia
- Femeile și investițiile: avem nevoie de o demistificare, pentru șanse mai mari pentru femei
- Saxo Bank anunță rezultatele pe 2023
Sănătate - Mar 1, 2024 9:30 - 0 comentarii
5 greșeli pe care le fac pacienții atunci când își aleg un spital în străinătate
Mai multe în secţiunea Sănătate
- Expert de renume în oftalmologia pediatrică: de ce controlul vederii este esențial în primul an de viață și cum au crescut cazurile de strabism ce necesită operație, la copii, din cauza expunerii la ecrane
- Prof. Dr. Harzem Ozger: cum tratează în cadrul ACIBADEM tumorile osoase și de țesuturi moi
- O operație demnă de istoria medicinei salvează un băiețel cu o tumoră gigant la ACIBADEM
- Acibadem examinează și tratează tumorile cu o nouă radioterapie ghidată prin RMN
- Ce soluții există pentru cancerul de prostată descoperit în stadiu avansat
Utilitar - Aug 1, 2022 9:15 - 0 comentarii
Eurowag lansează soluția mobilă EW Pay
Mai multe în secţiunea Utilitar
- Prețurile mașinilor second hand încep să se „răcească”
- Analiza Carvago pentru piața mașinilor rulate – trimestrul al II-lea 2022
- Trenuri blocate pe Valea Prahovei!
- Metrou până în Voluntari
- Protest al instructorilor auto în Capitală
Ultima oră - Apr 25, 2024 11:16 - 0 comentarii
Portofoliul dumneavoastră de investiții poate face față noilor provocări geopolitice?
Mai multe în secţiunea Ultima oră
- Unitatea de bord a Eurowag oferă acum servicii europene de taxare electronică în Spania și Portugalia
- Un nou jucător pe piață: Cebia verifică istoricul mașinilor rulate
- Redeschiderea economiilor și China aduc moderația în tranzacționarea acțiunilor din industria de gaming
- Povestea unui miracol în vremea pandemiei, la ACIBADEM
- ACIBADEM lucrează la 6 studii medicale pentru COVID-19, inclusiv găsirea unui vaccin și a unui tratament eficient care folosește anticorpii celor infectați și vindecați