Sănătate - Scris de , Tuesday, 1 March 2022 9:30 - 0 comentarii

Dr. Kemal Unal, expert în medicină nucleară: terapiile de ultimă generație pentru cazurile avansate de carcinom de prostată și tumori neuroendocrine

Tags:

Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, adenocarcinomul de prostată este al doilea tip de cancer ca frecvență în rândul bărbaților și ocupă locul 4 în topul cancerelor, după cel de plămâni, sâni și colon. De obicei, problemele urinare și instalarea disfuncției erectile sunt simptomele care aduc pacienții la medic. Cancerul de prostată apare preponderent după vârsta de 65 de ani. Din fericire, îmbolnăvirea glandei prostate poate fi diagnosticată la debut și tratată cu succes prin chimioterapie, radioterapie și chirurgie.

Progresele din medicină în cazul cancerului de prostată vizează și tratamentul cazurilor avansate de boală. Cancerul de prostată se tratează în echipă, așa cum este și protocolul aplicat în cadrul clinicilor ACIBADEM din Turcia. Din echipele de medici fac parte urologul, oncologul, specialistul în imagistică, medicul chirurg, anatomopatologul și radioterapeutul. În ultimii ani, o contribuție majoră în stadializarea bolii și tratarea cazurilor avansate o are medicina nucleară.

“În cadrul departamentului nostru, folosim protocolul imagistic cu Ga 68- PSMA la pacienții diagnosticați cu adenocarcinom de prostată, pentru a stabili stadiul bolii. De asemenea, putem folosi Ga 68- PSMA  la pacienții cu adenocarcinom de prostată care au metastaze pentru a evalua imagistic răspunsul la tratament. Mai mult, dacă pacientul are o nouă leziune, apelăm la Ga 68- PSMA pentru a reevalua stadiul bolii. Ga 68-PSAM acționează în felul următor: când injectăm pacientul cu acest radiotrasor, acesta se atașează de un receptor din membrana adenocarcinomului de prostată, apoi intră în citoplasmă. Astfel, reușim să vizualizăm celulele carcinomului de prostată. Ceea ce facem noi se numește imagistică moleculară cu Ga 68- PSMA”, spune dr. Kemal Unal, expert în medicină nucleară.

Folosirea protocoalelor cu Ga 68-PSMA se aplică după o selecție riguroasă a pacienților, în funcție de anumiți parametri. Aceștia pot fi nivelul PSA din sânge sau o suspiciune de cancer după o investigație imagistică. Folosirea radiofarmarceuticului Ga 68-PSMA  nu necesită o pregătire în prealabil și nu are efecte adverse.

“Nu se fac pregătiri speciale înainte de a face testul, pacientul nu trebuie să oprească medicația. Injectăm radiotrasorul Ga 68-PSMA în departamentul de medicină nucleară, iar pacientul stă liniștit o oră. Apoi urmează investigația care se face cu ajutorul PET-CT-ul: scanarea întregului corp durează 20-30 de minute. Apoi, dacă nu există artefacte de mișcare (situații care apar dacă pacientul are implanturi metalice sau ca urmare a respirației), trimitem pacientul acasă. Singurul lucru pe care trebuie să-l facă pacientul este să evite contactul cu femeile însărcinate și cu copiii timp de o zi, pentru că există o încărcătură radioactivă. Efecte secundare ale protocoalelor imagistice care utilizează Ga 68-PSMA nu există”, adaugă expertul în medicină nucleară din cadrul ACIBADEM.

O altă soluție performantă din medicina nucleară este și tratamentul cu lutețiu 177-PSMA. Acest radiofarmaceutic este utilizat mai ales în cazurile de metastaze.

“Dacă pacienții au metastaze și li se recomandă hormonoterapie și chimioterapie, ei pot deveni rezistenți la aceste terapii (adenocarcinom de prostată rezistent la castrare) și atunci singura soluție ar putea fi terapia cu lutețiu-177. La ora actuală, se știe că, dacă celulele tumorale au o bună absorbție pentru Ga 68- PSMA, atunci vor avea și pentru terapia cu lutețiu-177. Protocolul se numește diagnosoterapie, este un termen nou în medicina nucleară. Terapiile cu lutețiu-177 sunt personalizate și astfel, reușim să tratăm în același timp toate leziunile. De exemplu, dacă pacientul are 100 de metastaze, nu i se poate aplica radioterapie externă pentru fiecare leziune. Dar când injectăm lutețiu-177 în organism, tumorile absorb lutețiul și astfel, putem iradia mai multe leziuni într-o singură ședință”, explică beneficiile terapiei cu utețiu-177 dr. Kemal Unal.

Pentru terapiile cu lutețiu-177, pacienții sunt atent selectați în funcție de valorile testelor de sânge și de starea funcțiilor hepatice și renale. Asta pentru că terapia cu radiații poate agrava starea pacienților cu probleme renale sau hepatice. Pacienții vor face analize pe parcursul tratamentului pentru evaluarea stării de sănătate. Efectele adverse pot apărea la un procent de pacienți cuprins între 3 și 5.

“Ne așteptăm la un procent de 10 de răspuns complet la tratament. Cei mai mulți dintre pacienți au un răspuns parțial la tratament, dar și acesta e un lucru bun pentru că acești pacienți nu au alte opțiuni terapeutice. Unii au un răspuns stabil, ceea ce înseamnă că boala stagnează ceea ce e bine pentru acești pacienți. 20 sau 30 la sută dintre pacienți se confruntă cu o progresie a bolii sub tratamentul cu lutețiu-177, dar și pentru aceștia mai avem soluții precum terapia cu actiniu care se fac deja în Europa și în Turcia. Actiniu este mult mai activ energetic decât lutețiu-177, conține particule alfa, nu beta precum lutețiu. Este o alternativă pentru pacienții care nu răspund la lutețiu-177, dar majoritatea răspund la lutețiu sau au o situație stabilă. De asemenea, la jumătate dintre pacienții care fac tratament cu lutețiu-177, nivelul de PSA din sânge se reduce”, descrie expertul în medicină nucleară efectele terapiilor cu radiofarmaceutice.

Tratamentul cu lutețiu 177 se poate face la orice vârstă și nu afectează fertilitatea pe termen lung. La ora actuală, medicina nucleară oferă soluții de diagnostic și tratament și pentru tumorile neuroendocrine. Acestea sunt cancere rare care se dezvoltă din celulele neuroendocrine din organism și se localizează preponderent la nivelul plămânilor, apendicelui, intestinului subțire, rectului și pancreasului. Din protocolul de diagnostic al tumorilor endocrine, fac parte testele hormonale, investigațiile imagistice și biopsia, alături protocoalele cu Ga 68-DOTATE.

“GA 68-DOTATE este metoda de ultimă generație care oferă cele mai bune rezultate în diagnosticarea tumorilor neuroendocrine. Această metodă oferă cea mai bună acuratețe față de alte metode imagistice, vorbim despre imagistica moleculară. Folosim Ga 68-DOTATE pentru stadializare, restadializare și evaluarea efectului tratamentului. Uneori, folosim protocolul pentru a identifica focarul inițial de boală atunci când pacienții au niveluri crescute în sânge ale markerilor tumorali pentru tumori neuroendocrine. Există cazuri când nu apar leziuni evidente în timpul investigațiilor imagistice clasice precum tomografia sau alte investigații radiologice. Așa că apelăm la Ga 68-DOTATE pentru a investiga pacienții, pentru a găsi sursa de boală și pentru stadializarea bolii. Pentru Ga 68-DOTATE nu se face nicio pregătire specială a pacienților, însă aceștia trebuie să sisteze tratamentele cu analogi de somatostatină pentru că pot interfera cu absorbția radiofarmaceuticelor și pot influența rezultatul. Astfel, dacă pacienții au la activ perioade lungi de terapie cu analogi de somatostatină, trebuie să le oprească înainte cu 4 săptămâni de investigația cu Ga 68-DOTATE. La pacienții care nu au la activ terapii îndelungate, investigația se poate face după o zi de pauză”, detaliază protocolul de investigare cu Ga 68-DOTATE dr. Kemal Unal.

Și în cazul tumorilor neuroendocrine, medicii aplică protocoalele cu lutețiu-177, atunci când alte soluții nu funcționează.

“În centrul în care activez în cadrul ACIBADEM, aplicăm aceste terapii de doi ani. Este o tehnologie relativ nouă, în multe țări nici nu este disponibilă încă. Dar în țările avansate, se face de rutină și suntem foarte bucuroși că o putem aplica și în ACIBADEM pentru că este standardul de aur pentru aceste afecțiuni. În aceste afecțiuni, lutețiul-177 nu este tratamentul de primă intenție, însă când nu există alte soluții pentru tumorile neuroendocrine, este bine că avem această soluție pe care o oferim pacienților, soluție despre care apar tot mai multe date în literatura medicală. De asemenea, prin aceste metode moderne, putem oferi soluții și pentru pacienții cu metastaze, cu puține efecte adverse. În cazul terapiei cu lutețiu 177-DOTATE, la majoritatea pacienților așteptăm un răspuns stabil sau unul parțial. La foarte puțin pacienți, există o rezistență la radiofarmaceutice. Dar majoritatea pacienților selectați atent de noi pot beneficia de aceste terapii”, concluzionează dr. Kemal Unal.Comentariile sunt inchise.

Internaţional - Mar 31, 2022 10:08 - 0 comentarii

Analiză equities: acțiunile câștigă teren în fața inflației și a mărfurilor

Mai multe în secţiunea Internaţional


Politic - Nov 21, 2017 11:18 - 0 comentarii

Cele trei opțiuni ale Angelei Merkel

Mai multe în secţiunea Politic


Utilitar - Aug 1, 2022 9:15 - 0 comentarii

Eurowag lansează soluția mobilă EW Pay

Mai multe în secţiunea Utilitar