Economic - Scris de , Tuesday, 15 January 2019 11:32 - 0 comentarii

Radarul de risc G20 al Saxo

de Christopher Dembik, director analiză macro Saxo Bank

Rezumat: Radarul de risc G20 al Saxo identifică posibilele evenimente politice riscante din țările G20 care ar putea avea un impact asupra pieței. Acesta este actualizat periodic cu cele mai noi date.

În această săptămână, investitorii se vor concentra pe votul Brexit de azi. Se preconizează că rezultatele vor veni după ora 19:00 GMT. Conform celor mai recente sondaje, primul ministru Theresa May este în continuare pe cale să piardă ‘Votul de încredere’ cu aproape 100 de voturi. În ultimele săptămâni, guvernul a indicat faptul că va accepta un acord modificat pentru Brexit prin parlament, dar este puțin probabil ca această strategie să aducă de partea sa un număr suficient de membri ai Parlamentului. 

Dacă acest scenariu se va îndeplini, va fi negativ pentru sentimentul pieței, mai ales pentru GBP. Cu toate acestea, va avea un impact limitat din moment ce a fost deja evaluat de către piață. Într-o oarecare măsură, ar putea fi scenariul cel mai puțin rău (luând în considerare că posibilitatea ca May să câștige este aproape de zero) din moment ce ar lăsa calea deschisă pentru cel puțin cinci opțiuni post-vot:

  • Planul B: Primul ministru May ar putea reveni în Camera Comunelor în nu mai puțin de trei zile parlamentare după vot cu un Plan B, dar aceasta ar însemna că au fost făcute schimbări semnificative pentru a câștiga suficienți membri ai Parlamentului. Dacă nu, ar putea părea o mișcare disperată de a împiedica o înfrângere inevitabilă – probabilitate MARE.
  • Noul „termen strict”: Uniunea Europeană și Marea Britanie ar putea cădea de acord asupra unui nou „termen limită strict” pentru a evita un scenariu apocaliptic și pentru a-i da lui May mai mult timp să-și ralieze partidul în jurul unui plan modificat – probabilitate MARE.
  • Noul referendum: Aceasta ar putea fi o metodă mai ușoară de a ieși din această harababură politică. Conform NatCen Social Research, în cazul unui nou referendum, ar putea câștiga tabăra Remain (împotriva Brexit) (53%) față de Leave (pro Brexit) (47%) – probabilitate MARE.
  • Niciun acord: În cazul în care rezultatul este lipsa unui acord, pare din ce în ce mai evident că partenerii comerciali ai Marii Britanii vor încerca să limiteze impactul unui Brexit dur. În special, UE și Organizația Mondială a Comerțului ar putea decide să-și schimbe regulile pentru a asigura continuarea unui comerț fără tarife, astfel reducând consecințele deciziei Marii Britanii asupra comerțului global și creșterii – probabilitate MEDIE.
  • Revocarea Articolului 50 – probabilitate SCĂZUTĂ.

Deși aceasta este o posibilitate scăzută, trebuie, de asemenea, să luăm în considerare faptul că guvernul s-ar putea confrunta azi cu o înfrângere mai semnificativă (peste 100). Impactul asupra pieței ar fi atunci mult mai profund, căci ar crește nesiguranța politică pe baza posibilității unor noi alegeri generale. În acest caz, este mai probabil ca GBP să încheie săptămâna la un nivel mult mai scăzut.

Indiferent de ceea ce se întâmplă azi, putem deja identifica o lecție de învățat de pe urma Brexitului: orice țară care dorește să urmeze calea Marii Britanii va afla că procesul este mult mai complicat și mai periculos decât s-ar fi gândit cineva. Este probabil ca Brexitul să fi influențat celelalte țări UE împotriva ideii de a încerca chiar să urmeze această cale dificilă.Comentariile sunt inchise.

Economic - Apr 4, 2024 11:28 - 0 comentarii

Perspectiva Saxo pentru T2 „2024: Anul irosit”

Mai multe în secţiunea Economic


Sport - Oct 21, 2010 8:59 - 0 comentarii

Rezultatele UEFA Champions League

Mai multe în secţiunea Sport


Sănătate - Mar 1, 2024 9:30 - 0 comentarii

5 greșeli pe care le fac pacienții atunci când își aleg un spital în străinătate

Mai multe în secţiunea Sănătate