Economic - Scris de , Friday, 19 January 2018 8:47 - 0 comentarii

Raport Trimestrial Saxo Bank: Cum să identifici o bulă

Saxo Bank, specialistul online în tranzacționare multi-active și investiții, a publicat perspectivele sale trimestriale pentru piețele globale și ideile cheie de tranzacționare pentru Q1 2018, concentrându-se asupra bulelor: modul în care se formează și modul în care acestea pot fi… detectate.

În urma unui 2017 extrem de calm, echipa de strategie a Saxo Bank vede o piață plină de pericole potențiale, pe măsură ce se consumă primul trimestru al lui 2018 și imediat după aceea. De la normalizarea politicii băncilor centrale la creșterea așteptărilor inflaționiste, de la extinderea deficitului fiscal la corelațiile între active: semnele unei bule sunt toate acolo.

Raportul Q1 al Saxo acoperă principalele clase de active ale băncii: FX, acțiuni, mărfuri, obligațiuni, precum și o serie de teme importante la nivel macro.

Comentând perspectiva financiară pe acest trimestru, Steen Jakobsen, economist șef și CIO al Saxo Bank, a declarat:

“Goana după randamente continuă, în timp ce strategii băncilor centrale, încurajați de incapacitatea continuă a politicienilor de a promova reforme reale, închid ochii și speră să obțină cele mai bune rezultate. Pe măsură ce avansăm în primul trimestru al anului 2018, lumea va fi din nou plină de speranță, în mica noastră realitate prețioasă.”

“Bula cripto ar putea fi cea mai vizibilă și ușor de identificat din cauza volatilității și performanțelor ridicate observate în 2017, dar nu vă lăsați păcăliți să credeți că alte active nu sunt în teritoriul minat cu… bule. De fapt, anvergura unor piețe bullish ar putea să ascundă cât de mult au derapat datele fundamentale ale acestor active.”

“Nu pretindem că vom ști când vor exploda bulele actuale. Cu toate acestea, putem identifica unde există și, în opinia noastră, există foarte multe în acest moment. Le vedem pe piața obligațiunilor, în acțiuni, în fonduri de capital privat, în capital de risc, în imobile și, desigur, în criptomonede (interesant, nu vedem niciun fel de bule în mărfuri…). ”

Va continua mania speculativă în jurul criptomonedelor?

2018 va fi un an de totul sau nimic pentru piața în creștere a cripto-activelor. Optimiștii cred că piața va trece de plafonul de 1 trilion de dolari (1.000 de miliarde de dolari, n.ed.), în timp ce pesimiștii prevăd o reglementare înăsprită sau chiar o interzicere completă a criptovalutelor, în condițiile în care autoritățile monetare decid că „universul” este scăpat de sub control.

Jacob Pouncey, analist al criptomonedelor, a declarat: “Activele cripto se comportă ca acțiunile dot-com de la sfârșitul anilor ‘90. Ne așteptăm ca mai multe companii să anunțe pivoți blockchain înainte ca această fază speculativă să se încheie. Q1 2018 va aduce mai multe proiecte cripto pe piață, fiecare autodeclarându-se următoarea cripto-revoluție. Acest lucru va genera doar speculații suplimentare pe această piață în transformare. În cazul în care spațiul cripto este gata pentru un lider nou, Ethereum pare să fie unul dintre asseturile cu utilitate în lumea reală care depășește funcția sa standard. Acum, se procesează peste 1,25 milioane de tranzacții zilnic și zeci de miliarde de dolari în volum pe Ethereum.”

Bulele – o abordare tehnică

Mai mult decât o simplă metaforă, o bulă este o formă matematică distinctă în care creșterea super-exponențială provoacă o abatere de la datele fundamentale și apoi o corecție puternică. Dintre toate conceptele care trebuie avute în atenție în 2018, acesta este unul dintre cele mai importante.

Anders Nysteen, analist cantitativ la Saxo Bank, a spus: “Când analizăm o acțiune cu creștere rapidă, cum ar fi Amazon, prețul algoritmic corespunde unei linii drepte. Aceasta indică o creștere exponențială a prețurilor, care este rapidă, dar nu extraordinară. În schimb, prețul Bitcoin a continuat să crească și mai rapid în fiecare an începând cu anul 2015, într-o manieră super-exponențială. În prezența unei bule, riscul de prăbușire sau cel puțin al unei corecții majore este crescut semnificativ. Avem o grămadă de teorii despre când și cum apar și evoluează bulele, dar nimic nu este sigur decât după explozie.”

FX – Valutele țintesc și ele o bulă în 2018

Cu un impuls puternic după un 2017 în care ne-am asumat riscuri extraordinare, anul acesta ar trebui să se dovedească dinamic, cu multe evenimente și o volatilitate sporită.

John Hardy, șeful strategiei FX la Saxo Bank, a declarat: “Privind în perspectivă, vedem clar “cunoscute familiare”, care sunt foarte probabil să perturbe – într-un anumit moment din 2018 -inerția din 2017, fie că vorbim de primul trimestru, fie de a doua jumătate a anului.

Un număr de indicatori arată  un risc de creștere puternică a inflației în prima jumătate a lui 2018. Deficitul bugetar al SUA a crescut în anul 2017 pentru al doilea an consecutiv și ar trebui să se mărească agresiv în 2018, ca rezultat al deficitelor de finanțare generate de politica reformei fiscale grăbite a președintelui Donald Trump. Cu un posibil deficit de 1 trilion de dolari pentru anul 2018, cine va interveni pentru în finanțe când rezervele globale FX nu se vor construi așa cum au făcut în trecut?

“Piețele emergente și valutele riscante s-ar putea bucura de o creștere mai mare pe fondul poveștii globale de creștere, dar vor apărea curente potrivnice dacă volatilitatea se va inflama, ceea ce reprezintă una dintre ipotezele noastre de bază. Singura cale pe care o întrevedem pentru saltul în forță al dolarului american este dacă va apărea o criză reală de lichiditate – riscul „fat tail”. Acest risc se poate materializa doar dacă vom descoperi că mult-analizatul risc de topire a pieței globale va începe să-și facă efectul.”

Acțiuni – Cel mai important an din 2008 încoace

Acțiunile pot atinge un maxim, cu sentimente excesive pe aproape toate fronturile, dar acest lucru nu înseamnă neapărat o bulă. Totuși, este posibilă o corecție iar investitorii ar trebui să urmărească prețul acțiunilor pentru semne de creștere super-exponențială, odată cu politica băncilor centrale și, desigur, inflația.

Peter Garnry, Head of Equity Strategy la Saxo Bank, a declarat: “Pentru primul trimestru, trebuie să admitem un ritm puternic al prețurilor și așteptări optimiste, împreună cu ceea ce va deveni probabil un sezon puternic de câștiguri. Acest lucru ne determină să credem că acțiunile pot crește mai mult pe termen foarte scurt, dar că, în a doua jumătate a trimestrului I, datele macro vor începe să dezamăgească în raport cu așteptările, determinând o corecție a acțiunilor de peste 7%.

Investitorii așteaptă o creștere de aproape 20% a EBITDA pentru companiile S&P500 în acest an, lucru care nu a fost realizat din 1991 încoace. Speranțele sunt mari justificat, având în vedere sfârșitul anului 2017, dar volatilitatea scăzută implicită nu ar trebui să determine investitorii să renunțe – dimpotrivă. O eroare de politică în China sau în SUA este încă posibilă, iar inflația, fie ea sub sau peste țintă, va fi cel mai important declanșator pe piețele globale pentru 2018.

Sentimentul este atât de exagerat încât investitorii nu pot decât să fie dezamăgiți. Mulți indicatori sunt crescuți, adesea într-o măsură fără precedent, ceea ce sporește probabilitatea unui regres și mai mare dacă datele macro vor dezamăgi.”

Mărfuri – Focus pe inflație, în timp ce taurii se adună la aur

Mărfurile, în general, beneficiază de o concentrare sporită asupra inflației, pe măsură ce actualul ciclu de expansiune se îndreaptă către stadiul final, în care presiunile asupra prețurilor tind să se dezvolte. În condițiile în care OPEC și Rusia și-au promis să mențină plafonul de producție, cele trei întrebări-cheie care ar putea determina prețul petrolului în 2018 sunt răspunsul producției la prețuri mai ridicate (nu în ultimul rând din partea producătorilor de petrol din șisturi din SUA), posibile noi întreruperi la furnizare și întărirea continuă a economiei globale.

Ole Hansen, șeful strategiei pe mărfuri la Saxo Bank, a declarat: “Dacă nu se vor produce niciun fel de crize geopolitice, recordul de poziții de 1 miliard de tone de petrol deținute de fonduri la începutul anului 2018 ar putea reprezenta o potențială provocare pentru actualul trend ascendent. Având în vedere impactul asupra prețului petrolului provocat de o variație de câteva sute de mii de barili pe zi în schimbarea ofertei sau a cererii, vedem că riscul – în special în lunile următoare – a înclinat balanța spre prețuri mai scăzute, ducând petrolul Brent spre întoarcerea la 60 $/baril.

După ce ținta noastră de 1.325 $ / uncia de aur de anul trecut a fost aproape atinsă, menținem o perspectivă ascendentă asupra aurului în prima parte a lui 2018. Decizia din 13 decembrie a Comitetului Federal pentru Piața Deschisă și acordul privind reforma fiscală din SUA au însemnat  un nou prag de scădere pentru aur, în vreme ce noul trend de creștere a inflației se transformă în vectorul de sprijin pentru creșterea prețului.

Ideea noastră comercială pentru primul trimestru este poziție long aur versus țiței WTI – favorizăm folosirea WTI față Brent, având în vedere costul mai scăzut pentru o poziție short WTI.”

 

Obligațiuni – orizont cu probleme

2017 a consemnat una dintre cele mai… plictisitoare piețe de obligațiuni din istoria recentă, volatilitatea odihnindu-se la niveluri minime record pe tot parcursul anului. Un flux continuu de date nefavorabile a creat contextul perfect ca randamentele obligațiunilor să rămână la niveluri scăzute pentru segmentele de bază.

Simon Fasdal, Head of Fixed Income Trading la Saxo Bank, a spus: “Când vorbim de bule, ar trebui să reținem că piețele de obligațiuni ar trece printr-un moment foarte dificil dacă ar trebui să facă față cu o creștere bruscă în randamentele americane și mondiale la titluri pe 10 ani. Sunt, de asemenea, îngrijorat de faptul că, în condițiile în care spațiul de obligațiuni din piețele emergente și piața de obligațiuni corporative din piețele dezvoltate au înregistrat o creștere semnificativă, piața primară a acestor obligațiuni a scăzut din cauza reducerii reglementărilor de către bănci.

“Uitați-vă la randamentul obligațiunilor Trezoreriei SUA pe zece ani, unde suntem la 2.57. Q1 este un moment bun să fim precauți.”

Macro – bulele din imobiliare se extind peste tot, deci ce facem acum?

Cele mai riscante piețe imobiliare pe care le vedem în prezent sunt Australia, Londra, Hong Kong, Suedia și Norvegia. Toate aceste piețe au aceleași caracteristici: prețurile locuințelor sunt decuplate de la veniturile comunității locale, iar economia reală se confruntă cu tulburări legate de politica monetară, cum ar fi o creștere a creditării și / sau un boom în sectorul construcțiilor.

Christopher Dembik, șeful analizei macro la Saxo Bank, a declarat: “În ciuda crizei financiare globale, prețurile imobiliare au continuat să crească în aceste cinci zone. Pe baza datelor BIS, din 2007, boom-ul a variat de la 45% în Londra și suburbiile sale la peste 200% în Hong Kong. Pe termen lung, însă, cea mai riscantă piață este Norvegia.

Lipsa inflației, combinată cu gradul ridicat de îndatorare și cu o rată ridicată de proprietari de locuințe într-o economie cu datorii externe alarmante, înseamnă că o eventuală corecție pe piața imobiliară va avea efecte profunde asupra economiei și va opri creditarea și creșterea economică.

În economiile mari, îngrijorările investitorilor s-au concentrat în principal pe China, unde prețurile proprietăților s-au umflat masiv din cauza excesului de lichidități. Partea bună este faptul că primele măsuri ale guvernului de a reglementa mai bine piața imobiliară par să dea rezultate pentru prima dată din 2015: vânzările de locuințe noi au scăzut. Este prea devreme pentru a trage concluzii și evaluarea va depinde de obiectivele economice pe care guvernul chinez le va face publice în cadrul reuniunii parlamentare anuale din martie 2018. ”

Pentru a accesa perspectiva completă a Saxo Bank în trimestrul I, cu mai multe detalii de la analiștii și strategii Saxo, vă rugăm să vizitați www.home.saxo/campaigns/q1-2018Comentariile sunt inchise.

Auto - Jul 4, 2024 11:12 - 0 comentarii

Surpriză în clasamentul celor mai vândute mașini electrice online în România!

Mai multe în secţiunea Auto


Sport - Oct 21, 2010 8:59 - 0 comentarii

Rezultatele UEFA Champions League

Mai multe în secţiunea Sport


Divertisment - Feb 22, 2023 11:08 - 0 comentarii

FilmBox+ lansează „canalele inteligente”!  

Mai multe în secţiunea Divertisment