Economic - Scris de , Thursday, 28 September 2017 14:02 - 0 comentarii

Profilul investitorului român – 2017, potrivit Saxo Bank

de Christopher Dembik, Head of Macro Analysis, Saxo Bank

și

Laurențiu Nedelcu, Manager Central & Eastern Europe Region, Saxo Bank

Romania – un context favorabil investitorilor

Situația generală economică din România este destul de bună. PIB-ul a crescut până la o rată de 5.7% în trimestrul al II-lea 2017. În plus, șomajul a scăzut de la “vârful” din 2010 până la un 4.18% în iulie, anul acesta, iar Indicele Prețurilor de Consuma avea, în iunie, 1.6%. Pentru investitorii pe burse, anul acesta a fost unul foarte bun pentru cei cu investiții pe bursele locale: indicele BVB a înregistrat o creștere de aproape 12% datorită creșterii economice locale și a trendului pozitiv global. Dacă ne uităm și alți indicatori, mai relativi, vedem că numărul mașinilor noi înmatirculate în iunie 2017 este mai mare cu… 47% decât acum un an! Sunt semne că acest trend de creștere va rămâne în aceste coordonate până la finele anului viitor, cel puțin.  

Creșterea are nevoie de sustenabilitate

Organizațiile internaționale – cum ar fi FMI – consideră că această creștere a produsului intern brut ar putea încetini anul viitor din cauza unei încrederi scăzute a mediului de afaceri (în august a.c., se blocase la 1.1%, potrivit DG ECFIN) și a unei capacități reduse de utilizare. Pe baza acestor statistici, deducem că e mult loc pentru îmbunătățiri când vine vorba de productivitate sporită și creștere economică.

“Într-adevăr, capacitatea de utilizare este la 75%, pentru că nu și-a revenit complet după criza financiară globală. Singura modalitate de a avansa, în lumea de azi, este robotizarea procesului industrial în profunzime. Mai mult, ca în orice altă țară est europeană, România trebuie să investească în educație și training profesional pentru a atinge un alt potențial de creștere.”

Christopher Dembik, Head of Macro Analysis, Saxo Bank

Un an interesant pentru investitorii români!

Așa cum se prefigura, 2017 este un an foarte interesant pentru investitorii români. Indicele BET, deși a făcut câțiva pași înapoi din iunie, dă semne că va încheia anul puternic pozitiv iar imobiliarele au reintrat în grațiile investitorilor, atât autohtoni cât și străini, unii folosind deja, timid, termenul de ”bulă” după mulți ani.

De asemenea am văzut câteva listări interesante în România precum și continuarea trendului de achiziții și consolidări, inclusiv pentru intermediarii de capital. Tot mai mulți clienți, nu doar romăni, ne întreabă de bursa autohtonă, Saxo Bank având planuri de a adăuga BVB în oferta de burse oferite spre tranzacționare pe viitor.

Investitorii români: mai mulți, mai tineri și cu investiții mai diversificate!

Din perspectiva noastră, uitându-ne strict la evoluția clienților români în ultimii ani, avem în primul rând o creștere semnificativă a numărului total de investitori, aprox. +20% față de 2017. În același timp, avem și creșteri a depunerilor medii plasate de clienții noștri din România.

“Asta înseamnă că investitorul român matur dispune de mijloace financiare care să-i permită crearea unui portofoliu diversificat pe burse globale. La celălalt capăt, există tot mai mulți investitori din grupul de vârsă <30 ani, unii chiar sub 25 de ani, care decid să facă primii pași cu noi în lumea investițiilor.”

Laurențiu Nedelcu, Manager Central & Eastern Europe Region, Saxo Bank

Românii preferă acțiunile

Acțiunile și derivatele acestora rămân instrumentele preferate de clienții din România, fiind demn de menționat că eforturile noastre, în special în domeniul educației pe partea de ETO (opțiuni listate), via seriilor de seminarii ”Options Lab” încep să dea roade și în rândul investitorilor români, ca un instrument reducere a riscului precum și de sporire a ratei de profitabilitate pentru deținătorii de acțiuni de cursă lungă, sau cei care vor să speculeze evoluția prețului pentru unele companii, cu un risc mai scăzut decât folosind alte tipuri de derivate.

Leul, încă lipsit de atractivitate

Leul românesc este în continuare relativ neatractiv ca valută pe piața Forex, tranzacțiile pe acesta în rândul clienților din România rezumându-se în general la tranzacții de hedging efectuate de câțiva clienți corporate. Pe valutele majore, bineînțeles, am avut multe situații interesante anul acesta; lira sterlină la minime istorice, un euro mult mai puternic față de dolarul american ar fi principalele exemple,  și destulă volatilitate în general pentru a ține “în priză” piața FX. Mai multe veți putea citi în detaliu în raportul Q4 Outlook, care va fi lansat de departamentul nostru de analiză săptămâna viitoare.



Comentariile sunt inchise.

Auto - Jul 4, 2024 11:12 - 0 comentarii

Surpriză în clasamentul celor mai vândute mașini electrice online în România!

Mai multe în secţiunea Auto


Economic - Oct 10, 2024 10:27 - 0 comentarii

Cum au modelat alegerile din SUA performanța pieței în istoria modernă

Mai multe în secţiunea Economic


Sănătate - Mar 1, 2024 9:30 - 0 comentarii

5 greșeli pe care le fac pacienții atunci când își aleg un spital în străinătate

Mai multe în secţiunea Sănătate