Economic - Scris de , Wednesday, 11 October 2017 8:47 - 0 comentarii

Analiza Trimestrială Saxo Bank: Capitaluri proprii: Pentru viitor, nu priviți mai departe de China

de Peter Garnry, Head of Equity Strategy, Saxo Bank

Sectorul energiei nu a ieșit încă la liman pe măsură ce intrăm în al patrulea trimestru și recomandăm ca investitorii să scadă expunerea pentru Brazilia. pentru un orizont de termen lung, deschiderea piețelor de capital din China oferă oportunități enorme, iar impactul e posibil să fie la fel de semnificativ pentru investitori precum finalul Războiului rece.

“Orice investitor cu expunere scăzută pentru China și India pentru următorii 50 de ani va avea performanțe extrem de slabe la indicii globali de capitaluri proprii”.

“Companiile chineze de tehnologie de top ce trebuie să fie parte din portofoliul oricui sunt compania de social media și gaming Tencent, gigantul e-commerce Alibaba și grupul Baidu ce deține un motor de căutare”.

În perspectiva noastră pentru trimestrul al treilea, am întrebat dacă capitalurile proprii sunt imune la încetinire. În ciuda semnalelor amestecate din China, ai cărei indicatori principali sunt în scădere din martie, capitalurile proprii globale au continuat să crească la niveluri record. Capitalurile proprii au crescut cu 3% în T3 în termeni de monedă locală. Această perspectivă pentru trimestrul al patrulea se concentrează pe redresarea în desfășurare a capitalurilor proprii și pe amenințările care le aduce. Ne vom concentra, de asemenea, pe China și pe perspectivele de deschidere ale piețelor de capital chineze.

Se termină fiesta braziliană?

Deși capitalurile proprii din piețele dezvoltate au crescu cu 3% în monedă locală, acțiunile din piețele emergente (EM) sunt marii premianți, câștigând aproape 10% în monedă locală, iar capitalurile proprii din Brazilia au preluat conducerea, în creștere cu un impresionant 20% în BRL. Principalul factor determinant al performanței EM a fost o nouă scădere de 4% a dolarului american față de alte valute. Un USD mai slab relaxează condițiile financiare la nivel global, astfel stimulând țările EM cu împrumuturi extinse în USD.

Criza politică care îl înghite pe președintele Braziliei escaladează în continuare, dar fără niciun impact semnificativ asupra valutei. Piața locală de capitaluri proprii și-a prelungit redresarea, iar perspectiva macroeconomică s-a îmbunătățit și mai mult, șomajul scăzând în mod stabil. Criteriile de evaluare au fost împinse la niveluri ce concurează cu piețele de capitaluri proprii din SUA, ceea ce, în opinia noastră, pare exagerat dată fiind situația politică și posibila încetinire în ciclul economic pe termen scurt determinată de China pe măsură ce creșterea creditări scade. Din această perspectivă, recomandăm ca investitorii să scadă expunerea pentru Brazilia pe măsură ce intră în T4.

 Sectorul energiei nu a ieșit la liman

La o privire generală asupra tuturor sectoarelor, energia a avut a treia cea mai bună performanță în T3, livrând aproape 5% în moneda locală într-un context de prețuri ale petrolului în creștere. Redresarea a fost determinată de o combinație de factori de la un dolar american mai slab la uraganul Harvey care a lovit rezerva de petrol americană, ce a generat un sentiment care a dus la creșterea prețurilor petrolului. Totuși, nivelurile actuale ale prețurilor se întind împotriva forțelor globale de cerere și ofertă, iar părerea noastră este că petrolul are o evoluție pozitivă limitată de aici încolo, despre care vorbim în detaliu în perspectiva pe T4 pentru mărfuri. Prin urmare, ne menținem opinia negativă asupra sectorului energetic.

Următorul moment 1989 al lumii

În timp ce lumea pare fixată pe o vizibilă creștere a terorismului și a destabilizării în peninsula coreeană, China merge mai departe către deschiderea economiei într-un plan pe termen lung de a depăși SUA ca superputere a lumii. Impactul va fi la fel de semnificativ pentru investitori precum finalul Războiului Rece din 1989, care a fost urmat de o creștere rapidă a volumului global comercial pe măsură ce noi piețe au fost incluse în Organizația Mondială a Comerțului.

Cele mai recente acțiuni ale Chinei pentru deschiderea piețelor sale de capital includ așa-numita Bond Connect (Conectarea Obligațiunilor) ce permite managerilor fondurilor străine să tranzacționeze pe piața de creanțe de 9 trilioane de dolari a Chinei fără a înființa un cont onshore. Așa numita Stock Connect (Conectarea Acțiunilor) se integrează deja la Hong Kong, Shanghai și Shenzhen, și cel mai probabil a netezit drumul pentru decizia MSCI de a adăuga 222 de acțiuni large-cap China A în Indexul pentru Piețe Emergente MSCI și de a crește și mai mult expunerea Chinei de la nivelurile actuale la 29%. În plus, China a fost inclusă în coșul cu drepturi speciale de tragere al Fondului Monetar Internațional, astfel renminbi devenind parte din valutele din rezerva globală. De asemenea, China a deschis sectorul fondurilor de investiții permițând companiilor de management de fonduri străine să dețină 100% din afacerilor de fonduri locale, determinând administratorii de fonduri, precum Man Group, Bridgewater Associates și Fidelity International, să înființeze fonduri private în China. Mai mult, organismele de reglementare chineze merg mai departe și permit companiilor străine de asigurări să furnizeze asigurări de sănătate, pensii și împotriva catastrofelor.

Este de așteptat ca Banca Populară Chineză să propună o reglementare anul acesta pentru a permite instituțiilor străine să-și controleze întreprinderile comune locale din sectorul financiar, cât și pentru a ridica actualul plafon de 25% pentru participațiile deținute de străini în băncile chineze. raționamentul este acela că dacă China nu-și deschide economia, va fi leneșă și necompetitivă în viitor.

Într-o notă recentă de cercetare, am subliniat că, pe baza ratei de urbanizare a Chinei de 56%, ce corespunde nivelului la care se afla SUA în 1930, China are în față multe decenii cu o rată de creștere peste medie. Pe măsură ce piețele de capital chineze se deschid, investitorii globali vor putea participa la ceea ce va fi secolul cu cea mai mare transformare, căci China, și India de asemenea, își vor recâștiga gloria pierdută în termeni de cotă a patrimoniului la nivel mondial. China este deja cea mai mare economie din punct de vedere al parității ajustate a puterii de cumpărare. Orice investitor cu expunere scăzută pentru China și India pentru următorii 50 de ani va avea performanțe extrem de slabe la indicii globali de capitaluri proprii.

Pentru investitorii din lumea dezvoltată, recomandăm creșterea expunerii la sectorul tehnologiei deoarece acesta rămâne cel mai puțin reglementat sector și unul covârșitor privat. Cumpărarea indicilor de scară largă prin fonduri tranzacționate la bursă va fi în continuare o abordare bună pentru majoritatea, dar prevalența companiilor de stat va fi o povară pentru performanță pe parcursul tranziției la o economiei bazată pe înalta tehnologie și pe consumator.

China deja conduce în multe domenii

Planul de Dezvoltare al IA al Consiliului de Stat al Chinei, anunțat în iulie 2017, stabilește obiective politice clare cu privire la inteligența artificială, cu scopul ca China să devină lider mondial în toate industriile ce au legătură cu IA și robotică până în anul 2030. Planul reprezintă o reacție directă la creșterea salariilor ce scade competitivitatea Chinei. Salariile la nivel național au crescut cu 200% din 2006, sau 13% pe an, ceea ce nu e sustenabil pe termen lung. Ca rezultat, producătorii chinezi deja investesc mult în robotică și tehnologii de automatizare. Datele globale sugerează și că densitatea de roboți la 1000 de muncitori este asociată pozitiv cu o mai mare profitabilitate corporativă.

Foarte puține companii chineze listate public operează în industria roboticii. Conform cercetării noastre, există doar patru și toate tranzacționează la bursele din China, fiind dificil de accesat. Cea mai mare companie de robotică cotată la bursă este Estun Automation cu o valoare de piață de 1,9 miliarde $. Dacă acțiunile sunt printre cele cotate A ce au fost incluse în indicele EM în 2018, investitorii globali vor primi o felie din viitorul în robotică al Chinei.

Companiile chineze de tehnologie de top ce trebuie să fie parte din portofoliul oricui sunt compania de social media și gaming Tencent (00700:xhkg), gigantul e-commerce Alibaba (BABA:xnys) și grupul Baidu ce deține un motor de căutare (BIDU:xnas). Aceste trei companii au avut un venit combinat de 64,8 miliarde de dolari în ultimele 12 luni, în creștere cu 26,4% de la an la an. Toate au poziții de top în industriile în care activează și sunt extrem de profitabile.

În cadrul bunurilor de consum, investitorii pot găsi câștigătorii consumului de mâine în China. Cea mai mare companie de băuturi, Kweichow Moutai, are o valoare de piață aproape de 100 de miliarde de dolari și crește cu 23% anual, ceea ce reprezintă un ritm la care nicio companie de băuturi din lumea dezvoltată nu va ajunge vreodată.

În sectorul serviciilor medicale, una dintre cele mai mari companii cotate la bursă este CSPC Pharmaceutical (01093:xhkg), cu un venit de 1,7 miliarde de dolari și o creștere anuală de 14% și cu o valoare de piață în jur de 10 miliarde de dolari. Este una dintre companiile de top din China cu specialitate farmaceutică.



Comentariile sunt inchise.

Sănătate - Mar 1, 2024 9:30 - 0 comentarii

5 greșeli pe care le fac pacienții atunci când își aleg un spital în străinătate

Mai multe în secţiunea Sănătate


Sport - Oct 21, 2010 8:59 - 0 comentarii

Rezultatele UEFA Champions League

Mai multe în secţiunea Sport


Travel - Oct 19, 2010 15:50 - 0 comentarii

Low, low, low-cost…

Mai multe în secţiunea Travel