Economic - Scris de , Thursday, 6 July 2023 12:16 - 0 comentarii

Perspectiva Saxo T3: Inteligența Artificială – Cea Bună, cea Rea și… Bula 

Saxo, specialistul în tranzacționare și investiții online, și-a publicat astăzi perspectiva trimestrială pentru T3 2023 pentru piețele globale, inclusiv idei de tranzacționare care acoperă acțiuni, valută, valute, mărfuri și obligațiuni, precum și o serie de teme macro-centrale care afectează portofoliile clienților.

Apariția noilor tehnologii are un impact atât pozitiv, cât și negativ asupra societății, iar acest lucru e corect și pentru inteligența artificială (AI) – care a luat lumea cu asalt în ultimele câteva luni. La rândul său, perspectiva Saxo Bank pentru trimestrul al III-lea analizează mai atent impactul actual pe piață al temei AI pe piețe din întreaga lume.

În timp ce directorul de investiții al Saxo, Steen Jakobsen, recunoaște că există „potențial ca AI generativă să crească productivitatea în timp”, el avertizează că „piața face pași rapizi în alegerea câștigătorilor, iar evaluările actuale scad deja prea mult din presupusele câștiguri viitoare pe termen lung.”

Pe fondul macroeconomic mai larg, Jakobsen spune că participanții de pe piață fac o greșeală crezând că ciclul actual al pieței se va desfășura ca și cele anterioare.

„După pandemia de COVID-19, mulți oameni cred că economia revine la un drum normal. Ei cred că ratele scăzute ale dobânzilor vor continua să susțină creșterea și că este posibilă o „aterizare soft”. Acest punct de vedere este naiv. Economia este în prezent încărcată cu datorii în exces, iar evaluările activelor sunt la maxime istorice”, adaugă el. „O aterizare lină este foarte puțin probabilă în acest mediu și, ca și concept economic, este extrem de rară.”

Febra AI împinge piața la noi extreme

La începutul acestui an, piețele anticipau că economia se prăbușește, dar apariția sistemelor avansate de inteligență artificială s-a dovedit a influența jocul, spune șeful Strategiei de capitaluri proprii al Saxo, Peter Garnry. „Aproximativ în aceeași perioadă de maxim pesimism în jurul economiei și pariuri pe reduceri agresive ale ratelor, OpenAI și-a lansat sistemul GPT-4 AI, iar 2023 nu a mai fost niciodată același.”

Creșterea generată de AI a împins piața de acțiuni din SUA la noi extreme, în timp ce interesul pentru industriile adiacente AI a crescut și el. Coșul tematic de semiconductori de la Saxo a crescut cu 39,8% până la jumătatea lunii iunie, în timp ce tema noastră de AI este cea mai accesată cercetare de acțiuni.

„Deși este prea devreme pentru a genera o bula generală, industria semiconductoarelor arată în mod clar un comportament asemănător unui bule, iar evaluările acțiunilor companiilor de semiconductori sunt cele mai ridicate din 2010, măsurând EV/EBITDA pe 12 luni”.

Una dintre principalele întrebări pentru investitorii globali rămâne dacă să reducă expunerea la acțiuni. Cu toate acestea, „dacă investitorul dorește să maximizeze investiția pe termen lung, o supraexpunere la aceste acțiuni ar fi inițiativa cea mai prudentă”, spune Garnry.

China se confruntă cu provocări din cauza AI generativă  

În ultimii ani, factorii de decizie din China au dezvăluit mai multe inițiative strategice pentru a propulsa țara în prim-planul inovației AI. Redmond Wong, Strategist pentru zona extinsă China la Saxo, explorează provocările și oportunitățile pentru China în domeniul AI generativă și impactul pe care aceasta l-ar putea avea asupra economiei în general.

„China își propune să promoveze un cerc virtuos al creșterii economice prin inovarea tehnologiei, aplicarea tehnologiei, inovarea modelului de afaceri, creșterea productivității, creșterea economică și investițiile suplimentare în tehnologie”, explică el.

Cu toate acestea, „AI generativă necesită un nou nivel de sofisticare și putere de calcul”, iar „rămînerea în urmă în inovarea tehnologică ar putea perturba acest cerc virtuos și ar putea duce la scăderea productivității, împiedicând în cele din urmă dezvoltarea economică”.

Acest lucru este amenințat și mai mult de tensiunile geopolitice în curs, de succesul descoperirilor generative ale inteligenței artificiale în Statele Unite, precum și de redresarea economică mai lentă decât se aștepta a Chinei. Investitorii care evaluează China „ar trebui să recunoască provocările generate de inteligența artificială generativă și, în același timp, potențialele perspective de investiții în companiile pregătite să valorifice aceste schimbări transformatoare”.

Riposta Japoniei la îmbătrânire și antiproductivitate: roboți cu inteligență artificială generativă

Startegul macro de la Saxo, Charu Chanana, analizează expertiza Japoniei în fabricarea semiconductoarelor și integrarea robotică, sugerând că acestea ar putea fi fundamentul unei prezențe foarte puternice în AI.

Acțiunile japoneze și inteligența artificială combină cele mai puternice două teme ale pieței din acest an: „potențialul de inovare se adaugă celorlaltor forțe potrivnice care se aliniază pentru acțiunile japoneze și aduce o serie de oportunități suplimentare de investiții în Japonia”.

„Cu istoria sa de a fi lider în cercetarea și inovarea tehnologică, Japonia are potențialul de a umple golurile și de a ajuta companiile globale de semiconductori să reducă riscurile în timp ce încearcă să-și mute operațiunile departe de China și Taiwan.”

În plus, „Cel mai mare potențial al Japoniei ar putea fi reunirea succesului său în robotică cu noi oferte de inteligență artificială pentru a crea o tehnologie complet nouă care poate schimba fața economiei globale”.

Este AI noua crypto?

Mads Eberhardt, analist de criptomonede la Saxo, aruncă o privire mai atentă asupra febrei AI care a invadat piețele: „observăm asemănări remarcabile între cripto și ascensiunea recentă a AI, inclusiv strada aparent unidirecțională a capitalului care curge către orice AI”.

Investitorii retail, în special, își vor continua să-și îndrepte atenția asupra temei, deoarece „se bucură de piețele cu risc/recompensă mai mare, similar acțiunilor cripto și „meme”, în care investitorii retail sunt foarte dominanți”.

Cu toate acestea, „piața își va reevalua în cele din urmă proiecția impactului pe termen scurt al inteligenței artificiale, pe măsură ce tehnologia se maturizează mai lent decât se aștepta și alte provocări devin evidente, inclusiv incertitudinea de reglementare, de care este probabil să sufere AI, așa cum se întâmplă și cu criptomonedele.”

Inteligența artificială, o schimbare promițătoare pentru un portofoliu?

Hans Oudshoorn, coach de investiții la Saxo, subliniază modul în care investitorii pot obține expunere la AI prin intermediul ETF-urilor care oferă o diversificare considerabilă.

O modalitate de a obține expunerea la AI este prin „Cei 7 magnifici” – Amazon, Alphabet (Google), Apple, Meta, Microsoft, Nvidia și Tesla. „Toate aceste companii joacă un rol cheie în dezvoltarea și aplicarea AI, dar merită să ne amintim că motorul cheie al câștigurilor lor nu este încă AI.” Cu toate acestea, „investitorii ar trebui să recunoască, de asemenea, că investiția în acțiuni individuale este, în general, mai riscantă decât investiția diversificată printr-un fond mutual sau ETF”.

„Riscurile cheie de luat în considerare atunci când investiți în acțiuni legate de AI sunt în mod firesc riscul de piață în sine, dar și evaluarea exagerată a acțiunilor pentru acest sector, care reprezintă un risc cheie și ar putea fi declanșat în cazul în care ratele dobânzilor vor crește în continuare. Așteptările de creștere sunt foarte mari pentru aceste companii, ceea ce înseamnă că sezonul de profituri în trimestrul care urmează reprezintă un test cheie al acestor așteptări. Majoritatea companiilor legate de AI au sediul în SUA și, prin urmare, există un risc considerabil al USD pe această temă.”

Zâmbetul USD și ruperea barajului JPY

În valute, șeful Strategiei FX la Saxo, John Hardy, observă că scurt-urile în USD ar putea fi setate pentru o verificare urâtă a realității dacă economia SUA rămâne rezistentă și inflația de bază rămâne lipicioasă, posibil implicând ambele părți ale „zâmbetului USD” care conduc USD putere.

„Turmulile bancare au reprezentat o piatră de hotar care a indicat în direcția înăspririi în continuare a creditului, care va duce în cele din urmă la o încetinire economică, dar se pare că „în cele din urmă” se va dovedi mult mai departe la orizont decât am anticipat.”

„În T3, convingerea noastră este că piețele sunt prea încrezătoare în rezultatele benigne ale inflației și, prin urmare, ale politicii băncii centrale. Acest lucru ar putea angaja una sau chiar ambele părți ale zâmbetului USD. Cu sentimentul de risc global aproape de euforie de la sfârșitul trimestrului al doilea, urmărim indicatorul de referință pe 10 ani al Trezoreriei SUA, care ar amenința o verificare a realității și ar spori și USD pe trecerea la noi maxime ale ciclului.”

O altă piață de interes deosebit este Japonia. „Politica monetară ușoară a Băncii Japoniei (BoJ) este probabil unul dintre pilonii cheie care ajută la susținerea lichidității globale puternice și a sentimentului pozitiv de risc, care a făcut ca piețele să revină atât de agresiv în urma turbulențelor din martie, în special din cauza entuziasmului pentru acțiunile japoneze.”

„În mod curios, de la sfârșitul lunii iunie, volatilitatea implicită a opțiunilor și declinarea opțiunilor în JPY sugerează o retragere a credinței în potențialul oricărei volatilități JPY. JPY este cea mai întinsă dintre toate monedele din punct de vedere al valorii, iar dacă piața de obligațiuni este greșită în privința ciclului, piața s-ar putea dovedi greșită în ceea ce privește scăderea JPY-ului pe riscul unei ruperi de baraj din partea BoJ.”

Focus pe piața de mărfuri: începem să creștem?

Ole Hansen, șeful Strategiei pentru mărfuri la Saxo, sugerează că sectorul pare să înceapă al treilea trimestru pe o bază mai fermă, după ce lunile întregi de slăbiciune au înregistrat o inversare parțială în luna iunie.

„În pofida îngrijorărilor continue legate de cerere, conduse de preocupările privind recesiunea din Statele Unite și Europa, sectorul energetic rezistă – susținut de reducerea unilaterală a producției din Arabia Saudită, creșterea marjelor de rafinărie în sezonul de vârf al cererii de vară și credința speculativă a comercianților și investitorilor în creștere, prețurile fiind aproape de cel mai slab nivel din ultimii zece ani, reducând astfel riscul vânzărilor suplimentare agresive legate de macroeconomic.”

Ole Hansen observă că câștigurile puternice au fost uneori determinate de un dolar american mai slab, dar evoluțiile specifice din fiecare sector au cântărit și ele în ecuație. Cel mai îngrijorător este riscul de creștere a prețurilor la alimente în toamnă, deoarece mai multe regiuni cheie în creștere se luptă cu condițiile meteorologice calde și uscate declanșate de primul model meteorologic El Niño din ultimii ani.

„Din performanța recentă a prețurilor din diferite sectoare, putem vedea primele semne ale piețelor care ating nivelul minim, cu nivelurile actuale deja în unele dintre cele mai defavorabile scenarii de creștere.”

Pentru a accesa raportul complet al Saxo pentru T3 2023, cu articole mai detaliate de la analiștii și strategii Saxo, accesați:

https://www.home.saxo/insights/news-and-research/thought-leadership/quarterly-outlook



Comentariile sunt inchise.

Sport - Oct 21, 2010 8:59 - 0 comentarii

Rezultatele UEFA Champions League

Mai multe în secţiunea Sport


Travel - Oct 19, 2010 15:50 - 0 comentarii

Low, low, low-cost…

Mai multe în secţiunea Travel


Timp liber - Jun 17, 2022 10:37 - 0 comentarii

5 mașini de familie sub 20.000 de euro – ignorate pe nedrept!

Mai multe în secţiunea Timp liber