Tehnologie şi ştiinţă - Scris de , Monday, 18 October 2010 9:23 - 0 comentarii

Dragostea, un drog

Nu este afirmaţia unui tânăr amorezat, ci concluzia unui studiu de la Universitatea Stanford din California, scrie Daily Telegraph. Conform cercetătorilor, dragostea poate bloca durerea fizică, într-un mod similar felului în care acţionează calmantele puternice, precum morfina.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii americani au scanat creierele unui grup de studenţi, în timp ce aceştia erau înţepaţi sau ciupiti, dar priveau şi poza persoanei iubite. Scanările au arătat că intensitatea durerii a scăzut cu 40% atunci când studenţii priveau pozele. 

Există şi o explicaţie ştiinţifică. “Dragostea activează centrii recompensei din creier, iar, atunci când aceste zone sunt activate, durerea nu mai este percepută la intensitatea maximă, ci este diminuată. La vederea pozelor cu persoanele iubite, nivelul dopaminei şi al serotoninei (n.r. substanţe care transmit informaţiile între neuroni) din creierul voluntarilor a fost stimulat, aceştia fiind neurotransmiţătorii legaţi de senzaţia de fericire”, explică dr. Sean Mackey, coordonatorul studiului.

În cadrul experimentului, s-a încercat distragerea atenţiei de la durere prin mai multe metode, însă doar vederea persoanei iubite a funcţionat. “Concluziile studiului ar putea fi folosite pentru dezvoltarea de noi tratamente pentru pacienţii care suferă de dureri cronice. Ele confirmă teoria conform căreia suferinţa acestor pacienţi ar putea fi uşurată prin implicarea lor în activităţi plăcute”, se entuziasmează dr. Mackey.



Comentariile sunt inchise.

Sport - Oct 21, 2010 8:59 - 0 comentarii

Rezultatele UEFA Champions League

Mai multe în secţiunea Sport


Ultima oră - Jan 19, 2024 9:28 - 0 comentarii

Unitatea de bord a Eurowag oferă acum servicii europene de taxare electronică în Spania și Portugalia

Mai multe în secţiunea Ultima oră


Sănătate - Mar 1, 2024 9:30 - 0 comentarii

5 greșeli pe care le fac pacienții atunci când își aleg un spital în străinătate

Mai multe în secţiunea Sănătate