Economic - Scris de , Tuesday, 26 January 2021 9:47 - 0 comentarii

Raport Trimestrial Saxo T1: Piața de mărfuri, plină de avânt

Saxo Bank, specialistul în tranzacționare și investiții online, a publicat astăzi perspectivele pentru primul trimestru al anului 2021 pentru piețele globale, incluzând idei de tranzacționare care acoperă acțiuni, valute, valute, mărfuri și obligațiuni, precum și o serie de teme macro centrale care au impact asupra portofoliilor clienților.

„În ultimii 227 de ani de prețuri înregistrate pe piață, lumea a fost martoră la doar șase piețe bullish ale mărfurilor. Echipa Saxo Strats se așteaptă ca anul 2021 să marcheze începutul celui de-al șaptelea.”

„Motorul cheie este răspunsul durabil la pandemie, care a accelerat doar tendințele inegalității care se construiau din anii 1980 și următoarele trei decenii de globalizare. De aici înainte, vom vedea o adevărată schimbare de paradigmă macro, pe măsură ce accentul politic se îndepărtează de accentul tradițional pe asigurarea stabilității financiare către unul care cere stabilitate socială mai presus de orice”, spune Steen Jakobsen, economist șef și CIO la Saxo Bank.

„Paradigma stabilității sociale are trei obiective principale: reducerea inegalității (și prin aceasta, creșterea cererii), transformarea ecologică și îmbunătățirea infrastructurii. Prima implicație a acestei schimbări este că accentul se îndreaptă mai mult spre asigurarea unui venit minim, ceea ce duce la un stimul mai mare al cererii, deoarece salariații mai mici tind să economisească foarte puțin din veniturile lor. Cealaltă sursă de cerere injectată de guvern va fi transformarea ecologică, care este puțin probabil să fie inițial profitabilă fără o subvenție publică uriașă.”

„2021 pentru noi este anul în care narațiunea unei transformări mai verzi, susținute de guvern, a paradigmei sociale se întâlnește cu realitatea prea puțină aprovizionare, infrastructură inadecvată și o lume a afacerilor care a fost atât de ocupată să devină digitală și virtuală încât au uitat lumea fizică reală. Puteți avea cel mai bun produs din lume online și puteți vinde milioane de unități, dar dacă nu-l puteți produce, transporta și livra, vă dorim succes cu returnările.”

„Așa cum Covid-19 ne-a amintit de cât de vulnerabilă este economia noastră, probabil, supra-acordată la întrerupere, 2021 ne va aminti cum trebuie să trăim, să acționăm și să câștigăm bani în lumea reală”.

Mărfuri în creștere care cresc și mai mult în 2021

Pe măsură ce înaintăm în 2021, o slabă recuperare a cererii globale, condusă de vaccin, și îngrijorările meteorologice emergente au pregătit scena pentru un superciclu al mărfurilor. Țițeiul pare constant, în timp ce începutul puternic al anului al aurului și argintului continuă, cu perspectiva unui impuls suplimentar din „transformarea verde”. Între timp, așteptați o volatilitate sporită și un risc de corecții în următoarele luni, pe măsură ce sectorul agricol atinge maximele.”

“Ne așteptăm ca urcarea spectaculoasă a mărfurilor – care a făcut ca indicele de mărfuri Bloomberg să crească cu 10% în ultimul trimestru – să se extindă în 2021, condusă de mai mulți factori, de la înăsprirea ofertei și până la o piață mondială asfixiată de numerar”, spune Ole Hansen, șeful Strategiei pe Mărfuri la Saxo Bank.

„Adăugați la aceasta perspectiva unui dolar mai slab, o recuperare a cererii globale, condusă de vaccinuri și îngrijorări meteorologice emergente, iar componentele pentru un alt superciclu de mărfuri au început să se materializeze.”

„Creșterea puternică a țițeiului produsă de vaccin de la începutul lunii noiembrie a readus țițeiul Brent peste 50 USD / baril și s-a stabilit baza pentru prețuri mai mari în cursul anului. Având în vedere că cererea globală de petrol se ridică în continuare cu aproape 6 milioane de barili / zi sub nivelurile pre-pandemice, nu vedem un risc semnificativ de creștere a prețurilor petrolului înainte de 2022 sau chiar 2023. Pe această bază, vedem tranzacționarea țițeiului Brent constant la puțin peste 50USD/b în timpul trimestrului 1”.

„Aurul și argintul au fost martorii unui început puternic până în 2021 și menținem o viziune constructivă asupra sectorului, iar creșterea randamentelor este în primul rând rezultatul unei creșteri a susținerii aurului pe baza inflației. Argintul și-a revenit la valoarea pe termen lung față de aur, cu perspectiva unei creșteri suplimentare. „Transformarea verde” ar putea declanșa o surpriză în ceea ce privește cererea industrială, deoarece multe țări se angajează în proiecte de energie regenerabilă. Pe baza prognozei noastre pentru aur pentru a ajunge la 2200 USD / uncie, beta-ul ridicat al argintului ar trebui să încurajeze un raport aur-argint care se îndreaptă către valori din intervalul de jos 60 în 2021, ducând astfel prețul argintului la 35 USD / uncie”.

Urșii USD sărbătoresc Blue Wave Lite, dar ce spuneți de tarife?

În prima jumătate a anului 2021, investitorii bearish în USD vor spera că creșterile randamentului se vor dezactiva, în timp ce monedele din țările emergente și valorile mărfurilor își continuă performanța stelară spre normalizare, dar un deficit comercial în creștere ar putea avea o greutate asupra USD, pe măsură ce poziția sa, ca monedă de economisire a lumii, este sub presiune.

„Stăpânirea controlului asupra Congresului de către democrați, „ Blue Wave Lite”, permite stimulente fiscale la scară largă, dar are perspective limitate de reformă a impozitelor corporative – vești bune pentru urșii USD”, spune John Hardy, șeful strategiei FX la Saxo Bank.

„Cu toate acestea, efectele răspunsului politic Covid-19 sunt clare. Deficitul comercial al SUA din noiembrie a fost raportat la peste 68 de miliarde de dolari, al doilea ca mărime înregistrată. Un stimul suplimentar se va adăuga la deficite, deoarece acest lucru se va termina în mare parte cu bunurile fabricate cumpărate produse în China și în alte părți. Puterea CNY a fost una dintre cele mai mari povești de foreign exchange în 2020, dar ne îndoim că vom vedea o repetare. Orice forță suplimentară ar putea aduce cu sine o serie de provocări pentru China”.

„Cu excepția cazului în care SUA pot găsi o modalitate de a compensa ieșirile cu intrări de capital, soldurile externe înrăutățite se vor purta și mai mult în dolarul SUA. În ciuda fundamentelor convingătoare pentru scăderea USD, vectorii negativi îi reprezintă o curbă a randamentului abrupt și o creștere suplimentară a randamentelor lungi din SUA, care au depășit pragurile cheie în prima săptămână a anului 2021”.

„Scenariul Goldilocks pentru urșii USD este că creșterea randamentului SUA se va dovedi estompată, iar monedele din țările emergente și valorile mărfurilor vor continua să aibă o performanță stelară spre normalizare. Din punct de vedere al evaluării și al circuitului, lira turcească este convingătoare, iar alți câștigători ai unei recuperări reflaționiste ar putea include randul sud-african și rubla rusească”.

„În cadrul G-10, monedele mărfurilor sunt mai puțin convingătoare, deși ar trebui să se descurce bine într-o recuperare reflaționistă. În G3, euro beneficiază de normalizarea creșterii globale din partea exporturilor, dar este purtat de un stimul intern mai puțin generos și de o politică de dobândă negativă, în timp ce JPY urăște randamentele mai mari și tinde să urmărească dolarul SUA. Pentru lira sterlină, există aceleași negative ca și pentru USD, dar evaluarea sa se află într-o cheie complet diferită – deci plafonul său se poate dovedi oarecum scăzut într-o economie în redresare”.

„Provocarea cheie pentru dolarul SUA ar putea deveni de-a dreptul existențială dacă lumea începe să-și piardă încrederea în „credința și creditul” Trezoreriei SUA. Această provocare ar putea veni din nivelurile reale ale dobânzii negative, din creșterea activelor dure de orice fel și dintr-un exod din vechile active fără risc legate de USD, cum ar fi obligațiunile de Trezorerie”.

„Există provocarea dolarului SUA ca singură monedă de rezervă globală reală, întrucât China dorește să înlocuiască dolarul SUA în relațiile sale comerciale cu lumea exterioară prin cadrul de plată electronică a monedei digitale sau „yuan digital”. O lansare cu succes a DCEP ar putea fi cea mai importantă schimbare a sistemului monetar global de când a fost creat sistemul Bretton Woods.”

Criptomonedele devin mai instituționale, mai puțin obscure

Criptomonedele au explodat în ultimul trimestru al anului 2020, iar tendința a continuat până în 2021, determinată de creșterea interesului instituțional și de entuziasmul tot mai mare cu privire la DeFi („finanțe descentralizate”). Două lucruri se arată din asta: oportunitatea de a miza între 3 și 5 la sută din portofoliul dvs. pe ceva care ar putea oferi un randament de câteva ori față de investiție și o cantitatea nebună de bani fiduciari în circulație.

Această teamă de devalorizare i-a făcut pe oameni să privească spre activele protejate de inflație, iar natura descentralizată a criptomonedelor atrage investitorii. Odată cu îmbunătățirile semnificative ale jucătorilor importanți în curs, cererea pare să crească, în ciuda provocărilor notabile.

Anders Nysteen, analist cantitativ la Saxo Bank, a comentat: „Cu oferta limitată de Bitcoin (BTC) și costurile mari de energie asociate cu verificarea tranzacțiilor prin mining, este considerat mai mult un depozit de valoare decât alte criptomonede, cum ar fi Ethereum. Ethereum (ETH) are aplicații industriale, dar spectrul larg de aplicații este în prezent puternic restricționat, deoarece rețeaua permite doar procesarea unei cantități mici de tranzacții pe secundă.

„În afară de creșterea semnificativă a lățimii de bandă, actualizarea ETH 2.0 va îndepărta procesul de verificare de cei care fac mining cu consum intensiv de energie. Fluxul continuu de noi emisiuni face ca ETH să fie inflaționist prin natura sa și un deținător pe termen lung care nu participă activ la participare va avea o scădere de valoare. Cu toate acestea, obiectivul general al ETH este de a menține inflația la un nivel suficient de scăzut pentru a avea suficienți validatori și, astfel, a păstra rețeaua în siguranță.”

„Privind în 2021, sentimentul pozitiv din spațiul criptografic se bazează pe adoptarea crescută a mainstream-ului, precum și pe dezvoltările de succes ale infrastructurii tehnologice pentru a ține pasul cu cerințele în creștere ale rețelei. În același timp, amenințările provocărilor de reglementare și hackerii care vor să găsească o ușă din spate sunt încă la orizont.”

Deficitul investițional în infrastructură și inflația ascunsă

Pandemia a fost un accelerator de tendințe. A transformat obiceiurile de cheltuieli ale consumatorilor. Doar companiile digitale sau cele capabile să perceapă digitalizarea au putut să își protejeze sau, în unele cazuri, chiar să își mărească fluxul de venituri. Este puțin probabil ca toate acestea să se schimbe atunci când magazinele își deschid din nou porțile, agravând decalajul de investiții în infrastructură.

„Dacă acceptăm că digitalizarea va conduce totul și că platformele online vor deveni dominante, trebuie să înțelegem că am ajuns la punctul în care lipsa investițiilor în infrastructură și în logistică pentru livrarea produselor pe care aceste platforme de succes le vând devine o constrângere serioasă care este pe cale să mărească inflația”, spune Christopher Dembik, șef de analiză macro pentru Saxo Bank.

„Infrastructura de transport maritim nu are capacitatea de a face față unui astfel de salt brusc al cererii. În prezent, suntem în situația unică în care avem cele mai mari rate de costuri de transport între China și Europa și între China și Statele Unite.”

„Constrângerile fizice sunt probabil un factor principal în spatele inflației mai mari în lunile și trimestrele următoare, dar acest risc nu a fost surprins de piețele de capital și de modelele tradiționale. Piețele de capital au intrat într-un sistem de prețuri administrate, fie din cauza impactului guvernului prin reglementare, fie din cauza impactului direct din politica monetară ultra-acomodativă.”

„Această perioadă va crea noi oportunități remarcabile, în special în spațiul logistic care este caracterizat în mod tradițional de marje foarte mici. Vedem deja oportunități în logistica asistenței medicale odată cu sosirea vaccinurilor, în care antreprenorii și investitorii se concentrează pe livrări mai specializate și zone cu marje mult mai mari, cum ar fi lanțul de aprovizionare frigotehnic.”

Investitorii de acțiuni trebuie să îmbrățișeze sectorul mărfurilor în timpul reflației

SUA arată un grad de presiune a prețurilor care nu a fost văzut de la mijlocul anului 2018, când inflația a atins ultimul prag, în timp ce China arată, de asemenea, o rată în creștere. Garanțiile clasice împotriva inflației mai mari includ aurul, obligațiunile de stat protejate de inflație și energia. Cu toate acestea, piața de capitaluri proprii oferă, de asemenea, câteva alternative interesante, deoarece evaluările la nivel record sunt contestate în 2021.

Peter Garnry, șeful Strategiei de capitaluri proprii, a declarat: „Pachetul nostru Saxo Commodity Sector, o listă inspirațională de 40 de acțiuni cu expunere la sectorul mărfurilor, a obținut un randament total de 171% de la 1 ianuarie 2016. Coșul a crescut cu 7,5% pe an până în prezent, fiind unul dintre cele mai performante segmente ale pieței de acțiuni și subliniind că investitorii se poziționează pentru reflație.”

„Câștigurile S&P 500 au recuperat cea mai mare parte a declinului în primele luni ale pandemiei, în scădere cu doar 10% în T3 2020 față de nivelul Q4 2019. Bazat pe P/E înainte de 12 luni, S&P 500 se apropie teribil de vârful său istoric din decembrie 1999, în timpul bulei dot-com.”

„Presupunând creșterea fluxurilor de numerar libere în 2021 și diferența neschimbată între randamentele obligațiunilor de stat, randamentele obligațiunilor corporative și randamentele fluxurilor de numerar libere, atunci o mișcare de 100 de puncte de creștere a randamentului SUA pe 10 ani s-ar putea traduce printr-o scădere de 15-20% în acțiunile Nasdaq 100, cel mai sensibil la dobânzi dintre toți indicii majori de capital.”

„Stocurile globale de energie verde au crescut cu 142% în 2020, depășind toate celelalte teme majore de capitaluri proprii. Companiile verzi vor trebui să își justifice evaluările. Punctul nostru de vedere este că sursele vechi de energie vor depăși performanța energiei curate și că businessul cu transformarea ecologică se va împărți în cel de „verde de calitate” și „verde speculativ”, cu potențialul ca ultimul segment să experimenteze o vânzare dramatică.”

„Stop joc” pentru obligațiunile de trezorerie

2021 se va dovedi provocator pentru deținătorii de obligațiuni, întrucât politica reală de dobândă negativă adoptată de băncile centrale a redus riscul negativ de pe o parte, dar a diminuat primele de risc pe de altă parte. Cu toate acestea, titlurile cu randament ridicat și obligațiunile verzi reprezintă o oportunitate pentru investitori.

„Singura modalitate de acoperire împotriva unei greșeli de politică și a creșterii inflației va fi să căutați venituri din obligațiuni, reducând în același timp expunerea la datorii cu randament aproape zero. Deoarece dobânzile reale vor continua să scadă, durata și randamentele nominale scăzute se vor dovedi toxice, în timp ce titlurile cu randament mai ridicat, cum ar fi obligațiunile nedorite și piețele emergente, pot oferi o salvare adecvată, deoarece economia găsește un nou echilibru”, spune Althea Spinozzi, strateg pe venituri fixe la Saxo Bank.

„Titlurile de valoare protejate împotriva inflației vor oferi o acoperire importantă împotriva creșterii inflației, în ciuda randamentului negativ.”

„Din păcate, Trezoreria oferă în continuare cel mai scăzut randament din istorie, nu oferă alternativă împotriva randamentelor în creștere și expune investitorii la pierderi considerabile. În 2021, i-am putut vedea închizând anul cu o rentabilitate negativă pentru a cincea oară în mai mult de patruzeci de ani, marcând sfârșitul unei ere pentru ETF-uri cu durată mare. Pe fondul scăderii dobânzilor reale, continuăm să favorizăm valorile mobiliare protejate împotriva inflației de trezorerie (TIPS).”

„Tendința incontestabilă la care vom asista în spațiul obligațiunilor va fi o scădere constantă a randamentelor reale. În acest context, este crucial să reducem ponderea nominalelor și să introducem obligațiuni legate de inflație sau ETF-uri care urmăresc inflația.”

„O altă modalitate de a reduce riscul de scădere a randamentelor reale este de a cumpăra titluri cu randament mai mare. Cu toate acestea, spread-urile s-au redus sub nivelurile pre-pandemice, ceea ce înseamnă că creditul este mai scump decât în ​​urmă cu un an, în ciuda riscului de neplată mai mare.”

„Obligațiunile verzi reprezintă oportunitatea perfectă pentru investitori de a-și diversifica investițiile și acest lucru este valabil mai ales pentru obligațiunile verzi denominate în euro, întrucât ratele dobânzii vor rămâne scăzute mai mult timp. Cu toate acestea, va trebui să ne bazăm în continuare pe sectorul energetic tradițional, iar companiile cu datorii nete limitate față de EBITDA vor putea rezista la o cerere de energie redusă, provocată de activitatea economică scăzută, în timp ce companiile de stat vor fi mai bine poziționate pentru a profita de pachetul de stimulente.”

Urzeala Tronurilor – reflația și inegalitatea, macro-driverele din 2021

Este posibil ca inflația să nu fie vizibilă în indicii de preț ai băncilor centrale, dar inflația există în economia reală și a fost exacerbată de măsurile de politică monetară expansive și neconvenționale din ultimii ani. Investitorii ar trebui să caute să își adapteze portofoliile la schimbarea fundamentală a pieței pe măsură ce intrăm în 2021.

Eleanor Creagh, strateg de piață australiană pentru Saxo Bank, a declarat: „Odată cu începerea noului an, angajatul mediu din SUA trebuie să lucreze acum 141 de ore pentru a cumpăra o acțiune din S&P 500, un nou record. În anii 1980 a fost nevoie de mai puțin de 20 de ore pentru a cumpăra aceeași acțiune. O pierdere a puterii de cumpărare este, în mod implicit, inflație.”

„Această dinamică perpetuează concentrarea sistematică a bogăției și inechitățile intergeneraționale care ne afectează societatea. Este, de asemenea, un factor cheie al polarizării societății în creștere și al valului populist care a crescut în ultimii ani. Moderarea inegalității veniturilor nu este benefică doar pentru creșterea potențială pe termen lung, ci și pentru stabilitatea financiară.

„Regimul fiscal actual MMT-lite (Modern Monetary Theory – MMT) va fi esențial, cu o trezorerie Yellen care încorporează trecerea către abandonarea ortodoxiei fiscale, monetizarea datoriilor și evoluția băncilor centrale. O schimbare profundă a regimului în politicile fiscale ale economiilor occidentale, combinată cu presiunile din partea ofertei, este o furtună perfectă pentru o inflație mai mare.”

„Suntem în pragul unei schimbări fundamentale de regim care va promova o schimbare în conducerea pieței, iar portofoliile trebuie, de asemenea, să facă tranziția.”

„Pe măsură ce lumea își va reveni din adâncurile acestei crize, creșterea va accelera alături de inflație, în timp ce sistemul financiar rămâne inundat de bani noi; alocarea activelor pentru mărfuri trebuie să fie mai mare.”

„Deficite uriașe de aprovizionare cu subinvestiții structurale, impulsuri din spate pentru transformarea verde și motoarele unui dolar mai slab, plus o inflație mai mare, vor coincide cu o subponderare istorică și o piață bearish multianuală pentru a aduce o renaștere a mărfurilor în 2021.”

China este steaua polară a Asiei, iar Asia de Nord este un câștigător dovedit

China a tras după ea restul Asiei de Nord și a dat restului lumii o fundație. China este steaua de nord a regiunii, iar Asia de Nord este câștigătoarea dovedită într-o lume consumată de Covid, în timp ce SUA se confruntă cu provocări semnificative în 2021.

„China va trebui probabil să-și intensifice activitatea și să lanseze stimulente în trimestrul II al acestui an pentru a obține statistici anuale bune la timp pentru a 100-a aniversare a fondării Partidului Comunist Chinez, pe 1 iulie”, spune Kay Van Petersen, strateg global macro la Saxo Bank.

„Din vară, este probabil ca lumea să intre în cea mai mare experiență de călătorie experimentată vreodată. Cei care obișnuiau să călătorească au stat pe bară, iar cei care, în general, nu călătoresc, au obosit să zacă acasă.”

„Ne așteptăm la o inflație generală a clasei de active, iar tendințele structurale continuă să împingă dolarul SUA mai jos. În cele din urmă, ne așteptăm la randamente mai mari. întrucât SUA nu pot cheltui până la infinit și pot avea piața prețul liber al randamentelor lor, în timp ce se așteaptă să nu falimenteze.”

„Inflația și pierderea credinței în banii fiduciari ar putea face Bitcoin și criptomonedele câștigătoare în primul trimestru. Am intrat pe o nouă piață bullish atunci când Bitcoin a sărit peste valoarea maximă de 20.000 de dolari văzută în 2017, trimițând un semnal că investitorii instituționali și fondurile speculative mari sunt dispuși să parieze că criptomoneda este un activ real. Încă sunt primele zile pentru cripto, singura certitudine fiind volatilitatea și o mulțime de opinii divergente asupra spațiului, precum și depășirea riscului de reglementare.”

Pentru a accesa Raportul T1 2021 complet al Saxo Bank, cu articole mai detaliate de la analiștii și strategii noștri, accesați: https://www.home.saxo/insights/news-and-research/thought-leadership/quarterly-outlook



Comentariile sunt inchise.

Economic - Mar 8, 2024 9:27 - 0 comentarii

Femeile și investițiile: avem nevoie de o demistificare, pentru șanse mai mari pentru femei

Mai multe în secţiunea Economic


Timp liber - Jun 17, 2022 10:37 - 0 comentarii

5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!

Mai multe în secţiunea Timp liber


Auto - Feb 14, 2024 11:40 - 0 comentarii

Carburantul HVO100: pentru prima dată la stațiile de alimentare Eurowag!

Mai multe în secţiunea Auto