Tehnologie şi ştiinţă - Scris de , Monday, 18 October 2010 9:23 - 0 comentarii

Dragostea, un drog

Nu este afirmaţia unui tânăr amorezat, ci concluzia unui studiu de la Universitatea Stanford din California, scrie Daily Telegraph. Conform cercetătorilor, dragostea poate bloca durerea fizică, într-un mod similar felului în care acţionează calmantele puternice, precum morfina.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii americani au scanat creierele unui grup de studenţi, în timp ce aceştia erau înţepaţi sau ciupiti, dar priveau şi poza persoanei iubite. Scanările au arătat că intensitatea durerii a scăzut cu 40% atunci când studenţii priveau pozele. 

Există şi o explicaţie ştiinţifică. “Dragostea activează centrii recompensei din creier, iar, atunci când aceste zone sunt activate, durerea nu mai este percepută la intensitatea maximă, ci este diminuată. La vederea pozelor cu persoanele iubite, nivelul dopaminei şi al serotoninei (n.r. substanţe care transmit informaţiile între neuroni) din creierul voluntarilor a fost stimulat, aceştia fiind neurotransmiţătorii legaţi de senzaţia de fericire”, explică dr. Sean Mackey, coordonatorul studiului.

În cadrul experimentului, s-a încercat distragerea atenţiei de la durere prin mai multe metode, însă doar vederea persoanei iubite a funcţionat. “Concluziile studiului ar putea fi folosite pentru dezvoltarea de noi tratamente pentru pacienţii care suferă de dureri cronice. Ele confirmă teoria conform căreia suferinţa acestor pacienţi ar putea fi uşurată prin implicarea lor în activităţi plăcute”, se entuziasmează dr. Mackey.Comentariile sunt inchise.

Sănătate - Oct 22, 2021 10:43 - 0 comentarii

Chirurgia modernă pentru cancerele ginecologice: incizii invizibile, recuperare rapidă, riscuri reduse

Mai multe în secţiunea Sănătate


Travel - Oct 19, 2010 15:50 - 0 comentarii

Low, low, low-cost…

Mai multe în secţiunea Travel


Ultima oră - Aug 15, 2021 23:17 - 0 comentarii

Redeschiderea economiilor și China aduc moderația în tranzacționarea acțiunilor din industria de gaming

Mai multe în secţiunea Ultima oră