Ultima oră - Scris de , Tuesday, 12 October 2010 12:48 - 0 comentarii

Apa Dunării nu e contaminată!

Toţi indicatorii de metale grele sunt în limite normale şi nu există niciun pericol de contaminare a apei Dunării, au declarat specialiştii Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, scrie Mediafax. Declaraţia a fost făcută imediat după intrarea în România a valului toxic produs de accidentul ecologic de săptămâna trecută, din Ungaria.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a dispus continuarea monitorizării calităţii apei din 4 în 4 ore, deşi, spune el, “datele pe care le avem ne arată că nu există niciun pericol”. Ministrul a transmis omologului ungar o scrisoare prin care l-a informat că o delegaţie din România, formată din specialişti în domeniul apei şi în decontaminarea solului, se va deplasa în Ungaria pentru a umări măsurile de limitare a dezastrului.

Borbely a mai declarat că, la Consiliul de Mediu de joi de la Luxemburg, va propune două măsuri importante: “să se realizeze, la nivelul întregii Uniuni Europene, un sistem mai clar de intervenţie în cazul unor astfel de catastrofe şi să se introducă pe lista substanţelor periculoase substanţa care a provocat pagubele din Ungaria”.

“Apa din Dunăre nu prezintă risc nici pentru oameni şi nici pentru peşti. Valul va străbate România cam o săptămână”, a mai spus Borbely.

La 4 octombrie, peste 700.000 de metri cubi de noroi toxic s-au deversat dintr-un rezervor al unei fabrici de alumină din Ungaria, poluând o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţi şi distrugând ecosistemele a doi afluenţi ai Dunării. Compania care deţine uzina aflată la originea accidentului ecologic ar putea plăti o amendă de 73 de milioane de euro. Directorul companiei a fost reţinut de poliţie.Comentariile sunt inchise.

Travel - Oct 19, 2010 15:50 - 0 comentarii

Low, low, low-cost…

Mai multe în secţiunea Travel


Economic - Apr 4, 2024 11:28 - 0 comentarii

Perspectiva Saxo pentru T2 „2024: Anul irosit”

Mai multe în secţiunea Economic


Sănătate - Mar 1, 2024 9:30 - 0 comentarii

5 greșeli pe care le fac pacienții atunci când își aleg un spital în străinătate

Mai multe în secţiunea Sănătate