Economic - Scris de , Tuesday, 4 June 2019 10:29 - 0 comentarii

Petrolul și apetitul pentru risc au dus la prăbușirea unui yen supraîncărcat

John J Hardy

Director Strategie FX la Saxo Bank  

Rezumat: Cross-urile JPY au cedat cu totul din cauza triplelor prejudicii aduse de un apetit scăzut de risc, de căutarea unor active sigure în domeniul obligațiunilor suverane și de scăderea abruptă a prețurilor țițeiului. USD este în principal în derivă în această cursă, fiind probabil tras înapoi de poziționarea speculativă.

La „dublul prejudiciu” ce susține yen-ul, menționat săptămâna trecută, putem adăuga un al treilea: o prăbușire a prețurilor țițeiului care susține și mai mult valută japoneză, căci Japonia se bazează pe importuri pentru a satisface majoritatea nevoilor sale energetice. Cross-urile JPY au fost toate la un nivel foarte scăzut la finalul săptămânii trecute, iar lichidarea a continuat la începutul săptămânii în sesiunea asiatică de luni, după evoluțiile din weekend. 

În ceea ce privește dolarul american, rolul său de activ sigur nu a fost foarte viu în acest caz, marele dolar fiind, poate, tras înapoi de poziționarea speculativă (sau, în final, în ciuda lipsei de reacție anterioare, accelerarea agresivă a anticipatelor reduceri ale dobânzii de către Rezerva Federală ar putea oferi o mână de ajutor acum pentru USD după ce nu a reușit să facă asta anterior. Joi și vineri, o reducere totală de 25 de puncte de bază a fost evaluată de către ședința din decembrie a FOMC.

În weekend, China a formulat o declarație a poziției cu privire la confruntarea legată de politica comercială cu SUA, spunând că aceasta din urmă era de vină pentru întreruperea negocierilor și repetând cele trei puncte menționate inițial de către Liu He în Washington, atunci când discuțiile au eșuat, luna trecută. Totuși, unii au văzut poziția Chinei ca fiind deschisă la negocieri, poate începând chiar de la finalul acestei săptămâni, deoarece oficialii din comerț se vor întâlni pentru a pregăti summit-ul G20 de mai târziu. Deși a fost vizibilă o oarecare diplomație, China continuă să dea dovadă de o atitudine dură, promițând că va veni cu o listă neagră a entităților străine „nefiabile” – cel mai probabil o ripostă ochi pentru ochi la faptul că SUA a plasat Huawei pe așa numita Listă a entităților – și chiar a anunțat o investigație a practicilor FedEx.

Luni noaptea, Coreea de Sud, acest indicatorul al tendințelor, a raportat o scădere a indicelui PMI pentru producție Nikkei pentru luna mai, acesta scăzând la 48,4 după ce se stabilizase la peste 50 în aprilie.

Uitându-ne la săptămâna aceasta, piața va fi foarte sensibilă la titlurile legate de războiul comercial, acum că volatilitatea a revenit pe creștere. Deocamdată, cea mai mare parte a dramei din piață s-a desfășurat la obligațiunile de trezorerie americane, unde randamentele sunt în cădere liberă, iar acum sub 2.00% până dincolo de cinci ani (și nu sunt cu prea mult deasupra acelui nivel spre 10 ani, deoarece curba de randament abia a devenit mai abruptă, chiar dacă traderii s-au dat peste cap să evalueze șansele tot mai mari ale unor reduceri ale dobânzii de către Fed).

În sectorul capitalurilor proprii, vânzarea s-a intensificat săptămâna trecută, dar VIX este încă sunt 20, iar în cazul valutelor, aproape toată volatilitatea s-a manifestat doar la cross-urile JPY și în anumite valute din piețele emergente.

În afară de trecerea de la risk-on la risk-off din titlurile din presă, avem săptămâna aceasta și o importantă conferință Fed, startul fiind dat mâine printr-un discurs din partea președintelui Fed, Powell. Acesta se intitulează „Strategie, instrumente și practici de comunicare pentru politica monetară”. Aceasta ar putea fi încercarea Fed de a oferi o bază pentru un mix politic mai neutru pentru a încuraja trecerea inflației peste 2.0% pentru moment.

Piața de obligațiuni spune că este prea puțin și e prea târziu acum, iar curba încă plată sugerează că Fed încă mai are cale lungă pentru a impresiona piața prin neutralitate până acum. Întrebarea esențială este dacă Fed chiar are, sau nu, instrumentele pentru a face ceva în privința inflației sau dacă doar pârghiile fiscale și ale Trezoreriei SUA pot aduce un impuls inflaționist susținut, Fed fiind doar un element auxiliar non-independent.

Grafic: AUDUSD


Un test interesant pentru dolarul australian în această dimineață, deoarece Banca Centrală a Australiei a comunicat temeinic că va reduce ratele la ședința de ieri, dar suspansul încă persistă legat de întrebarea dacă aceasta va fi o creștere unică sau una dintr-o serie de două sau mai multe. Piața va lua la puricat declarația pentru a găsi indicii legate de orientare. Presupunerea noastră este că doi este un minim absolut pentru ciclu și, în cele din urmă, cel mai probabil vor fi patru, fiind necesară relaxare cantitativă sau ceva similar dacă riscurile războiului comercial se acutizează.

AUD este oarecum rezistent aici – este acesta un produs al exponențierii pozițiilor pe măsură ce speculatorii dețin foarte multe poziții scurte pentru această valută? E greu să vedem evoluția pozitivă aici, în afara unui mic salt pe baza unei orientări mai puțin neutre decât se estimase. Zona de 0.7000 este zona de rezistență cheie pentru pesimiști.Comentariile sunt inchise.

Utilitar - Aug 1, 2022 9:15 - 0 comentarii

Eurowag lansează soluția mobilă EW Pay

Mai multe în secţiunea Utilitar


Sănătate - Mar 1, 2024 9:30 - 0 comentarii

5 greșeli pe care le fac pacienții atunci când își aleg un spital în străinătate

Mai multe în secţiunea Sănătate


Timp liber - Jun 17, 2022 10:37 - 0 comentarii

5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!

Mai multe în secţiunea Timp liber