Economic - Scris de , Tuesday, 28 November 2017 12:42 - 0 comentarii

OPEC abordează cu prudență întâlnirea de joi

de Ole Hansen / Saxo Bank

  • Petrolul a crescut cu 20% de la reducerea producției, la începutul lui octombrie, a geo-riscurilor și spargerii unui oleoduct
  • Este de așteptat ca OPEC și Rusia să anunțe o prelungire de 6-9 luni a producției 
  • Eșecul transmiterii unui mesaj ferm ar putea determina alunecarea abruptă a prețului

O prelungire prevăzută a reducerii producției, alături de riscurile geopolitice și de o recentă întrerupere a oleoductului canadian au dus toate la susținerea creșterii cu 20% a țițeiului de la începutul lunii octombrie încoace. Pentru a susține prețul și procesul continuu de echilibrare a pieței globale de petrol, toată lumea se așteaptă ca OPEC și Rusia să anunțe o prelungire de șase-nouă luni la întâlnirea de mâine de la Viena. 

Combinația dintre o poziție long aproape record a fondurilor la petrol care trebuie alimentată cu știri optimiste pentru a fi menținută și semnele unei creșteri a producției americane are ca rezultat, însă, sarcina foarte delicată a OPEC de a livra rezultatul fără a declanșa p corecție de preț. Dacă restrâng piața prea mult, astfel susținând creșteri suplimentare ale prețului, riscă să încetinească cererea, oferind susținere suplimentară industriei americane de șisturi bituminoase.

La o cercetare rapidă a tabelului de mai jos, este vizibil de ce OPEC și prietenii săi non-OPEC trebuie să țină în afara pieței 1,8 milioane de barili pentru cel puțin încă un an. Decalajul actual dintre creșterea cererii globale și creșterea inventarelor non-OPEC lasă loc unei mici extensii din partea OPEC de aproape 200 000 barili/zi anul viitor. Acești barili ar putea fi furnizați, dacă există stabilitate, de Iran, Nigeria sau Libia, toate fiind scutite de acordul de reducere a producției.

Unul dintre evenimentele care au ajutat la declanșarea ultimei creșteri a prețurilor petrolului în octombrie a fost pierderea temporară a inventarelor din nordul Irakului după ce forțele irakiene a reocupat teritoriul controlat de KRG din jurul orașului petrolier Kirkuk. Bloomberg anunță azi că fluxurile de petrol din regiune către portul turc Ceyhan, care se ridicau, în medie, la doar 240 000 barili/zi, s-au dublat acum la 480 000 barili/zi.

Cartelul va fi, de asemenea, preocupat de potențiala reacție de producție din partea producătorilor americani de șisturi bituminoase. Redresarea de 20% din octombrie încoace a dus la o modificare a numărului de platforme petroliere. În ultimele trei săptămâni, sondorii americani au readăugat jumătate din cele 39 de platforme petroliere care au fost scoase din funcțiune cu trei luni înainte. producția americană de petrol, potrivit estimărilor săptămânale, a atins un record de 9,66 milioane de barili/zi după ce a depășit recordul anterior din iunie 2015.

Prețurile mai mari ale petrolului au impact negativ asupra perspectivei de altfel solide pentru creșterea cererii din 2018, mai ales pentru China și SUA, cei mai mari consumatori ai lumii. China, pentru că își reduce achizițiile către rezervele strategice, iar SUA din perspectiva consumului mai scăzut de benzină deoarece prețurile încep să fie cam mari.

În ultimele două săptămâni, fondurile speculative au redus pariurile de creștere pentru țițeiul Brent de la un record de 543 milioane de barili. Reducerea a fost determinată în principal de pozițiile long reduse, fără a exista încă semne că vânzătorii short arată vreun interes în a crește expunerea. Datele cu privire la poziționările speculative pentru țiței WTI și produse derivate vor fi publicate luni după închiderea din SUA.

OPEC se va întruni joi și va concluziona că tratamentul de reducere a inventarelor a început să vindece pacientul. Însă treaba este, probabil, doar pe jumătate făcută și e nevoie de câteva luni de constrângere în plus, alături de o cerere solidă, înainte de a putea să dea drumul robinetelor din nou.

Modul în care gestionează sarcina delicată de a transmite un mesaj ferm de unitate și constrângere prelungită va determina dacă fondurile vor continua să susțină, sau nu, ideea prețurilor mai mari. Pariind pe creșterea pieței de câteva luni crezând că reducerile de producție vor fi prelungite, riscul pe termen scurt pentru petrol pare că se îndreaptă spre o evoluție negativă dacă nu va putea fi livrată o surpriză pozitivă neașteptată.

Zile nervoase de tranzacționare ni se aștern înainte.Comentariile sunt inchise.

Politic - Nov 21, 2017 11:18 - 0 comentarii

Cele trei opțiuni ale Angelei Merkel

Mai multe în secţiunea Politic


Tehnologie şi ştiinţă - May 31, 2022 10:56 - 0 comentarii

Vânzătorii de mașini second hand promit frecvent echipamente și dotări pe care mașinile nu le au. Iată cele mai întâlnite exemple

Mai multe în secţiunea Tehnologie şi ştiinţă


Ultima oră - Apr 25, 2024 11:16 - 0 comentarii

Portofoliul dumneavoastră de investiții poate face față noilor provocări geopolitice?

Mai multe în secţiunea Ultima oră